Składniki: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 500 - 700 g schabu bez kości 1 por 2 marchewki 500 ml wody 3 łyżki sosu sojowego przyprawy: szczypta oregano, pieprzu i ostrej czerwonej papryki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki śmietany kremówki(...)opcjonalnie) W garnku rozgrzać olej z oliwą, dodać pokrojonego w paski pora. Poddusić kilka minut, dodać ząbek czosnku. Podsmażyć chwilę. Zalać gorąca wodą, dodać sos sojowy oraz przyprawy. Zagotować. Schab pokroić na pół centymetrowe plastry. Dodać do sosu, zagotować. Zmniejszyć ogień na średni i dusić przez 30 minut. W międzyczasie schab przewrócić na drugą stronę. Marchewkę pokroić
Moja Galeria SmakuCzęsto jadałam tak w regionie Piemont. Jak Sycylia preferowała drób i koninę, Friuli Wenecja Julijska kochała czerwone mięso i żeberka, tak Piemont mi utkwił w pamięci jako..schab! Schabik z grilla! Składniki sos pomidorowy robiony w domu, znajdziecie go pod tym przepisem SALSA tutaj makaron penne u mnie Czanieckie Makarony mięso mielone na 4 kulki przyprawy do mielonego(...)sałat-umyte gotowe do spożycia parmezan Ugotuj sos pomidorowy według TEGO PRZEPISU Mięso mielone dopraw jak lubisz.Ja te kulki zrobiłam dla dzieci, gdyż one schabu z grilla mi nie pogryzą. Ugotuj kulki w sosie pomidorowym. Międzyczasie ugrilluj kotlety schabowe. Ugotuj penne al dente. Przygotuj sałatkę. Wymieszaj ja z odrobiną soli i oleju lnianego. Dobry, zdrowy, aromatyczny i z charakterkiem
Z Kuchni Do Kuchniłyżki sosu sojowego, średnia cebula, 1/2 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, 1/2 łyżki oleju, łyżka masła, ząbek czosnku, łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Każdy plaster schabu kroję na pół, następnie wzdłuż, aby mięso było cieńsze. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oleju z dodatkiem tymianku, często mieszam. Zalewam wodą z sosem sojowym, doprawiam solą
JejKuchniaMoje potrawy są proste, jednakże smaczne i dobrze doprawione. Tym razem schab w cebulowym sosie, czyli pomysł na pyszny obiad. 500 g schabu Keczup pikantny Sól Pieprz 4 cebule 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki Mąka do obtoczenia 1 szklanka wody Schab kroimy w plastry 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy keczupem. Zwijamy bardzo ciasno(...)Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni po podsmażeniu mięsa. Delikatnie podlewamy odrobiną wody i przekładamy do mięsa. Podlewamy wodą (mięsko musi być do połowy w sosie) i dusimy do miękkości (około 60 minut) . W trakcie duszenia doprawiamy słodką papryką
VioletoweKucharzenieDziś mam dla was przepis na pyszne danie obiadowe, z lekką nutką orientu. Jest to schab duszony w kawałkach, z cebulą, papryką czerwoną i brzoskwiniami z syropu. Schab wcześniej zamarynowałam w sosie sojowym, czosnku i przyprawach. Stąd nutka orientu. Danie jest utrzymane w smaku słodko - ostrym, ale nie jest ani mocno pikantne, ani bardzo słodkie. Smaki są bardzo stonowane, żeby(...)ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Mięso przełożyłam do miski i wlałam sos sojowy. Wsypałam przyprawę do mięsa wieprzowego. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszałam. Mięso najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki
Waniliowe Improwizacjeobiad schabu duszonego w porach. Będzie, to przepis na schab duszony w plastrach. Przepis prosty i jak dla mnie łatwiejszy niż zrobienie kotletów schabowych. 👉Jak zrobić schab duszony w porach? Link do filmu z przepisem Przepis na schab duszony w porach - Pomysł na obiad -285 Składniki: 700g schabu biała część pora(...)Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1cm. Każdy plaster schabu przyprawiamy z dwóch stron przyprawami: solą, pieprzem,papryka i majerankiem. Na patelni roztapiamy masło, gdy się mocno rozgrzeje (robimy to na dużej mocy palnika) wkładamy plastry schabu i obsmażamy z dwóch stron. Im mocniej podpieczemy mięso, tym ciemniejszy będzie sos. Do podpieczonych
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezatem jeszcze dwie esencje do spróbowania (w sumie pięć), a tymczasem zapraszamy na niesamowity schab z kością. Takim obiadem nikt by nie pogardził. Potrzebujemy: 1,5 kg schabu z kością esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr Marynata: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1/4 szklanki oleju 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka kminku sól, pieprz Schab(...)upieczeniu mięso wyjmujemy z naczynia i kroimy na pojedyncze kotlety. W rondelku rozpuszczamy esencję do sosu pieczeniowego Knorr w 250 ml wody. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu cebulkę pozostałą z pieczenia schabu. Podajemy z czym lubimy. Ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą... Cokolwiek. Sam, bez niczego, też smakuje doskonale. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój
Marder&Marder Manufacturesię to w cudownym połączeniu piwa, cebuli, czosnku i oczywiście rozmarynu. Mięso duszone w piwie jest wybornie kruche i delikatne, a sos bardzo esencjonalny. Do tego tłuczone ziemniaczki, ogórek konserwowy i obiad gotowy. Składniki: 1-1,2 schabu 4 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu sól świeżo zmielony pieprz(...)jasnego piwa 0,5 l bulionu 3-4 listki laurowe 3-4 ziela angielskie pół łyżeczki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: Schab umyć, pokroić na 1-2 cm plastry. Lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Plastry oprószyć pieprzem, wetrzeć sól z czosnkiem, odstawić na około godzinę
na moim stole...sosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą ilością pieczarek. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie! Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą oraz makaronem... Składniki: 500 g schabu bez kości(...)rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1-2 min., a następnie przenosimy do wysokiej patelni lub garnka. Cebule podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu schabu. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut, aż pieczarki lekko stracą jędrność. Przenosimy do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy majeranek. Dusimy
Kuchnia MagdaLenysosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą ilością pieczarek. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie! Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą oraz makaronem... Składniki: 500 g schabu bez kości(...)rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1-2 min., a następnie przenosimy do wysokiej patelni lub garnka. Cebule podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu schabu. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut, aż pieczarki lekko stracą jędrność. Przenosimy do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy majeranek. Dusimy
Kuchnia MagdaLenytłusty boczek to świetne zestawianie. Do tego doskonały sos na bazie ulubionych warzyw i świetne danie gotowe. Do zagęszczenia sosu tym razem wybraliśmy znakomity jasny uniwersalny sos #lowicz :) ROLADA: 1 - 1,3 hg schabu w kawałku 200 g cienkich plastrów boczku pęczek natki pietruszki 2 - 3 ząbki(...)czosnku sól pieprz 1 łyżki masła nici do związania SOS: 2 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka 1 cebula 1 cytryna 1 łyżka masła. 1 słoik sosu jasnego uniwersalnego Łowicz pieprz sól Schab oczyszczamy i rozkrajamy wzdłuż długiego boku "rozwijając" go jak roladę. Powinien powstać płat grubości ok 2 cm. Doprawiamy go solą i pieprzem i układamy plastry boczku, posikane
Kuchnia od dwojgakruchym mięsem. Do tego kopytka i surówka z marchwi i buraka. Mniam, mniam! Składniki: Mięso • 4 plastry schabu • sól, pieprz, • ostra i słodka papryka • 2 łyżki mąki • olej do smażenia Sos • 1 czerwona cebula • 3 ząbki czosnku • 30 dkg pieczarek • 1 duże jabłko • 1 łyżeczka tymianku, sazłwi i oregano • sól, pieprz(...)oleju cebulę i czosnek, dodać pieczarki, jabłko i przyprawy. • Podlać sokiem jabłkowym. • Śmietanę zahartować gorącym sosem i wymieszać z resztą. • Do sosu włożyć plastry schabu, tak aby było przykryte, i dusić na słabym ogniu 20 minut
To co kochamzdecydowane smaki. Intensywnie będzie również w Irish Pubie. A jak reszta lokali? Oto, co możecie tam spotkać ;) 1. American Bull 6/10 pkt Swojski kostek, czyli pieczony schab z kością w sosie myśliwskim, podawany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym Kompozycyjnie całość prezentuje się nieźle, chociaż na tle konkurencji nie powala. Schab mięciutki, ale bez zdecydowanego smaku, co akurat tutaj nadrabia(...)jednak wiele wspólnego z sosem myśliwskim, a przypomina raczej słodki barbecue, co średnio pasuje do kaszy gryczanej. Duży minus za kupne ogórki kiszone, okrutnie przesolone i zwyczajnie niesmaczne. Dodatkowo kość schabu została rozkruszona i trudno było wydobywać jej kawałki z mięsa. Obsługa bardzo miła. Pani była pierwszą osobą, która zaproponowała dodatkowe komplety sztućców. Zastanawia mnie jednak bardzo, dlaczego American Bull
Życie zamknięte w smakuobiad są bitki, wszyscy z niecierpliwością zaglądają do kuchni. Mięciutkie, aromatyczne, zanurzone w dużej ilości sosu – po prostu pyszne. Przepis na bitki wieprzowe Składniki: 5-6 plastrów około 1,5 plastrów schabów wieprzowego(...)cebule, 2 ząbki czosnku, kopiasta łyżka papryki słodkiej w proszku, mąka pszenna do panierowania plus 2 łyżki mąki pszennej na zasmażkę do zagęszczenia sosu, sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, olej. Jak zrobić bitki wieprzowe? Kawałki schabu rozbij tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i przesmaż bitki
Kulinarna Polska