Bakalland5 truskawekkilka kostek sera fety3 łyżki octu winnego1 łyżka soku z cytrynysól, pieprz- opcjonalnieWykonanie:Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy orzechy, posypujemy sałatkę. Na suchej patelni podprażamy migdały, również posypujemy sałatkę. Ocet winny łaczymy z sokiem z cytryny, polewamy po sałatce. Jesli chcemy możemy jeszcze oprószyć solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchniLubię łączyć słone i słodkie smaki, w tej sałatce taki duet tworzy właśnie mandarynka z łososiem. Kolejne nietypowe połączenie (obok sałatki z truskawkami i fetą), które warto dla odmiany wypróbować. Składniki na 2-3 porcje: sałata lodowa 100g łososia wędzonego 1 kula mozzarelli (100g) 2 mandarynki łyżka sezamu sos sojowy Kikkoman sok z cytyny Przygotowanie:Liście sałaty umyć(...)porwać na mniejsze części. Układać bezpośrednio na talerzach/w miseczkach.Mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Łososia pokroić w paseczki i razem z kawałkami mandarynek dodać do sałatki.Sezam uprażyć przez chwilkę na patelni i posypać nim sałatkę.Następnie skropić ją sosem sojowym i sokiem z cytryny. Aby sałatka była bardziej kolorowa zamiast sałaty lodowej można użyć mieszanki
Ze smakiem i z pasjąPrzekonajcie się sami i zróbcie taką sałatkę u siebie:) 1 brokuł 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2-3 łyżki mieszanki oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek Wielkopolski sól, pieprz szczypta kurkumy szczypta słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki większa szczypta oregano 1/2 pieczonego buraka 1/4 op. sera feta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści(...)kurkumy, oregano, solą oraz niewielką ilością pieprzu. Na talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki, rozkładamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Pestki dyni lub słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, posypujemy po sałatce. Do jogurtu greckiego dodajemy posiekane drobno zioła, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku
Smaki Na Talerzuniejedno imię to jest w wielu odsłonach. I żadna się nie powtarza. Każda inna każda pyszna. Dzisiaj postanowiłam zaszaleć i zrobić zupę pomidorową na wzór greckiej sałatki z arbuza i fety. Połączyłam smak pomidorów z arbuzem, miętą i owczą fetą. Wyszedł pyszny krem, którym nie pogardził 1,5 roczny siostrzeniec. No poza fetą, którą uparcie wyciągał z talerza
Bernika - moj kulinarny pamietnikGdybym napisała, że zrobiłam tą sałatkę podczas sprzątania lodówki, skłamałabym i nie. Owszem w lodówce leżało kawałek fety i trochę świeżego szpinaku, pomidory, ogórki i takie tam różne. Po ser musiałam pofatygować się do sklepu, bo u nas ser pleśniowy nigdy nie leży w lodówce dłużej niż dwanaście godzin. Oboje z synem zjadamy każdą ilość, na kanapkach, bez kanapek(...)albo kolacją. Składniki: 1 ser camembert kawałek zielonego ogórka kilka pomidorków koktajlowych albo śliwkowych, albo takich jakie masz w domu kawałek sera feta ze 2 garści świeżego szpinaku sól, pieprz albo jakaś mieszanka ziół do sałatek ze dwie łyżki sosu owocowego na bazie octu winnego (u mnie Lidlowski morelowy) ze dwie łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Na początku
Blondynka Gotujeostatnio polecane przez specjalistów od zdrowego jedzenia, ponieważ w tej postaci warzywa zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze i cenne składniki dla organizmu. Bardzo lubimy gotowane brokuły, szczególnie sałatkę brokułową z serem feta i prażonym słonecznikiem, polaną sosem czosnkowym, pyszne kremowe zupy brokułowe . Natomiast Kotlety z brokułów, ryżu i sera są rewelacyjne. Jadamy też surowe brokuły, najczęściej w postaci(...)sosem, czasami z samego jogurtu, czasem też z dodatkiem majonezu. Jeśli jesteście na diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej, to wystarczy dodać do tej surówki trochę naturalnego jogurtu. Taką sałatkę, a właściwie surówkę każdy u nas w domu zajada ze smakiem, szczególnie do grillowanego mięsa. Polecam! Składniki na dużą porcję surówki z brokuła i jabłka: ½ średniego brokuła 1 duże soczyste
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczyli gulasze, w których fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek, z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem. W krajach północnej Afryki zielona fasolka(...)szparagowa to częsta podstawa sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się
Chilli Czosnek i Oliwawielbicieli kaszy polecam pyszną sałatkę z pęczaku i sera feta z dodatkiem cudownych ziaren granatu. Przepis mogło by się wydawać szalony, ale połączenie jest naprawdę idealne. Słona feta, kwaśny granat, słodkie rodzynki, miodowy dresing i neutralna w smaku kasza tworzą zbalansowaną całość. Po prostu trzeba tego spróbować. Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak 2 granaty 1/2 pęczka(...)zinej już kaszy. Rodzynki namoczyć w goracej wodzie, odsączyć i dodać do miski. Na koniec wrzucić porwane listki pietruszki i rozdrobnioną fetę. Do słoiczka przełożyć wszystkie skladniki dresingu, zakręcić i bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę,wymieszać i odstawić na minimum 15 minut aby smaki się połączyły. Można podawać...Smacznego
