Przy okazji robienia zakupów zobaczyłam dziś na sklepowej półce ciekawie wyglądający makaron - małe kokardki. I przypomniała mi się sałatka, którą kiedyś częstowała mnie Koleżanka. Zrobiła ją z makaronu typu orzo. Ja po swojemu ją zmieniam i przygotowuję, gdy w czwartek zostaje mi wędlina kanapkowa. A że sezon różnych chorób i przeziębień trwa, dodatek czosnku jest tu zbawienny ;) Składniki: 5 garści(...)świetny jest świeży ogórek) czubata łyżka majonezu sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Szynkę i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzeć do sałatki na tarce z małymi oczkami. Dodać majonez. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Podawać po ok. 15 minutach, gdy sałatka się przegryzie. Dla pozbycia się zapachu czosnku z ust można
Weekendy w domu i ogrodziePostnie nie znaczy, że nie może być smacznie i efektownie. Dzisiaj proponuję rewelacyjny sposób na pysznego halibuta z frytkami z batatów oraz sałatką. Danie urzeka nie tylko wspaniałym smakiem i estetyką, ale posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, typowe dla morskich ryb. Do przygotowania dania użyłem: 2 filetów z halibuta, 2 batatów, sałaty rzymskiej, 400 gram pomidorków cherry, 1 cytryny(...)przesuszona - rybę należy posolić dopiero po wyjęciu z piekarnika. Tak przygotowaną rybę piekłem w temperaturze 160 stopni przez 10 minut. Doskonałym dodatkiem do ryby z frytkami jest prosta sałatka z pomidorów i sałaty rzymskiej. Sałatę pokroiłem na mniejsze kawałki, a pomidorki w połówki. Całość umieściłem w miseczce. 2 Łyżki oliwy zmieszałem z sokiem z połowy cytryny i dodałem do sałatki
Wyprawy kulinarnePyszna, mięciutka, puszysta baba drożdżowa z rodzynkami, to jeden z tradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą
Kuchnia Łukaszajako zamiennik ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można ją podać jako śniadanie, na przykład z jogurtem i owocami, a także dodać do ciast i ciasteczek. Dobrze sprawdzi się jako składnik sałatek czy też dań kuchni śródziemnomorskiej. KOMOSA RYŻOWA ---> DO KUPIENIA TUTAJ 2. JAGODY GOJI Nie wiem czy wspominałam - uwielbiam suszone owoce - żurawinę figi(...)obecności powyższych składników jagody goji poprawiają pracę układu pokarmowego, wpływają dodatnio na procesy metaboliczne, a także poprawiają wygląd skóry. Same pozytywy! JAK PODAWAĆ JAGODY GOJI? Będą idealne do sałatek, muesli, jako przekąska i dodatek do jogurtu naturalnego. JAGODY GOJI ---> DO KUPIENIA TUTAJ 3. KSYLITOL Nazwa z pewnością jest Wam znana
KatsuumiWielkanoc już tuż, tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest. U nas
Kuchnia ŁukaszaNo cóż sporo czasu nie publikowałem nowych przepisów, ale wreszcie powracam z nowym pysznym przepisem na ciasto czekoladowo-kawowe! Ciasto jest pyszne! Uwierzcie mi, że
Kuchnia ŁukaszaBliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, ale zakorzenionym także od dawna w kuchni polskiej. W kulturze rosyjskiej istniał zwyczaj zostawiania blinów na parapecie dla pielgrzymów i ludzi biednych. Są także podawane matkom po porodzie, jak również na stypach. Według tradycji prawosławnych ostatków, bliny były jedzone podczas obchodów Maselnicy, czyli właśnie(...)śmietana, a nawet konfitury (tak najbardziej smakują mojemu starszemu Trollowi). Niewątpliwie blichtru nadaje blinom kawior. Ja jednak nie jestem koneserką tego przysmaku, więc zdecydowałam się na śledzia, a raczej sałatkę śledziową. Składniki na ok 30 blinów: 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 20 g świeżych drożdży 2 jaja 1 łyżeczka cukru 45 g masła ½ łyżeczki soli Wszystkie składniki
Pełny talerzCoś prostego... coś uroczego... coś co smakuje Świętami Wielkanocy i zaklęte jest w lampce od wina. Taka sałatka wspaniale ozdobi wielkanocny stół jak i będzie smacznym i zdrowym dodatkiem który polecam dla młodszych uczestników śniadania wielkanocnego :). Małe przepiórcza jajka pełne wartości odżywczych wraz z rzodkiewką, kukurydzą, tuńczykiem, roszponką, rzeżuchą i szczypiorkowym majonezem zasmakują każdemu! Dla 1 osoby Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaStek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili(...)Sałatka: 2 pomarańcze duża garść rukoli 25 g kiełków brokuła 1 płaska łyżka ziaren sezamu Winegret: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu szczypta suszonego imbiru szczypta chili sól Przygotowanie: Steki z tuńczyka: Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć
Oryginalny smakPomysł na szybką sałatkę. Wystarczy tylko kilka składników, aby "wyczarować" smaczną i niebanalną sałatkę. Składniki: 1 mango 2 piersi z kurczaka (tj. 500 g) 1 sałata lodowa 2 pomidory sól, pieprz olej do smażenia majonez Mango obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić(...)rozerwać za pomocą dłoni na mniejsze kawałki. Do miski wsypać sałatę, dodać pomidory, mango i piersi z kurczaka. Wszystko ze sobą połączyć za pomocą 2-3 łyżek majonezu. Przygotowaną sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona. Sałatka bez majonezu
UgotowaćPoniższa sałatka to połączenie ryżu, paluszków surimi, kukurydzy i ogórka konserwowego. Warto dodać, że surimi to mięso ze zmielonych białych ryb. Sałatka znika w szybkim tempie. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki: pół opakowania paluszków surimi (100 g) pół puszki kukurydzy konserwowej 1 woreczek ryżu parboiled (wg mnie najlepszy ryż do sałatek) 2 ogórki konserwowe sól, pieprz(...)miski wsypać odsączoną kukurydzę, ogórki, paluszki surimi i ryż. Przyprawić solą i pieprzem, a za pomocą majonezu wszystko ze sobą połączyć. Włożyć do lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć". Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona
UgotowaćDzisiaj przepis na błyskawiczną sałatkę makaronową, która idealnie pasuje na drugie śniadanie. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a w smaku jest naprawdę pyszna! Składniki: 100 g makaronu, np. świderki 100 g zielonego groszku* 100 g kukurydzy z puszki 2-3 średniej wielkości pomidory 100 g szynki sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)dużej miski wrzucić przelany zimną wodą makaron, odsączony groszek i kukurydzę, a także szynkę oraz pomidory. Posypać solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu wszystko ze sobą połączyć. Jeśli sałatka jest zbyt sucha - dodać więcej majonezu. Przygotowaną sałatkę schłodzić. * polecam użyć mrożonego zielonego groszku i bezpośrednio zamrożony dodać do sałatki. Dzięki temu groszek nie straci swojego zielonego koloru
UgotowaćSałatka szybka, prosta i błyskawiczna do przygotowania. Nadaje się na na drugie śniadanie jak i kolację. Polecam przed samym podaniem podgrzać piersi z kurczaka, aby sałatka nabrała innego smaku. Składniki: 2-3 garście roszponki 1 pomidor połowa ogórka gruntowego 1 czerwona cebula 2-3 pojedyncze filety z kurczaka sól, pieprz przyprawa do kurczaka olej 50 g słonecznika łuskanego(...)dodać roszponkę, następnie pomidora, ogórka oraz cebulę. Wszystko ze sobą delikatnie wymieszać. Do małej miski dodać majonez, jogurt i posiekany ząbek czosnku. Wszystko ze sobą połączyć. Na sam wierzch sałatki ułożyć przesmażone (i pokrojone w plasterki) piersi z kurczaka, a także uprażone na suchej patelni ziarenka słonecznika. Przed podaniem całą sałatkę polać sosem czosnkowym
UgotowaćSłoneczna sałatka to połączenie ananasa, kukurydzy, selera i żółtego sera. Poniższa sałatka jest idealna dla osób, które lubią jeść lekko słodkie dania. Ananas i seler konserwowy - uwierzcie mi jest to naprawdę pyszne połączenie. Słoneczna sałatka perfekcyjnie sprawdzi się na rodzinną kolację jak i spotkanie w gronie znajomych. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowanego z ananasem 3 ugotowane(...)pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Por umyć i drobno posiekać. Dodać do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomoca majonezu wszystkiego składniki ze sobą połączyć. Posmakować sałatkę i ewentualnie ją doprawić. Najlepiej smakuje, gdy jest podana schłodzona
UgotowaćWinegret - sałatka ukraińska Jeśli ktoś jest fanem rożnego rodzaju "kwaszonek", ta sałatka na pewno przypadnie mu do gustu. Składniki: marchewka ziemniaki ogórek kwaszony kapusta kwaszona fasola burak sol pieprz oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: 1.Fasole namaczamy i zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej(...)Marchewkę, ziemniaki i buraki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości, ale tak by ich nie przegotować. Warzywa maja być ugotowane tak jak się je gotuje na sałatkę jarzynowa. Po ugotowaniu, ostudzone warzywa, obieramy i kroimy w kostkę. 3. Kapustę szatkujemy, gdy jest zbyt kwaśna, wcześniej ja przemywamy woda. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki wsypujemy
Kulinarnie z Polką na Kresach