kolory - 5 ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku WARZYWA NA PATELNIĘ NR 4 NÓŻ DO CIĘCIA NA FRYTKI, FUNKCJA: WARZYWA - 4 ziemniaki - 2 kabaczki - 1 bakłażan - 1 pietruszka - 1/4 selera dodatkowo mrożę garść kukurydzy z puszki WARZYWA NA PATELNIĘ NR 5 NÓŻ DO CIĘCIA PLASTRY GRUBE, FUNKCJA WARZYWA - 6 ziemniaków - 2 cebule - 3 -4 marchewki dodatkowo dodaję młody groszek ziarenka
SMYKWKUCHNIdocument,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1 kg wołowiny ( mostka, krzyżowej, szpondra, pręgi ) -jedna marchewka -jedna pietruszka -1/3 bulwy selera -zielona część pora -duża cebula -kilka ziaren ziela angielskiego -kilka liści laurowych Cały kawałek mięsa zalewamy zimną wodą do całkowitego przykrycia, dodajemy oczyszczone jarzyny i przyprawy. Na bardzo wolnym ogniu
Kulinarne przemysleniaząbki czosnku 1,5 łyżki masła klarowanego 1,5 łyżki mąki Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i wrzucamy umytą i obraną włoszczyznę (2 marchewki, 1 pietruszka, ćwierć selera, mały por). Doprawiamy solą i gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Do drugiego garnka przelewamy 3 puszki pomidorów. Mogą być krojone lub całe. Zrywamy listki bazylii, płuczemy je pod wodą
Dieta bez mlekaburaka. pęczek botwiny razem z buraczkami pęczek młodej włoszczyzny koperek 4 ziemniaki łyżka masła 4 ząbki czosnku pół cytryny łyżka cukru sól Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, pora zostawiamy w całości. Odcinamy buraki z botwiny, obieramy i kroimy w je kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 3 litrami wody. Dodajemy łyżkę masła
Dieta bez mlekaziemniaczanych. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ugotowane w rosole 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 2 jajka 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz warzywa z rosołu – 1 kawałek selera, 1 pietruszka, 1 marchewka olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z ćwiartek kurczaka ugotowanych wcześniej w rosole oddzielamy od kości i kroimy w drobną kostkę. Opcjonalnie można również wykorzystać warzywa
Taste and Cookjuż kilka razy go piekłam, a dzisiaj prezentuję go w towarzystwie swojskiego ziemniaka i równie dobrze znanej nam marchewki Fenkuł, czyli koper włoski ma korzeń jak cebula, łodygi jak seler i liście jak koperek. A w dodatku ma lekko goryczkowaty i jednocześnie anyżowy smak. Kiedyś myślałam, że fenkuł to nie dla mnie, bo anyżowego zapachu nie znoszę. Jednak okazało się
Lamarida.plstole I często on u nas bywa! Jest prosty w wykonaniu, właściwie to sam się robi. Polecam! Składniki: 2 kg buraków czerwonych 1 jabłko plaster korzenia selera 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna owoca jałowca 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnuszki 2 goździki kilka nasion kolendry 2 łyżki soli 1 łyżka cukru kromka chleba na zakwasie
Lamarida.plcałość do lodówki na ok. 2 godziny. Truskawki zmiksować na pulpę i doprawić do smaku miodem. Przelać pulpę truskawkową na maślankę z babką płesznik. Udekorować zieloną gałązką (np. selerem naciowym lub miętą). "Karaibska tajemnica" Agaty Christie to moja pierwsza książka z panną Marple w roli głównej. Panna Marple spędza właśnie wakacje w hotelu na Karaibach. Otaczają ją przyjaźni ludzie
Weekendy w domu i ogrodzieupiec w piekarniku podlewając szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego tak długo, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem gołąbki polać sosem warzywnym. Sos warzywny: 2 duże marchwie 1 pietruszka kawałek selera 5 dużych pieczarek 1 szklanka bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju sól pieprz Wszystkie warzywa i pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
kuchnia doskiprzy TV poznałam ciekawą postać ze świata kulinarnego. Zafascynowały mnie jego niezwykłe kiszonki. Aleksander Baron - właściciel restauracji Solec 44. Po tym programie ukisiłam kilka różnych mieszanek warzywnych, a nawet seler pokrojony w słupki. Świetnie smakował szczególnie jako składnik róznych surówek. Kolejne spotkanie telewizyjne z Baronem skłoniło mnie do zakupu bardzo ciekawej książki nominowanej podobno do "Oskara
Gotuj Sam!dbamy o linię, znacznie bardziej niż w okresie zimowym ;-) SKŁADNIKI: - 2 garście szpinaku - 2 garście jarmużu - 1 mała garść rukoli - 1 mała garść roszponki - 1 cienka laseczka pokrojonego selera naciowego - 1/3 papryczki chili zielonej - sok z 1 cytryny - 2 szklanki wody - 2 plastry świeżego ananasa aby koktajl był słodki *do smaku dodaję zawszę kilka listków bazylii, która nadaje bardzo fajny
SMYKWKUCHNIzrumienienia się boczku. Na grillu Opiekać równomiernie ze wszystkich stron, aż boczek wytopi się i zrumieni. W taki sam sposób można upiec inne warzywa, na przykład młoda marchewkę, seler, pietruszkę, etc. Ich nie trzeba obgotowywać przed pieczeniem. Jeśli są większe, to wystarczy przekroić wzdłuż. Podawać z ziołowymi sosami na bazie jogurtu lub pikantnymi dipami. Kiedy ja przygotowywałam ten wpis, mój
Codzienna kuchnia niecodziennachrupkości nadały czipsy z boczku. Składniki: – 2 opakowania groszku mrożonego lub 800 g świeżego – 2 cebule – 250 g serka mascarpone – świeże gałązki tymianku, majeranku, selera, rozmarynu – sól, pieprz do smaku – 1/2 szklanki śmietanki 30% – 4 łyżki oliwy – 150 g cienkich plastrów boczku wędzonego Grzanki ziołowe – 1/2 opakowania chleba tostowego
To co kochamgarnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy szarą pianę z powierzchni wywaru. Włoszczyznę czyścimy i wrzucamy do gotującego się wywaru (razem z zielonymi liśćmi selera). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną odławiamy je. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut. W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki
Qchnia po prostumnie nie robi to różnicy i uwielbiam wszystkie wariacje na temat zupy cebulowej. Pycha! mięso/koście na wywar (polecam wędzone) 6 cebul 2 marchewki (niewielkie) 1 pietruszka kawałek selera 1/2 białej części pora 2 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Dodatkowo: olej słodka śmietana (opcjonalnie) grzanki
Di gotuje