breją, tylko komponują się z całością idealnie. My pałaszujemy takie danie samo, ale sprawdzi się idealnie jako dodatek do ryżu czy kaszy. Możecie podać do niego również sałatkę z pomidorów i cebulki. Ja uwielbiam natkę, więc góra oczywiście musiała być nią posypana. Przed pieczeniem filet podzieliłam na sznycle, jeśli tego nie zrobicie, czas pieczenia mięsa się wydłuży. Jako warzyw użyłam(...)mała posiekana w kostkę cebulka 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz 1/2 kalafiora 1/2 brokuła 400 g fileta z indyka Natka do podania Instructions Sos Ze składników robimy gęsty sos. Brokuł, kalafior szatkujemy na małe ok 1 cm kawałki. Brokuł i kalafior mieszamy z połową sosu. Mieszankę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Sznycle z indyka nacieramy pieprzem i solą. Kładziemy na warzywach
Mieszam w Garnkuwyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut). Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę, przyprawić solą(...)kremowej zupy. Z dodatku gorgonzoli można zrezygnować. Groszek konserwowy można zastąpić mrożonym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Zupę podaj z Domowymi grzankami ziołowymi Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek
Gospodyni MiejskaWiatr. Herbata. Chusta czerwona. Ostatnio często dumam nad swoim blogiem. Mianowicie, czy aby nie potrzeba mu kilku zmian. Może Wy wyrazicie swoją opinię na ten temat
My simple kitchenprzygotowałam najlepsze przepisy z owocami i warzywami dostępnymi w listopadzie. Oprócz dyni, na straganach znajdziesz w tym miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami(...)dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną
Moja smaczna kuchniadente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojona szalotkę, płatki papryki i pomidorów. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut pod przykryciem, podlewając 2 łyżkami wody z gotujących się brokułów. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać na patelnie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Bulgur odcedzić i dodać(...)czasie rozgrzać patelnię grillową i zgrillować lekko rozbite piersi z kurczaka, przyprawione solą i pieprzem. Przed podaniem mięso pokroić na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje na ciepło :) Swoją wersję sałatki podałam na liściach rzymskiej sałaty, w towarzystwie koktajlowych pomidorków
Kuchnia w opałachZupek chińskich nie ja dam, ale makaron z zupek można wykorzystać na kilka sposobów. Sałatka z zupek chińskich już dawno przypa dła Wam do gustu. Ciekawe jak bę dzie z zapiekanką :) Spróbujcie :) Skła dniki: Makaron z 2 zupek chińskich 1/2 puszka kukury dzy duża marchewka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka 1 cebula 20 g parmezanu 20 dag żółtego sera(...)smaku Przygotowanie: Makaron zalewamy wo dą we dług przepisu na opakowaniu. Czekamy do spęcznienia. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy we wrzącej osolonej wo dzie razem z brokułem przez 8 minut. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy drobno w kostkę wraz z obraną cebulą. Przestu dzony makaron, o dce d zone warzywa, paprykę i kukury dzę wkła damy
ChilliJemyŚwietnie pasują do kasz, ryżu, ziemniaków, mięs i ryb. Pikantne i bardzo aromatyczne - pięknie pachną i smakują. Nie podaję dokładnie składników - w zasadzie w zależności
Zasmakuj KuchniPyszna i prosta w przygotowaniu. Czegóż chcieć więcej?? Chyba tylko tego, żeby tak szybko nie znikała. Polecam zrobić od razu w podwójnej ilości, bo jest bardzo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKochani dzisiaj przepis na pyszną sałatkę, która nadaje się na lekki obiad czy kolację, również możecie zabrać ją w pojemniku do pracy na drugie śniadanie. Ostatnio pojawia się u mnie dużo przepisów fit - muszę trzymać figurę bo... (dowiecie się w połowie wakacji :)). Teraz jemy lekko :). Do takich dań czy przekąsek nie możemy dodawać za dużo soli, czy przypraw(...)smaku i aromatu ale ja również używam Olejów Świata , które mają pyszne smaki nadające prostym daniom nieziemski zapach. Składanki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 pierś kurczaka 1 brokuł ok 500 g 1 serek typu włoskiego ok 6 chlustów oleju arachidowego 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Składniki znajdziecie
