Składniki:1/2 główki kapusty pekińskiej2 marchewki1 porulubiony dressing do sałatek np. takilubczyk ( świeży lub suszony)Sposób wykonania:1. Kapustę drobno szatkujemy.2. Obraną marchewkę ścieramy na tarce
Kuchnia domowa Anioczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki. ser gouda zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do szklaneczki wlać sok z cytryny, olej, miód, dodać szczyptę imbiru, sól i pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać i polać tym sosem sałatkę. Sałatkę dokładnie wymieszać z sosem i wstawić na 30 minut do lodówki
Camilla w kuchniTa sałatka jest jedną z najstarszych sałatek zaraz po zwykłej jarzynowej jakie jada się w naszym domu. Uwielbiana przez domowników,dlatego robię ją dość często
Kolorowa kuchnia ElkiWielkanoc lada moment, a obowiązkowym daniem u nas są sałatki, przeważnie tradycyjne jarzynowe, ale i inne np. z tuńczykiem. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka jarzynowa , pół-warstwowa z indykiem Sałatki są pyszne , a szczególnie te z majonezem . Pół-warstwowa sałatka z indykiem to prawdziwy przysmak. Łączy ze sobą
Ogrodnik w podróżyprzewodni z "Mission Impossible"... no i faktycznie... ;-) swoją drogą zbieg okoliczności jak na Prima Aprilis przystało :-) Może więc chociaż w kuchni zafundujemy sobie trochę wiosny? Może taką oto sałatką? Na święta też będzie pasowała... smakowała... SKŁADNIKI 1/2 sałaty lodowej 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 marchewka 1 podwójny filet z kurczaka 3 - 4 łyżki majonezu szczypiorek, koperek(...)kroimy w grubą kostkę, kapustę i pomidory w cienkie paski, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy mięso, szczypiorek, koperek, majonez i dokładnie mieszamy. Jeśli uznacie to za konieczne doprawcie jeszcze solą i pieprzem (ja do tej sałatki nie dodaję
Czary - gary w kuchniCzasami warto zgapić! Podobną sałatkę przygotowała znajoma z pracy przy okazji imienin. Podobną, bo do swojej wykorzystała rukolę, sam słonecznik i cebulę z własnego ogródka. Zaskoczyła nas bardzo, bo w imieninowym standardzie była zawsze jarzynowa z majonezem. A tu proszę! Taki rarytas! :) SKŁADNIKI: roszponka (albo rukola) 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane) czerwona cebula prażony słonecznik, płatki(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy. Natomiast składniki na sałatkę układamy kolejno na płaskim talerzu. Rozrzucamy liście roszponki (i / lub rukoli - jak kto lubi). Następnie układamy plastry buraków oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem, płatkami migdałów
wege i kropkaSkładniki 1 kg marchwi pokrojonej julienne ,lub startej na tarce jarzynowej 1/2 szklanki oleju słonecznikowy ,winogronowy -nie oliwy 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4
w mojej kuchniAwokado to owoc, które w polskiej kuchni coraz częściej zaczyna znajdować wszechstronne zastosowanie. Do tego jest bardzo smaczny i zdrowy. Rozdrobniony z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaczna sałatka z selera konserwowego, którą można jeść bez pieczywa. Przygotowana prawie z samych gotowych produktów, dlatego nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeżeli chcemy przygotować na prawdę szybką sałatkę to można pominąć kurczaka i też będzie smaczna. 800 g selera konserwowego (słoik 900 ml) 1 filet z kurczaka 1 puszka ananasa w syropie 1 puszka kukurydzy konserwowej 200 g żółtego(...)przełożyć do dużej miski. Ananasa pokroić na mniejsze cząstki. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Na końcu przyprawić dodając majonez, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , sałatki i surówki Tagged: ananas , filet z kurczaka , kukurydza , seler konserwowy , ser żółty
https:KKuchniaMniamZrobiłam kolejną sałatkę do słoiczków, która może być również porównana do buraczków z papryką . Właśnie one cieszyły się u Was dużym zainteresowaniem. Te sałatki są świetne, ponieważ można je robić przez cały rok. Zauważyłam, że ile się ich nie zrobi, to „wyjdą” do ostatniego słoiczka Składniki: 1 główka kapusty białej o wadze(...)minut). Po wystudzeniu obrałam i poszatkowałam. Można zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę opłukałam i drobno poszatkowałam. Cebulę po obraniu posiekałam na drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przełożyłam do garnka Zalewa: Składniki zalewy zagotowałam i gorącą wlałam do warzyw. Wymieszałam i zostawiłam na godzinę. Sałatkę przełożyłam do wyparzonych słoiczków i pasteryzowałam 20 minut. Sałatka gotowa. Kolejne słoiczki
Kuchnia u Krysismaku Pęczek szczypiorku do posypania Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić zetrzeć na tarce jarzynowej, obraną cebulę posiekać w drobną kostkę, tuńczyka z puszki osączyć z zalewy, ogórka kiszonego pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce. Sałatkę układać warstwowo w salaterce w kolejności: starty ser, tuńczyk z cebulką, posolić i doprawić do smaku posmarować dwoma łyżkami
Wanilia i KardamonEasy . Jest to naturalne połączenie jarmużu i brukselki. Warzywo ma charakterystyczny smak i idelnie sprawdziło się w jarzynowej zupie. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała
VioletoweKucharzenieOgórki opłukać, obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski, dodać ogórki i rzodkiewkę startą. Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać
Camilla w kuchniWINEGRET : 50 ml oleju wielkopolskiego, słonecznikowego do sałatek 1 łyżeczka musztardy sarepskiej mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki sosu przekładamy do pojemnika, zamykamy i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos. Ser ścieramy na tarce jarzynowej, dzielimy na 3-4 porcje. Na rozgrzaną teflonową patelnię kładziemy porcję sera i formujemy cieniutki placuszek, czekamy aż lekko się zarumieni i podważamy łopatką. Kiedy serowy placuszek się oderwie umieszczamy go na odwróconej szklance i formujemy koszyczek, czekamy
Kulinarne Fantazje Marioli