wspomniano, suszone żółtko to bardziej przyprawa niż osobny składnik, więc samo w sobie nie jest potrawą. Z czym zatem można je podać? Przede wszystkim może być aromatycznym dodatkiem do sałatek – jest dosyć słone i ma smak umami, dzięki temu można zastąpić nim mięso i stworzyć danie wegetariańskie. Suszonego żółtka można użyć też do posypania makaronu. Zazwyczaj używa się do tego(...)pozostanie, w gruncie rzeczy, klasyczny. To tylko kilka z propozycji dań z suszonym żółtkiem. Jest ich zdecydowanie więcej – można posypać nimi zupę krem, pieczone lub gotowane warzywa, na przykład brokuły lub szparagi. Jedynym ograniczeniem jest w tym wypadku tylko wyobraźnia szefa kuchni. Suszone żółtko – zaskocz gości w swojej restauracji Prowadzenie restauracji to zadanie, które wymaga elastyczności i gotowości do wprowadzania
codojedzeniaZjedz na ciepło. Ze wszystkich warzyw najpyszniejszy był seler! Kiszone warzywa to kolejny z banalnych przepisów. Przygotuj kilogram ulubionych warzyw: ja użyłam młodą marchew, pietruszkę, cukinię, czerwoną cebulę, paprykę, brokuł i szparagi. Generalnie im większa różnorodność tym lepiej. Dobrze dać po niewielkim kawałku wszystkich warzyw niż w dużych ilościach pojedynczych. Przygotuj marynatę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia następujące składniki(...)Umieść warzywa w słoiku lub słoikach względnie ciasno, wlej marynatę, zakręć słoje i umieść warzywa w lodówce na 2 dni. Po tym czasie ciesz się ich smakiem, dodawaj do sałatki. Są pyszne! Smacznego, Klaudia
Mango PapajaDziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich
Zasmakuj Kuchnidania oznacza „drobne kawałeczki (ziemniaków, warzyw i mięsa) na patelni”. Dziś łatwa w przygotowaniu wersja wegetariańska. Składniki – dowolne ilości warzyw (obranych i/lub drobno pokrojonych): zielona lub żółta fasolka ziemniaki brokuły bób cukinia marchewka pietruszka (lub pasternak) kilka łyżek oleju + ulubione zioła + sól i pieprz czerwona, żółta i zielona papryki cebula 2 ząbki czosnku Każde z warzyw, oprócz papryk, cebuli(...)trafiliśmy do Makarunu przy Matejki 18. Jak się dowiedziałam, lokal istnieje od ponad roku (jest też w innych miastach Polski). Oferuje dania makaronowe (ze spaghetti lub penne) i sałatki. Są też opcje wegetariańskie: makaron ze szpinakiem lub pieczarkami i sałatka ze szpinakiem. Mała porcja (makaronu) to 350 g, a duża 550 g. Jedzenie dostajemy w kartonowym pudełku. Ceny
Qlinarnie i QlinarnieKalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wracam po miesiącu przerwy. Wiem, że to straszne zaniedbanie - przyznaję to. Powodów było wiele i mam nadzieję, że teraz uda mi się zachować regularność tak ważną
Karola gotujemarcu. Jak ten czas leci! Niedługo Wielkanoc! Czas pomyśleć o świątecznym menu. Zapiekanka to idealne przystawka na świątecznym stole, a zapiekanki z ziemniaków z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjną ziemniaczaną sałatkę. Zapiekanka z ziemniaków jest praktyczna i łatwa w przyrządzaniu.Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie odgrzać. Ale zapiekankę można zrobić równeż z kaszy jak w przypadku taco zapiekanki(...)łyżeczki soli 200 ml śmietanki lub mleka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki białego pieprzu 1 czubata łyżka masła Do podania 250 g usmażonych pieczarek 1 ugotowany brokuł polędwica wołowa Obierz ziemniaki i szalotki. Pokrój ziemniaki i cebulę w cienkie talarki. Utrzyj mozzarellę. Ułóż ziemniaki na przemian z cebulą w wysmarowanej formie. Posól i oprósz białym pieprzem. Posyp pietruszką
codojedzeniadoskonale smakują na zimno i wspaniale się komponują z różnymi warzywami. Do tego odrobina dobrej oliwy z oliwek i pyszne i zdrowe danie gotowe.Warzywna sałatka z pęczakiem Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 szklanka suchego pęczaku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki masła 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 mały ząbek(...)zmniejszamyogień do minimum, przykrywamy i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się wody. Wyłączamy ogień i zostawiamy do wystygnięcia. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, brokuły blanszujemy (na 30 sekund zalewamy je wrzątkiem), a następnie przelewamy zimna wodą. W szklance mieszamy odrobinę zimnej wody, oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól
Kulinarne przygody Gatitymąż który uwielbia wyjadać ją prosto z puszeczki ;) Dlatego zawsze mam jej zapas, bo nigdy nie wiadomo kiedy znika z sitka np. odciekając na nim aby dodać ją do sałatki ;) Zapraszam was na to pyszne danie, zerknijcie też na dół przepisu aby dowiedzieć się czegoś o tych pysznych i zdrowych warzywach :) Składniki na 2 osoby: 1/2 dużej marchewki 1/2 korzenia(...)pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Solę je i pieprzę i przesmażam z 10 minut. 2. Resztę warzyw oprócz brokuła i mieszanki meksykańskiej, kroję w kostkę i dodaję do pieczarek. Brokuł obgotowuje w osolonej wodzie przez 2 minutki i dodaje od razu do warzyw. Kiedy widzę że zaczyna robić się sucho na patelni podlewam całość wodą, troszkę solę, pieprzę, dodaję
Gotowanie...to proste !delikatnie nakłuć zaokrąglony czubek jajka, dzięki czemu wzrastające ciśnienie podczas gotowanie będzie miało ujście. Jajka na twardo możesz podać jako składnik wielu sałatek, np. z tuńczykiem, łososiem. Bez jajek ugotowanych na twardo nie wyobrażam sobie także sałatki jarzynowej. Jajka ugotowane na twardo są idealne jako baza do faszerowania, szczególnie w okresie wielkanocnym. Możesz je podać z farszem z pieczarek(...)będzie lżejsza). Jajka na twardo podane na półmisku z majonezem lub sosem chrzanowym ozdobisz nie tylko szczypiorem lub posiekanym porem – pasują także: świeży koper, wszelakie kiełki, np. brokułu, kiełki pora, rzodkiewki. W okresie wielkanocnym szczególnie polecam jajka podane ze świeżą rzeżuchą, którą w kilka dni wyhodujesz sam w domu. Wystarczy rozrzucić nasionka na nasączonych płatkach kosmetycznych, dbać o światło
Zasmakuj KuchniZapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Internet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gorgonzoli - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sałatka z fig z mozzarellą i bazylią - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Insalata di rucola e fichi con prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiemŚniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga(...)talerz Makarony: Bucatini all'Amatriciana - Kasia J z bloga Pełny talerz Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień i błękit Cannelloni z brokułami i mozzarellą - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliDietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek
Chilli Czosnek i Oliwamają pikantny smak. Zawierają witaminy: A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), C, E i K oraz minerały: żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń, cynk, selen i mangan. Kiełki brokułu zawierają również koenzym Q10 i luteinę, a także cenny sulforafan, który pomaga zapobiegać rozwojowi raka. W kiełkach znajduje się 20 razy więcej sulforafanu niż w warzywie. kiełki fasoli Mung(...)Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Poprawiają stan włosów i paznokci. Kiełki świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek - u mnie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM
Kuchnia MagdaLenymają pikantny smak. Zawierają witaminy: A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), C, E i K oraz minerały: żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń, cynk, selen i mangan. Kiełki brokułu zawierają również koenzym Q10 i luteinę, a także cenny sulforafan, który pomaga zapobiegać rozwojowi raka. W kiełkach znajduje się 20 razy więcej sulforafanu niż w warzywie. kiełki fasoli Mung(...)Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Poprawiają stan włosów i paznokci. Kiełki świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek - u mnie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM
Kuchnia MagdaLeny