Niezły Młynekdecyzji, które podejmiemy... Składniki: brokuł 2 duże papryki zielone 5 jajek 2 garście słonecznika 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki, dobrze umyć i ugotować na parze (uważać aby nie rozgotować). Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Słonecznik prażymy na suchej patelni(...)pokrojone na ćwiartki, sypiemy połową słonecznika i kładziemy połowę sosu, później idą kolejne warstwy produktów... sos, słonecznik i na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Wkładamy do lodówki na pół godziny aby sałatka się schłodziła i smaki "przegryzły". Sos należy dobrze doprawić (on nadaje smaku całości potrawy), ponieważ składników sałatki nie solimy i nie pieprzymy. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewiotczeje. Pieczone warzywa możemy wymieszać z emulsją wcześniej, aby całość się przegryzła. Następnego dnia sałatka będzie smakowała doskonale, a dwa dni później nawet lepiej :-) Cytrusowy słodko-kwaśny dressing nadaje sałatce świeżości i bardzo ładnie łączy się ze słodkimi ziemniakami oraz dobrze kontruje nieco gorzkawy jarmużu. Wtorek – Pęczotto z pieczoną papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Pęczotto jest jednym z fundamentów ekonomicznej(...)chorizo i por. Całość uzupełnia pęczak. To kolejne z dań idealne do pracy, łatwe do przygotowania dzień wcześniej. Skład możecie zmieniać w dowolny sposób, dodając np. upieczony, albo zblanszowany brokuł lub upieczone/uprażone na patelni pomidorki koktajlowe. Przepis na to pęczotto. Środa – Placki z jarmużu i cukinii Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi
Niedzielny kucharzblogu przekonaliśmy się o tym nie jeden już raz. Przygotowywałam już sałatkę z z pieczonym batatem i jajkiem w koszulce , która okazała się strzałem w dziesiątkę. Kolejna sałatka z podobnymi składnikami była równie udana. Pamiętacie bataty zapiekane z jajem i ricottą ? Idealne danie na rozpoczęcie dnia. Natomiast na zakończenie dnia polecam przepyszny krem z batatów z ricottą . Nie muszę(...)batat 1 jajko 2 łyżki mąki (użyłam orkiszowej) szczypta soli i pieprzu 1 łyżka jogurtu naturalnego olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo: 3 jajka 1 łyżka octu kiełki rzodkiewki lub brokuł 3-4 łyżki ricotty świeżo zmielony pieprz Batat ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z jajkiem, mąką, jogurtem i doprawiam szczyptą soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzewam olej
Mango PapajaMogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać je do koktajli, ciast i deserów. Warzywa – nie mrozimy tych które zawierają dużo wody. Zamrozić możemy marchewkę, brokuły, paprykę, szpinak, pomidory które można później wykorzystać do zupy lub sosów. Zamrożone warzywa najlepiej wykorzystać w ciągu 8 -12 miesięcy. Pieczywo – pieczywo mrozimy koniecznie szczelnie zamknięte np. w woreczku(...)można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych rad dotyczących mrożenia: Najlepiej mrozić produkty w woreczkach i pojemnikach do tego przeznaczonych. Na pewno nie zaleca się mrożenia
Między kuchnią a pokojemsię na samym szczycie badanych roślin z wynikiem gęstości składników odżywczych równym 100. Stała się tym samym największą sensacją i zjawiskiem wśród osób zainteresownych zdrowym odżywianiem. Super zdrowa, wyprzedza brokuły, jarmuż i pomidory ( ma więcej potasu), więcej witaminy C niż cytryny i więcej beta- karotenu niż rekordzistka- marchewka. Niestety ma jedną wadę, ciężko ją znaleźć w sklepach, na straganach(...)nawadniać. Liście rukwi wodnej najlepiej smakują świeże. Rukiew ma chrupiącą teksturę, orzeźwiający ostry i pikantny aromat oraz lekko pieprzowy smak z nutą słodyczy. Można dodawać ją do wszystkiego, sałatek, zup, kanapek, smoothie lub po prostu zjeść świeżą. Wartości zdrowotne rukwi wodnej: to bogate źródło witaminy C, B1, B2, B6, K, żelaza, wapnia, magnezu, manganu i cynku, który pozytywnie wpływa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!