Gosia gotujejako dodatek do sosów i bazę sałatek. Sałatka z komosy z pieczoną dynią najlepiej smakuje na zimno. Można ją zabrać na piknik lub jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 2 szklanki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej 2 szklanki dyni (hokkaido lub piżmowej) pokrojonej w kostkę 100 g sera feta lub sera lazur kilka łyżek siekanej natki pietruszki(...)minut. Jeśli w trakcie gotowania woda zostanie wchłonięta przez kaszę, a nie jest ona jeszcze miękka, dodać jeszcze kilka (3-5) łyżek wody. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć na niewielkie kawałki. Składniki sałatki wymieszać delikatnie, posolić do smaku, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ilość oliwy i soku zależy od upodobań, w mojej sałatki nie dodaję ich zbyt wiele
Codziennik Kuchennylekkim przepisem na sezonową sałatkę z naszymi pysznymi polskimi truskawkami :) Z racji długiego weekendu, oraz tego, że na działce mojej Mamy rosna soczyste i słodkie owoce to właśnie truskawki zostały tematem dzisiejszego wpisu. Sprawdźcie sami :) Składniki (2 porcje): 8 dojrzałych truskawek 8 kolorowych pomidorków koktajlowych 2 garści mixu sałat pęczek szczypiorku 100g sera feta sól, pieprz(...)pozostawiamy na kilka minut. Mix sałat wykładamy na talerze. Umyte truskawki oraz pomidorki kroimy na pół. Układamy je na sałacie. Ser feta kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek drobno siekamy i doprawiamy delikatnie solą. Dodajemy do sałatki. Całoiść polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego
ChilliJemyZnów zapraszam Was na sałatkę, tym razem według przepisu mojej siostry Dori. Smakuje bardzo fajnie, szczególnie teraz, gdy mamy dostęp do pysznych sezonowych warzyw. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie brokuł + feta + czosnek + inne dodatki :)Składniki:1 brokuł4 jajka3 pomidory1/2 puszki kukurydzy1 kostka fetySos:2 łyżki majonezu2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego1 łyżka musztardy2 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób przyrządzenia:1. Różyczki brokuła(...)kupiliśmy już pokrojoną, to ten punkt mamy z głowy).5. Warzywa i jajka układamy warstwowo: część pomidorów, jajka, feta, brokuły, kukurydza i czynność powtarzamy, aż do skończenia się składników.6. Mieszamy sos ze składników podanych powyżej, polewamy nim sałatkę.7. Całość schładzamy w lodówce przed podaniem.Smacznego
Kuchnia domowa Aniszybką i smaczną kolację bądź śniadanie? Jeżeli wasza odpowiedź brzmi "tak" to ja mam dla Was propozycję;) Dzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych sałatek, pyszną, lekka i ekspresową. Połączenie sera fety ze świeżymi warzywami to dla mnie strzał w dziesiątkę. Polecam bardzo;) Składniki: 2 pomidory 2 ogórki szklarniowe połowa kapusty pekińskiej opakowanie sera feta(...)pomidory wymyći również pokroić w kostkę. Kapustę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Warzywa połączyć w misce i dodać pokrojony w kostkę ser feta. W szklance wymieszać wodę, oliwę oraz sos grecki, polać sałatkę, dobrze wymieszać i odstawić na około 30 minut do przegryzienia się. Smacznego
Krakowskie smaki Anigrillowanego mięsa. Będzie pyszna z pokrojoną w plastry piersią kurczaka , np. z pieczoną w prosty i unikalny sposób jak w tym przepisie . Nie jest ani zimna, ani ciepła. Ta sałatka nie wymaga chłodzenia czy czasu do odstawienia – od razu po zrobieniu nadaje się do jedzenia. Cukinię myjemy, zostawiamy warzywo w skórce. Kroimy cukinię na mandolinie na milimetrowej grubości plasterki. Pomidory(...)skórki, potem na stronie skórki – do zmięknięcia i zbrązowienia. Nakładamy na półmisek. Między śliwki i pomidory rozkładamy jeżyny bądź borówki, kruszymy ser feta, całość polewamy sosem, rozkładamy świeże liście bazylii i tymianku, podajemy. Sałatka jest połączeniem surowych i grillowanych owoców i warzyw złączonych słodko-kwaśnym bazyliowym winegretem i słonym, kremowym serem. To naprawdę jest idealne połączenie smaków, wypróbujcie koniecznie
Karo in the Kitchenśródziemnomorskich (greckiej, cypryjskiej, egipskiej, a nawet włoskiej). Calombaris proponuje nam m.in. popcorn o smaku taramosalaty, chlebek fenkułowy z salsą w stylu greckiej sałatki (mój numer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes. Książka "Kuchnia grecka" podzielona jest na 10 rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy(...)rozdziałów należą "greckie przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku
Chilli Czosnek i Oliwarozsmakowując się w coraz to nowych daniach z dodatkiem bobu. Fantastycznie sprawdził się on w prostej sałatce rodem z kuchni greckiej, z dodatkiem grillowanej cukinii, fety oraz oliwek. Ziołowo-cytrynowy dressing nadał sałatce orzeźwiającego charakteru, idealnie wręcz łącząc całość w lekki, znakomity na cieplejsze dni posiłek. Składniki na 1 porcję: garść roszponki lub liści dowolnej sałaty 1 mała
Even Better Food