sałatki z brokułów - 1463 przepisów (strona:74/98)

Warsztaty z Frosta – relacja 162

organizatorem spotkania była FRoSTA , która wprowadza właśnie na rynek kilka nowych, warzywnych produktów: bataty z marchewką w maśle z rozmarynem, pieczarki z cebulą w maśle z tymiankiem, kalarepa z brokułem w maśle z dzikim czosnkiem i soczewica z ziemniakami i marchewką w maśle z dzikim czosnkiem. Na szczęście tym razem warsztaty zostały zorganizowane w sobotę, dzięki czemu nie musiałam brać(...)przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle/ soczewica z serami pleśniowymi/ sos jabłkowo

karmelowy
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 114

korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić cebulkę, marchew, pietruszkę, czosnek, potarty na tarce brokuł i smażyć tak długo aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.Po minucie lekko podlać wodą, żeby uniknąć przypalenia. Woda musi całkowicie wyparować. Jak już warzywa są miękkie to zdjąć(...)naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się zarumienić. Podawać z ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Suszone żółtko – omami smakiem umami 164

wspomniano, suszone żółtko to bardziej przyprawa niż osobny składnik, więc samo w sobie nie jest potrawą. Z czym zatem można je podać? Przede wszystkim może być aromatycznym dodatkiem do sałatek – jest dosyć słone i ma smak umami, dzięki temu można zastąpić nim mięso i stworzyć danie wegetariańskie. Suszonego żółtka można użyć też do posypania makaronu. Zazwyczaj używa się do tego(...)pozostanie, w gruncie rzeczy, klasyczny. To tylko kilka z propozycji dań z suszonym żółtkiem. Jest ich zdecydowanie więcej – można posypać nimi zupę krem, pieczone lub gotowane warzywa, na przykład brokuły lub szparagi. Jedynym ograniczeniem jest w tym wypadku tylko wyobraźnia szefa kuchni. Suszone żółtko – zaskocz gości w swojej restauracji Prowadzenie restauracji to zadanie, które wymaga elastyczności i gotowości

codojedzenia
Warzywna sałatka z pęczakiem 361

doskonale smakują na zimno i wspaniale się komponują z różnymi warzywami. Do tego odrobina dobrej oliwy z oliwek i pyszne i zdrowe danie gotowe. Warzywna sałatka z pęczakiem Składniki: 1 szklanka suchego pęczaku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki masła 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 mały ząbek czosnku kilka różyczek brokuła(...)zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się wody. Wyłączamy ogień i zostawiamy do wystygnięcia. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, brokuły blanszujemy ( na 30 sekund zalewamy je wrzątkiem), a następnie przelewamy zimna wodą. W szklance mieszamy odrobinę zimnej wody, oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek

Kulinarne przygody Gatity
Warzywa korzeniowe pieczone w kuminie oraz warzywa kiszone - przepis na post Dr. Dąbrowskiej 110

Zjedz na ciepło. Ze wszystkich warzyw najpyszniejszy był seler!  Kiszone warzywa to kolejny z banalnych przepisów. Przygotuj kilogram ulubionych warzyw: ja użyłam młodą marchew, pietruszkę, cukinię, czerwoną cebulę, paprykę, brokuł i szparagi. Generalnie im większa różnorodność tym lepiej. Dobrze dać po niewielkim kawałku wszystkich warzyw niż w dużych ilościach pojedynczych. Przygotuj marynatę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia następujące składniki(...)Umieść warzywa w słoiku lub słoikach względnie ciasno, wlej marynatę, zakręć słoje i umieść warzywa w lodówce na 2 dni. Po tym czasie ciesz się ich smakiem, dodawaj do sałatki. Są pyszne!  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Puree z selera i ziemniaków 107

Dziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich

Zasmakuj Kuchni
Pytt i panna, Makarun 179

dania oznacza „drobne kawałeczki (ziemniaków, warzyw i mięsa) na patelni”. Dziś łatwa w przygotowaniu wersja wegetariańska. Składniki – dowolne ilości warzyw (obranych i/lub drobno pokrojonych): zielona lub żółta fasolka ziemniaki brokuły bób cukinia marchewka pietruszka (lub pasternak) kilka łyżek oleju + ulubione zioła + sól i pieprz czerwona, żółta i zielona papryki cebula 2 ząbki czosnku Każde z warzyw, oprócz papryk, cebuli(...)trafiliśmy do Makarunu przy Matejki 18. Jak się dowiedziałam, lokal istnieje od ponad roku (jest też w  innych miastach Polski). Oferuje dania makaronowe (ze spaghetti lub penne) i sałatki. Są też opcje wegetariańskie: makaron ze szpinakiem lub pieczarkami i sałatka ze szpinakiem. Mała porcja (makaronu) to 350 g, a duża 550 g. Jedzenie dostajemy w kartonowym pudełku. Ceny

Qlinarnie i Qlinarnie
Zapiekanka – przepis miesiąca 159

marcu. Jak ten czas leci! Niedługo Wielkanoc! Czas pomyśleć o świątecznym menu. Zapiekanka to idealne przystawka na świątecznym stole, a zapiekanki z ziemniaków z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjną ziemniaczaną sałatkę. Zapiekanka z ziemniaków jest praktyczna i łatwa w przyrządzaniu.Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie odgrzać. Ale zapiekankę można zrobić równeż z kaszy jak w przypadku taco zapiekanki(...)łyżeczki soli 200 ml śmietanki lub mleka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki białego pieprzu 1 czubata łyżka masła Do podania 250 g usmażonych pieczarek 1 ugotowany brokuł polędwica wołowa Obierz ziemniaki i szalotki. Pokrój ziemniaki i cebulę w cienkie talarki. Utrzyj mozzarellę. Ułóż ziemniaki na przemian z cebulą w wysmarowanej formie. Posól i oprósz białym pieprzem. Posyp pietruszką

codojedzenia
Pennne Z Sosem Warzywnym 152

mąż który uwielbia wyjadać ją prosto z puszeczki ;) Dlatego zawsze mam jej zapas, bo nigdy nie wiadomo kiedy znika z sitka np. odciekając na nim aby dodać ją do sałatki ;) Zapraszam was na to pyszne danie, zerknijcie też na dół przepisu aby dowiedzieć się czegoś o tych pysznych i zdrowych warzywach :) Składniki na 2 osoby: 1/2 dużej marchewki 1/2 korzenia(...)pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Solę je i pieprzę i przesmażam z 10 minut. 2. Resztę warzyw oprócz brokuła i mieszanki meksykańskiej, kroję w kostkę i dodaję do pieczarek. Brokuł obgotowuje w osolonej wodzie przez 2 minutki i dodaje od razu do warzyw. Kiedy widzę że zaczyna robić się sucho na patelni podlewam całość wodą, troszkę solę, pieprzę, dodaję

Gotowanie...to proste !
Meksykańska zupa z batatami 215

Internet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 252

gorgonzoli - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sałatka z fig z mozzarellą i bazylią - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Insalata di rucola e fichi con prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Śniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana  - Agnieszka(...)talerz  Makarony: Bucatini all'Amatriciana - Kasia J z bloga Pełny talerz Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Dietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese

