Dobra sałatka to świetna przekąska w ciągu dnia, a także świetny pomysł na imprezowy stół. Wzbogacając ulubione warzywa o kawałek jakiegoś mięska, poczynimy ją bardziej syta i dzięki temu może byc też samodzielnym daniem. Polecam te brokułową! Zapraszam Składniki: 30 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebulka dymka plus szczypiorek kilka gałązek natki
Z Majeczką w kuchninajbardziej lubię surowego – w postaci ryżu lub sałatki. A ta wersja to mój ulubiony, bardzo treściwy, elegancki i smaczny sposób podania go na gorąco. Do lekkiego w smaku i konsystencji warzywa mocno doprawiony, serowy beszamel i czosnkowe masło pasują jak nic innego. Kalafior to jednoroczne warzywo kapustne, będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym
Karo in the KitchenBardzo sycące śniadanie lub kolacja. Doskonała alternatywa dla chleba. Pierwszy raz robiłam omlet. Jakoś nigdy mnie do niego nie ciągnęło, ale już wiem z czym zrobię
Karola gotujegrubo zmielony pieprz, dodany przez Ślubnego. Sałatka: buraczki i feta Składniki: 3-4 buraki upieczone w piekarniku 15 dag fety kilka różyczek brokuła 1 łyżka majonezu 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 1 ząbek czosnku sół, pieprz Wykonanie: Buraczki obieramy ze skóry i kroimi w plastry, układamy na talerzu. Brokuły blanszujemy przez ok. 1 minutę, odcedzamy
Kulinarne przygody GatityWitam Was! Brassica oleracea gemmifera - brzmi dziwacznie? Chyba tak, aczkolwiek pod tą nazwą kryje się znienawidzona przez dzieciaki i wielką grupę dorosłych... brukselka (kapusta brukselska). Swoim
Pora coś zjeśćjest coraz mniej, w sklepach zaczyna rządzić dynia i jeszcze tydzień, a pojawią się znicze. Nastała pora roku, kiedy trzeba pomyśleć o zdrowej, ale solidnej diecie. Koniec z lekkimi sałatkami, które pomagały przetrwać upały. Czas pomyśleć o treściwych potrawach, wzmacniających organizm, rozgrzewających i dodających energii. W tym tygodniu przygotowaliśmy właśnie taki zestaw dań: sycących, ale nie ciężkich, zdrowych i pełnych(...)wystawna. Tymczasem nie jest to żadna kuchnia typu haute coutur, ale zwykłe chłopskie jadło. Rustykalne przepisy to sól ziemi i kuchni francuskiej, żadne tam „Michelliny”. Środa: Casserole z brokułem i indykiem Proste, energetyczne danie, efektownie zapieczone w słoiku. Nie chodzi tu jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie
Niedzielny kucharzmianowicie sałatkę ziemniaczaną i kurczakiem wędzonym. Sałatka może być daniem śniadaniowym, dodatkiem obiadowym czy też kolacją. Polecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana -2 płaty Majonez Sól Pieprz
Smaki Ewymoje oczy przykuwało zdjęcie sałatki, a z drugiej strony przepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta
W kuchni u Monikikalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go w takiej postaci do różnych sałatek. Wartości odżywcze
Kulinarne przygody Gatitykalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go w takiej postaci do różnych sałatek. Wartości odżywcze
Kulinarne przygody Gatitykalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go w takiej postaci do różnych sałatek. Wartości odżywcze
Kulinarne przygody Gatitykolację. Polecam :) 1 brokuł 2 pomidory 2 jajka 1/2 op. fety 2 łyżki uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku i wymieszać. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Sałatka: Brokuła podzielić na różyczki i ugotować
Smakołyki Asimozzarellę oraz gotowane brokuły i gotując na wolnym ogniu cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia się serków,doprawiamy do smaku solą i młotkowanym pieprzem oraz sokiem z cytryny.mieszamy na talerzu z makaronem Podajemy od razu. Zapraszam do zapoznania się z pysznymi makaronami tej firmy Klik dzięki nim wyczarujesz wspaniały obiad, czy pyszną sałatkę a i cena
Wanilia i Kardamonpokroić i dodać do brokułów. Przełożyć do pojemnika. Dodać olej, ocet, miód, musztardę, sól, pieprz i roztarty czosnek. Przykryć pokrywką. Kilka razy wstrząsnąć, by produkty połączyły się i wstawić do lodówki na 6- 8 godzin, a najlepiej na noc. Następnie dodać pomidory. Na końcu obsmażyć na suchej patelni pestki lub orzechy. Wrzucić do sałatki
kulinarnajamka.blogspot.compory zwiedziłam już: Hiszpanię, Włochy, Turcję, Belgię, Korsykę. Zaraz po przyjeździe do Brukseli zjedliśmy przepyszny obiad w "Lunch Garden", bufet, do wyboru dania na ciepło, sałatki, wina, napoje bezalkoholowe. Miejsce cieszy się powodzeniem toteż trudno było znaleźć wolne miejsce. Z menu wybrałam frytowane ziemniaki w kształcie szyszek, cykorię w białym sosie i coś w rodzaju rolady, ale farsz był(...)wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii i wizyta
Moja smaczna kuchnia