byle z korzeniami. Składnikiem dania dodawanego do akcji może być: - batat (wilec ziemniaczany); - burak ćwikłowy; - maniok jadalny; - maranta trzcinowa; - marchew; - pasternak; - pietruszka korzeniowa; - salep (bulwy storczyków); - kozibród porolistny (salsefia); - seler korzeniowy; - słonecznik bulwiasty (topinambur); - wężymord czarny korzeń (skorzonera). Zasady akcji: 1. Warzywo korzeniowe powinno być głównym składnikiem dania, lub mieć znaczący wpływ na smak całości. 2. Do akcji można dodawać
Pełny talerzFestiwal koktajli trwa na blogu, dziś mam wyjątkowy pyszny zdrowy odchudzający koktajl. Bazą do przygotowania koktajlu był jarmuż, seler naciowy które mają właściwości odchudzające. Odpowiednia dieta, koktajle i aktywność fizyczna potrafią wiele zdziałać :) Efekty widać po kilku dniach :) Jarmuż zawiera nie tylko ogromne ilości witamin i karotenoidów, ale liczne pierwiastki zasadotwórcze: wapń
Kulinarne pyszności MolkiSkładniki : 3 udka z kurczaka 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera 4 łyżki zielonego groszku- u mnie mrożony sól, pieprz, czerwona mielona papryka tłuszcz do smażenia, mąka Przygotowanie : Z umytych udek zdjąć skórę, posypać solą, pieprzem, papryką Oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu Do garnka z niewielką ilością wody włożyć obsmażone udka wraz z tłuszczem, gotować do niewielkiej miękkości Warzywa obrać
Proste Potrawyprzepis mojej mamy. Dziś, i ja. jestem mamą...a smak pomidorówki jest taki sam. PRODUKTY: kawałek żeberek do nagotowania(opcjonalnie) ! średnia marchew ! mały korzeń pietruszki kawałek pora 1/4 średniego selera 1 średnia cebula 1/2 łyżki masła ( w opcji FIT oliwa) 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (Pudliszki najlepiej), lub kg dojrzałych pomidorów (w sezonie)-typu lima, ew. karton passaty pomidorowej sól cukier
Kopystką po garachzupełnie inny. SKŁADNIKI: 600-800 g. mięsa wołowego (u mnie zrazowe) 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5-6 ziemniaków 3 mniejsze marchewki korzeń pietruszki seler papryczka chili 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu wołowego sól pieprz papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku (opcjonalnie) kminek majeranek 1/2 łyżeczki cukru olej
Kopystką po garachKolejny przepis na ogórkową sałatkę, tym razem będzie słodko i occtowo. :) SKŁADNIKI: 4 kg małych ogórków 0,5 kg cebuli 2 szt. czerwonej papryki 2 szt. selera ZALEWA SOLANKOWA: 9 szkl. wody 1 szkl. soli ZALEWA OCTOWA: 3 szkl. wody 3 szkl. octu 4 szkl. cukru 2 łyżki gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego estragon-po gałązce na słoik PRZYGOTOWANIE
Kopystką po garachrównie pyszny barszcz. SKŁADNIKI: Tydzień przed gotowaniem barszczu nastawiamy zakwas np. z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/zakwas-z-burakow.html Przygotowujemy wywar: 2 małe marchwie 1 korzeń pietruszki 1/2 średniego selera 1/2 pieczonej cebuli Ok. 10 cm pora Liść laurowy Ziele angielskie 2-3 ząbki czosnku Majeranek Sól Pieprz Cukier Natka pietruszki 1,5-2 l. wody PRZYGOTOWANIE: Gotowy zakwas przelewamy
Kopystką po garachwigilijnym stole pojawiły się oba barszcze. Jeden zrobiłam ja, drugi mój Nass. Ja postawiłam na pieczone buraki. SKŁADNIKI: 1 kg małych buraków Ok. 3 litry wody 2 marchewki Mała seler Korzeń pietruszki 1/3 pora Kilka kulek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Cukier Ocet Kilka suszonych grzybków Natka pietruszki
Kopystką po garachjajko 1 mała cebulka 2/3 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 4 starte na tarce jarzynowej średnie pieczarki Ulubione przyprawy 1 łyżka mąki Sos 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli 2 listki laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz, szczypta kurkumy Sposób przygotowania Sos Z jarzyn gotujemy wywar, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. usuwamy cebulę i przyprawy
Mieszam w Garnkuwzbogacona solidną porcją mięsa, tym razem pod postacią klopsików stanowiła dla nas zarówno I i II danie . Składniki: 300g fasoli pinto 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki kawałek selera sól pieprz majeranek liść laurowy ziele angielskie Na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 1 cebula 1 jajko 1 łyżka kaszy manny sól pieprz ziołowy majeranek Wykonanie
Walijskie Pichceniesolanki. Solankę robimy 10%,to znaczy np.1000 g mięsa+400 g wody +40 g soli -nad pietruszki 2 pęczki -korzeń pietruszki 1 duży -marchewka 2 duże -koperek 1 pęczek -seler 1 korzeń -por 2 sztuki WYKONANIE Kupione podudzia przygotowujemy do solanki usuwamy ewentualne pozostałości piór i nadmiar skóry. Do przygotowanej solanki wkładamy nasze podudzia, czas peklowania 24 godziny. Peklowanie powinno
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.piersi kurczaka , dla osób dbających o linię i lubiących zdrowe jedzenie.Świetna na biesiadne stoły i od święta. 2 duże piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 mały por 5 ziarenek pieprzu Sól Biały pieprz Vegeta 1 po.żelatyny ma 2.5 litra bulionu z kury ********************************************* Do ok.3 litra wody włożyć mięso i zagotować.Zebrać szumowiny
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipracy. Dziękuję Wam kochani !!! Tymczasem polecam przepyszną zupę z czarnej rzepy - bardzo zdrowa i smaczna. Składniki: 3 czarne rzepy 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżeczka domowego bulionu warzywnego domowa vegeta bądź sól biały pieprz 2-3 ząbki czosnku Czarną rzepę obrać,pokroić w kostkę,pozostałe warzywa również obrać,pokroić. Cebulkę można pokroić
Niespełnione zdolności kulinarneSurówki to bogactwo witamin i minerałów. Najprościej i najszybciej zrobić surówkę z wcześniej poszatkowanych warzyw. Można zetrzeć na tarce marchew, buraka, dynię, seler, rzodkiew i zapakować je każde osobno do pojemników i przechowywać w lodówce. W ten sposób udaje się błyskawicznie skomponować sałatkę, dodając np. na świeżo starte jabłko
To co kochamsolanki. Solankę robimy 10%,to znaczy np.1000 g mięsa+400 g wody +40 g soli -nad pietruszki 2 pęczki -korzeń pietruszki 1 duży -marchewka 2 duże -koperek 1 pęczek -seler 1 korzeń -por 2 sztuki WYKONANIE Kupione ćwiartki przygotowujemy do solanki usuwamy ewentualne pozostałości piór, usuwamy sadełko oraz gruczoł z kuperka. Do przygotowanej solanki wkładamy nasze ćwiartki czas peklowania
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.