schab - 5543 przepisów (strona:255/370)

Krupnik 111

Dzisiaj tradycyjna polska zupa – krupnik . Smaczny, sycący i oczywiście na wywarze mięsnym. Do jego przygotowania użyłam udek z kurczaka, ale można zastąpić je skrzydełkami, żeberkami lub schabem z kością. Krupnik jest pożywny, zdrowy i idealny na każdą porę roku. Polecam Składniki: 2 udka z kurczaka 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 cebula

Oryginalny smak
Piersi z bakaliowym nadzieniem i śliwkowym sosem 106

Choć schab ze śliwką nie jest mi obcym daniem, mięsa drobiowego w takim połączeniu jeszcze nie jadłam. Postanowiłam więc spróbować. Do nadzienia dodałam również posiekane orzechy laskowe oraz startego na drobno pierniczka. Całość podałam na sosie przygotowanym na bazie powideł śliwkowych. Jeżeli lubicie dania mięsne na słodko, spróbujcie i dajcie znać co sądzicie. Przepis bierze udział w konkursie kulinarno-fotograficznym

Smaki Na Talerzu
Schab z patelni 163

Składniki 4 plastry schabu bez kości pół puszki groszku sól, pieprz szczypta tymianku, rozarynu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na dowolne mniejsze kawałki u mnie paseczki. Doprawić i odłożyć na kilka godzin. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso z każdej strony do momentu uzyskania ładnego brązowego koloru. Na koniec dodać groszek

Gaździnka warzy
Pieczeń 125

chemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony schab, szynka czy pieczeń zawsze znajdzie swoich amatorów. Dziś zapraszam Was na wspaniałą pieczeń. Przygotowanie jej nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i czasu. Zapewniam Was jednak, że końcowy efekt

Wędrówki po kuchni
Przepisy ze śliwkami 144

siebie! CIASTO ZE ŚLIWKĄ CIASTO NA MAŚLANCE ZE ŚLIWKAMI SERNIK ZE ŚLIWKĄ DESER ZE ŚLIWKAMI I GRUSZKAMI POD KRUSZONKĄ PIECZONA OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI I JABŁKIEM CHIA ZE ŚLIWKĄ PIECZONY SCHAB ZE ŚLIWKĄ KNEDLE ZE ŚLIWKAMI KOMPOT WIELOOWOCOWY

Lena Gotuje
Domowy kompot 169

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz ze stacji Bolshoi – Metro: Last Light – wieprzowina z boczniakami w śmietanie 155

wieprzowina z boczniakami w śmietanie 45 min 21 zł 3 porcje średnie POTRZEBUJESZ nóż i deska głęboka patelnia ręcznik papierowy miska łopatka drewniana Składniki Koszt boczniaki (200g) 6 zł schab wieprzowy (300g) 6 zł cebula – 1 duża 0,40 zł masło – 2 łyżki (40g) 1 zł śmietana 30% – 200g 3 zł musztarda – 1 łyżeczka

Nerds Kitchen
makaron rurka z prawdziwkami... 164

opakowanie prawdziwki oczyścić, pokroić, szybko opłukać na durszlaku, wsypać do garnka i gotować w nie dużej ilości wody z solą około 20 minut na smalcu zrumienić pokrojony w kostkę schab z cebulą, dodać grzyby z wywarem, przyprawę jarzynkę, pieprz mielony i gotować z 10 minut śmietanę wymieszać z mąką i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia sosu makaron ugotować

W Mojej Kuchni Lubię
Cytrynowy dżem z cukinii 130

dłużej, jeżeli chcemy uzyskać inną konsystencję). Ciepły dżem przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Podawać z domowym chlebem lub do naleśników. Wypróbować ze schabem i grillowanym camembertem. Krok po kroku przepis na dżem z cukinii z nutką cytryny: 1. Obrać cukinie ze skórki 2. Pokroić ją i wydrążyć gniazda nasienne

KuchniaWeDwoje.pl
Smaki Bieszczadów 157

wszystkim na prostocie wykonania oraz rodzimym surowcu. Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby (byliśmy i sprawdziliśmy wędzarnię) Zakład przerabia miesięcznie ok. 20 ton mięsa, z których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony.  Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym z Wierzeic, czyli dawnej nazwy wsi Wierzawice w powiecie

królestwo garów
Kotlety w białku 165

Kotlety schabowe obtoczone w pianie z białek. Trochę inne niż tradycyjne w panierce z bułką tartą. 3 plastry schabu 2 białka 1 łyżeczka kopiasta mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do grilla (klasycznej lub pikantnej wg upodobań) sól, pieprz olej do smażenia           Kotlety przekręcić przez kotleciarkę lub rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Białko ubić

Praktyczna pl
Roladki schabowe z fasolką i marchewką 124

słabość do fasolki szparagowej. Tutaj zawinęłam ją wraz z marchewką w schabowe roladki, spanierowałam, usmażyłam i mieliśmy bardzo smaczny obiadek :) Składniki na ok. 10 roladek: ok. 750-800 g schabu ok. 40 sztuk żółtej fasolki szparagowej 3-4 nieduże marchewki sól, pieprz, słodka papryka mielona 1 jajko + bułka tarta na panierkę   Oczyszczoną fasolkę oraz obraną i pokrojoną wzdłuż

Simply Food
kotlet schabowy marynowany w majonezie i sosie sojowym 126

przy tym tak kruche, że rozpływa się w ustach.  Na jakiś czas pozostanę przy takim wydaniu schabowych, dopóty dopóki się nie znudzą domownikom :)  Składniki: * 5 plastrów schabu o grubości 1-1,5 cm * 3 łyżki majonezu * 1 łyżeczka musztardy * 1 łyżka sosu sojowego * 1 duży ząbek czosnku * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki pieprzu

Pieprzyć z Fantazją
Medaliony ziołowe ze schabu 107

Dziś danie szybkie, pożywne i lekkie. Mięso duszone w winie jest soczyste i kruche, idealnie smakuje z kurkami, polecam. Kilka minut duszenia i obiad na stole. Medaliony ziołowe ze schabu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 114

oznacza "cienko pokrojone mięso". Do przyrządzania sukiyaki służy specjalny żeliwny garnek przypominający patelnię z wysokim brzegiem. Sukiyaki, podobnie jak zyskujące coraz większą popularność w Europie nabe i shabu schabu, należy do dań typu "hot pot" (gorący kociołek) - czyli gotowanych bezpośrednio na stole. Ten rodzaj potraw Japończycy nazywają "nabemono". Ich historia sięga czasów epoki Edo, ale popularność zyskały stosunkowo niedawno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata