Jajecznica z szynką i szczypiorkiem to bardzo proste danie najczęściej wybierane jednak na śniadanie. Jedni lubią z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Każdy przygotowuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dlaczego potrzebujemy wapnia Wapń jest głównym składnikiem mineralnym ludzkiego organizmu niezbędnym do jego prawidłowego funkcjonowania. Chociaż 99% zasobów wapnia w organizmie jest przechowywane w kościach
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazastanawiałam się, o czym napisać w pierwszym poście. W końcu zadecydowałam, że podzielę się z Wami kulinarnym planem dnia zielonej rodzinki. Dlaczego zielonej? Bo uwielbiamy zieleninę! Jarmuż, szpinak, pokrzywa, brokuł, kiełki, kapusta to stali bywalce naszej kuchni! Uwielbiamy je za smak, bogactwo minerałów, witamin, a przede wszystkim za mega pozytywny przekaz energetyczny. Uwaga, uwaga! Oto nasz plan dnia: Około godziny(...)duże garści zieleniny, u nas tym razem pokrzywa, miąższ i woda z jednego młodego kokosa, 1 łyżka chlorelli. Godzina 14 to czas na lunch. Tego dnia w postaci: Sałatki z kapusty i surowego chlebka z siemienia lnianego i słonecznika. Składniki na sałatkę: pół małej kapusty, 1 jabłko 1 cebula, 1 laska selera naciowego, 3 rzodkiewki 1 ogórek, 1 pomidor
Jeść, by żyć w zdrowiuZdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasłonecznika, gryki, brokuła, rzodkiewki, lucernę, kozieradkę, rzeżuchę i trawę pszeniczną. Istnieje kilka metod uprawy kiełków - my stosujemy dwie. Metoda "słoikowa" Do uprawy "słoikowej" doskonale nadają się lucerna, rzodkiewka, brokuł, kozieradka. Wsypujemy 2 łyżki nasion do litrowego słoika i zalewamy filtrowaną wodą (my posiadamy filtr odwróconej osmozy - polecamy!). Moczymy minimum 6 godzin lub cała noc. Nakładamy na słoik(...)łusek. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach (my ścinamy i jemy na bieżąco). Nadają się do spożycia do 7 dni od zbioru. Kiełków używamy jako składnik soków, sałatek lub koktajlu. Tak się prezentują na naszych talerzach: Do przygotowania tego wpisu wykorzystałam informacje zawarte w poniższych publikacjach: B. R. Clement: Life force. Superior health and longevity . Summerstown
Jeść, by żyć w zdrowiuSpaghetti bolognese z mięsem mielonym to idealne połączenie klasycznego bolognese z papryka, mięsem mielonym i pieczarkami. Te składniki nadadzą inny wymiar tego dania. Nadadzą mu głębi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Cztery FajeryNo to jedziemy? Robi się co raz to bardziej gorąco..a zapowiadają, że ma być tropikalnie. No to my sobie pojedziemy tam gdzie jeszcze bardziej gorąco
Z Kuchni Do KuchniBardzo prosty i szybki makaron z krewetkami i cukinią. To danie to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią owoce morza. Niestety najlepiej on smakuje podany zaraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składzie suszone kwiaty lawendy. Afryka Północna również ma swoją popularną mieszankę ziołową zawierającą kwiaty róży i lawendy. Ale nie trzeba sięgać do egzotycznych przykładów – w końcu popularne w Polsce brokuły i kalafiory to nic innego jak kwiaty. Ale nie tylko one nadają się do jedzenia. Istnieje ok. 80 gatunków jadalnych kwiatów. W połączeniu z warzywami zielonymi stają się prawdziwą bombą(...)układ moczowy, znakomicie smakują m.in. w cieście naleśnikowym; macierzanka cytrynowa (Thymus citrinodorus)- czerwone kwiatki smakują jak oregano z domieszką mięty; najczęściej wykorzystywane do dań owocowych i do zielonych sałatek; mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – kwiaty powinno się jeść tylko wtedy, gdy są młode i świeże, mają one miodowy smak i najbardziej nadają się do dań z ryżem. Liście mniszka są doskonałym
KUCHNIA POLSKAJak wyczyścić srebrną zastawę Jak przechowywać wyroby ze srebra, aby zachowały blask Kto powinien jeść na srebrnej zastawie Niebawem, w gronie najbliższych nam osób, zasiądziemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataksiążki kucharskiej, przestrzegając podanych ilości składników i czasu gotowania, ale po kilku dniach zaczęłam eksperymentować. Skoro można zrobić zupę krem z kalafiora, to uda się przyrządzić krem z brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny, ale na takich zasadach powstaje również węgierski bogracz gulasz i chili(...)chcemy przyrządzić większe ilości jedzenia, wystarczy na naczynie główne nałożyć misę i piętro. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie - to najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne powstają dosłownie w oka mgnieniu. Nieco dłużej zajmuje przygotowanie placków ziemniaczanych i kremu ze świeżych pomidorów - na zmielenie 750g ziemniaków robot potrzebował.... 40 sekund , a przygotowanie kremu
Cztery FajerySpaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!