seler - 8745 przepisów (strona:334/583)

Kapuśniak na golonkach 128

zasadzie to golonki miały być tak zwyczajnie zjedzone, jednak przyszedł czas, kiedy naszła ochota na kapuśniak. Wyszedł niesamowicie aromatyczny. Składniki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 golonki wieprzowe pakowane próżniowo natarte przyprawami 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego mielony kminek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
Ceramiczna Obieraczka Pionowa i najlepszy sok warzywny, czyli testowanie 119

względu na własne dłonie. A osobom, które chętne są na mój sok, podaję przepis (na ok 2l) -1 kg marchwii -1 kg buraków -3 duże jabłka -3 pietruszki -seler -opcjonalnie: świeża natka pietruszki Warzywa umyć, obrać, pokroić w kawałki. Przepuścić przez sokowirówkę. Sok jest na tyle pyszny, że wszelkie doprawianie jest zbędne :-) Opcjonalnie podawać wymieszany z posiekaną pietruszką. Smacznego

Zielona Kuchnia
Paprykarz domowy 206

łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka cukru 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej WYKONANIE Filety po rozmrożeniu przekręcamy 2 razy przez maszynkę . Pietruszkę, kapustę i seler ścieramy  na grubej tarce. Cebulę kroimy w kostkę, pora w paski. Wszystko łączymy z rybą dodajemy sypkie przyprawy i mieszamy. Można spróbować, jeśli smak nam nie odpowiada dodajemy jeszcze przypraw

W kuchennym oknie Ewy
Krupnik - najlepsza polska zupa z kaszą jęczmienną 204

gotowej zupy należy dodać 1 łyżkę kaszy jęczmiennej i 1 ziemniaka. Składniki (na 8 porcji): - porcja rosołowa z indyka (szyjka i skrzydło) - włoszczyzna (min 6 marchewek, 2 pietruszki, mały seler, por lub cebula) - lubczyk świeży - 8 średnich ziemniaków - 8 łyżek kaszy jęczmiennej grubej - 2 liście laurowe - pieprz czarny - 3 ziela angielskie - sól Zagotować 4 litry wody. Do gotującej wody wrzucić

CookYourself
DROBIOWY PASZTET PIECZONY 155

wykorzystałam przypraw i foremek aluminiowych z zestawu  "Domowy pasztet"   Tradismak . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka * 400 g wątroby drobiowej * 3 marchewki * 1 korzeń pietruszki * pół korzenia selera * połowa pora * kilka ziarenek  ziela angielskiego * 3-4  liście laurowe * sól i pieprz do smaku * 1 łyżeczka  przyprawy do pasztetu * 1 łyżeczka  przyprawy Dobry Smak Jager

Zrób to smacznie
Drobiowe kuleczki bazyliowe w rosole 149

około 3-4 szklanki sól i pieprz do smaku 3 łyżki soku z cytryny  1 łyżka skórki startej z cytryny - opcjonalnie 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 mały por 2 litry wody 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 2 większe liście laurowe Piersi z kurczaka posiekać drobno. Można zmielić, ale lepiej jest posiekać. Dodać posiekaną bazylię, sól i pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową 185

zupy pomidorowej i przemycić tam trochę warzyw, ziół oraz kaszę jaglaną. Zrezygnowałam również z wywaru drobiowego. Stworzyłam wegetariańską zupę pomidorową z fasolką szparagową (zieloną i żółtą), z dodatkiem marchewki, selera naciowego i ziemniaczków. Zupę przyprawiam tymiankiem, oregano, słodką papryką i świeżą bazylią. Na końcu każdy talerz gorącej zupy pomidorowej dekoruję świeżymi listkami bazylii i kleksem chudej, słodkiej śmietanki. Porcje

Moja Delicja
Zupa pomidorowa z zieloną soczewicą 156

Staram się coraz częściej używać w mojej kuchni soczewicę. Jest bardzo zdrowa i pyszna, warto o niej pamiętać. Marchew oskrobać i pokroić ma małe kawałki lub plasterki, seler pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół następnie w cienkie półplasterki, cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać oliwę i rozgrzać. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć około 2 minut, warzywa

Kuchnia Pokoleń
Paszteciki z mięsem 182

doprawić. * Mięso, jakiego użyłam do farszu, to jedna duża ćwiartka z kurczaka i kawałek łopatki wieprzowej. Oba rodzaje mięs ugotowałam jak zwykły rosół,  z dodatkiem warzyw - marchewki, kawałka selera i pora oraz przypraw - soli, kilku ziarenek pieprzu, 2 ziaren ziela angielskiego, 2 liści laurowych. Po ugotowaniu i przestudzeniu, mięso ( z ćwiartki kurczaka zdjęłam skórę ) zmieliłam razem z warzywami

Opowieści z piekarnika
Grochówka - zupa grochowa 151

kiełbasa (np. podwawelska) 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe, sól, pieprz do smaku łyżeczka majeranku Przygotowanie: Groch namaczamy na noc. Warzywa z rosołu (2-3 marchewki, pietruszkę i seler blendujemy). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Groch gotujemy na rosole wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi - około 30 minut. Gdy groch będzie miękki (ale jeszcze nie do końca

Lena Gotuje
🌶 Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą 220

sałatki nadała jej oryginalnego charakteru. Nie chciałam całości traktować żadnym ciężkim sosem, dlatego delikatnie ją skropiłam oliwą z oliwek. Zobaczcie też: Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis na sałatkę z pieczoną papryką Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 40 minut Składniki 3 papryki w różnych kolorach 150 g sera feta garść kolendry oliwa z oliwek

Kuchnia Bazylii
Zupy – dieta dr Dąbrowskiej 295

witamin. Wypróbujcie też moje  Gorące dania i Sałatki i surówki . Moje propozycje zup: Rosołek z vegetti cukiniowym Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną soli

To co kocham
Przecier ogórkowy na zimę 252

wytrzeć do sucha i odstawić do piwnicy. * Do przecieru ogórkowego użyłam niezbyt dużych słoików, podobnych do TYCH-KLIK . * Do ogórków możemy dodać też startej marchewki i natki pietruszki i selera, przecier będzie bardziej aromatyczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
zupa z fasolki szparagowej -wegetariańska 155

sprawdzonym od lat.Mam nadzieję ,że i Wam przypadnie do gustu 🙂 składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 marchwie 1 pietruszka 1/2 pora 1 średnia cebula 2-3 ziemniaki kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela

Ugotujmy Coś
Pikantny dip z grillowaną kukurydzą 193

czerwony), ementaler, monterey jack czy gouda. Dip jest kremowy, pikantny i pyszny. Idealny na letnie spotkania przy grillu. Dip można podać z chipsami, nachosami, krakersami, słupkami marchewek czy laskami selera naciowego. 1 szklanka = 1cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml. Źródło przepisu: The Pioneer Woman

Gospodyni Miejska