Chilli Czosnek i Oliwa
Pyszny zielony detoks, sok z książki "Życie ma smak" Marioli Bojarskiej-Ferenc. Ten i nie tylko.... 152

potrawy, które warto zjeść dla zdrowia i urody! Przede wszystkim przepisy proste i nieskomplikowane, które nie obciążą żołądka, a dodadzą mnóstwo siły.Dania główne, przekąski i przystawki, soki, koktajle, sałatki. Wszystko co pyszne ,proste i zdrowe zamknięte w pięknie wydanej książce! Tego typu książki czytam zawsze z zapartym tchem! Dziś przedstawię Wam sok. Sok , który wycisnęłam wolnoobrotową wyciskarką, o której(...)biologicznie czynne zawarte w surowych sokach dobrze wpływają na funkcje przewodu pokarmowego oraz narządów wewnętrznych odpowiedzialnych za usuwanie z organizmu substancji toksycznych. Zielony detoks Składniki garść szpinaku kilka różyczek brokułu 1 pomarańcza Wyciśnij w wyciskarce. Dolej przegotowanej lub mineralnej wody. Połącz z łyżką ostropestu. Jeżeli czujesz, że Twój organizm zatrzymuje wodę, pij sok z buraka! Składniki 1 surowy burak

Z Kuchni Do Kuchni
Jaglane kluski caprese 146

Kuchnia włoska kojarzy mi się przede wszystkim z powolnym przygotowywaniem różnych dań ze składników, wśród których wymienić należy: pomidory, kalafiory, brokuły, jarmuż, ryż, pomarańcze, cytryny, dziczyznę, owoce morza oraz przeróżne sery: mozzarellę, ricottę, mascarpone i te długo dojrzewające. To kuchnia, która pachnie czosnkiem, bazylią, rozmarynem i godzinami gotowanym sosem pomidorowym. I podobnie pachniała dziś moja kuchnia podczas przygotowywania faszerowanych(...)kaszy jaglanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 25 g suszonych pomidorów wrzątek 100 g mozzarelli Galbani w zalewie świeża bazylia olej do smażenia Masło rozmarynowe masło gałązka rozmarynu Sałatka caprese pomidor (jeden na osobę) mini kulki mozzarelli Galbani w zalewie świeża bazylia oliwa Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami Kaszę zalać 600 ml wody. Doprowadzić

Weekendy w domu i ogrodzie
Restauracja Róg Mysikrólika na warszawskim Ursynowie 110

Następnie przyszła pora na ciepłe przystawki: bao-ban z szarpaną wołowiną, cebulą i jajkiem pierogi z dziczyzną, żółtym burakiem i czarnuszką domowe kopytka z wędzonym twarogiem i roszponką  sałatka z zapiekanym kozim serem i pestkami słonecznika Moim numerem jeden były zdecydowanie pierogi z dziczyzną, farszu było sporo, był idealnie przyprawiony, a ciasto było miękkie. Do pierogów dorzuciłabym jeszcze domowe(...)sosem z małży i jarmużem  Powiem Wam, że sandacz to było mistrzostwo świata! Soczysty, delikatny, z chrupiącą skórką. Idealnie się komponował  z puree z cukinii i chrupiącym brokułem łodygowym. Smakowała mi też kaczka, która rozpływała się w ustach i wraz z podsmażonymi kopytkami stanowiła pyszny duet. Podczas spotkania mogliśmy też spróbować wspaniałych win, a wśród nich wyjątkowego Quinta

Kulinarne przygody Gatity
Optymalny miks piknikowy 142

rowerowych. Co zabrać ze sobą na taki piknik lub wycieczkę? Polecam optymalne danie, w którym znajdzie się pożywny kurczak, kasza oraz warzywa. Danie to nie wymaga podgrzewania, przypomina sałatkę, dobrze smakuje w wersji na zimno, dlatego polecam je nie tylko na piknik, ale też jako lunch box do pracy. Robimy w domu, przekładamy do pojemniczka i w drogę.  OPTYMALNY(...)smażymy na nim posiekaną cebulę.Dodajemy marchew i smażymy aż warzywa się zeszklą. Następnie na patelnię wrzucamy kurczaka i obsmażamy. Na koniec na patelnię wrzucamy ugotowana kaszę oraz brokuły. Mieszamy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Bon appetit mon amie
SZPARAGI W TEMPURZE 198

Zaczął się sezon na szparagi, więc tym razem chciałabym zaproponować Wam jedno z moich ulubionych dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska