nasza ulubiona sałatka z buraczków na zimę. Bardzo lubimy buraczki na ciepło, ale takie z papryką i cebulą też nam bardzo posmakowały. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. Zachęcamy do spróbowania! 3 kg buraków ćwikłowych 1/2 kg papryki 1/2 kg cebuli Zalewa: 1,5 szklanki octu 2 szklanki wody 1 szklanka oleju 2 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)Buraczki ugotować i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę lub wąskie paski. Zalewę zagotować. Dodać do niej paprykę i cebulę i gotować, aż papryka nieco zmięknie. Dodać buraczki i jeszcze chwilkę pogotować. Gorące nakładać do słoików. Zapasteryzować. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesporo. Myślałam jakby zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne. Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser. Składniki: około 400 g ugotowanego bobu 1 średnia cukinia 2 jajka 1/2 dużego oscypka 1/2 łyżeczki(...)łyżka mączki ziemniaczanej pieprz sól - opcjonalnie olej do smażenia Wykonanie: cukinię przeciąć wzdłuż na pół i łyżką usunąć gąbczasty środek z pestkami, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i odstawić, by puściła sok ugotowany bób obrać z łupinek, następnie z dodatkiem 1 jajka zblendować na gładki krem oscypek zetrzeć na tarce jarzynowej cukinię odcisnąć z nadmiaru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z ziemniakami i papryką to jedna z moich ulubionych sałatek. Nieco przypomina zwykłą sałatkę jarzynową wzbogaconą o śledzie, które wręcz
Kulinarne PrzebojeGości chyba na każdym polskim stole podczas domowej uroczystości. Choć wielu ją uważa za wytwór komunizmu moim zdaniem jest niezastąpiona jako dodatek do zimnych mięs
Gosia gotujeJedna z szybszych sałatek :) Jeżeli lubicie ryby, tuńczyka i sytość sałatki to z pewnością Wam posmakuje :) Zapraszam na tradycyjną sałatkę z tuńczyka. Składniki: puszka kukurydzy woreczek ryżu natka pietruszki cebula puszka tuńczyka w sosie własnym 30dag żółtego sera 2 łyżki śmietany pieprz, sól Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie odsączamy kukurydzę oraz tuńczyka(...)Wykładamy je do miseczki. Cebule obieramy, kroimy w drobna kosteczkę i delikatnie solimy. Dodajemy ją do pozostałych składników, znajdujących się w misce. Ser ścieramy na jarzynowych oczkach tarki. Kiedy ryż ostygnie wsypujemy go do naczynia i mieszamy. Zaprawiamy śmietaną, pieprzem i do smaku solą. Posypujemy natką pietruszki. Pycha
ChilliJemyPamiętam moje zdumienie, gdy po raz pierwszy usłyszałam o sałatce Gyros. Wtedy jedyna myśl jaka przychodziła mi do głowy, jeśli chodzi o sałatki
Rozpustne gotowaniewyglądają. Idealnie sprawdzają się zatem na wszelkiego rodzaju imprezach, ale i na codziennym stole Tym razem postawiłam na rzodkiewki i szczypiorek w towarzystwie wiejskiej szynki, jajek i tłustych dodatków. Sałatkę polecam podawać w szklanej misce aby jak najlepiej zaprezentować jej warstwy. Składniki: 150 g rzodkiewki 30 g szczypiorku 250 g szynki dobrej jakości 250 g sera żółtego tłustego(...)smaku Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Masło umieścić w zamrażarce. Szynkę pokrojoną w kostkę wyłożyć na dnie naczynia. Rozsmarować warstwę majonezu. Zetrzeć na tarce jarzynowej ser żółty i schłodzone masło. Wyłożyć pokrojone jajka a następnie przyprawić je solą i pieprzem. Kolejna warstwa to drobno pokrojony szczypiorek. Rzodkiewki umyć, osuszyć i zetrzeć na wierzch a następnie
Ola la LCHFSałatka ziemniaczana z bobem. Kolorowa i sycąca. Sałatka jest doskonała jako samodzielne danie lub dodatek do mięsnego obiadu. Nadaje się też do zabrania do pracy na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut Składniki: 2 duże ziemniaki 4 łyżki tartego sera Dziugas ( odpowiednik parmezanu) olej z pestek winogron do smażenia Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić szczyptą soli i zostawić na moment. Odcisnąć. Utrzeć ser. Wymieszać z ziemniakami. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką na gorący porcje masy i smażyć na rumiano z obu stron(...)placki muszą być płaskie ( trzeba przycisnąć po włożeniu na patelnię) bo inaczej ser się roztopi i przypali a ziemniaki w środku będą surowe *** można do takich placków podać porcje sałatki ze świeżych warzyw np. pomidor z cebulką, ogórkiem , rzodkiewką - czy co tam jest świeżego w domu lub kwaśna śmietanę
Buniabaje w kuchnisobie, by mogło ich zabraknąć w domowej spiżarni. Wrzesień to miesiąc przetworów na zimę. Tym razem zapraszam na klasyczne tarte buraki, bez dodatków. Taki słoiczek to prawie gotowa sałatka do obiadu. Po otworzeniu wystarczy dodać ulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również świetna baza do przygotowania barszczu, czy chłodnika. Bardzo proste(...)łyżeczki soli 6 łyżek octu 10% Wykonanie: buraki wyszorować i ugotować w łupinach do miękkości - około 1 godziny. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać. Zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Doprawić do smaku, solą, cukrem i octem, dokładnie wymieszać. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Dokładnie wytrzeć do sucha brzeg słoika, zakręcić wyparzoną i wytartą do sucha nakrętką słoiki ustawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie :) Święta za pasem więc mam dla Was propozycję kolejnej pysznej sałatki ale z białą kaszą gryczaną, zieloną fasolką, suszonymi pomidorami i jajkiem, wyszła pyszna, jeśli
Sama słodycz i szczypta chiliJak już wielu z Was się przekonało, u mnie w domu gości często klasyka, która sprawdza się od zawsze. Z czasów dzieciństwa przenoszę na nasz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJedną z najczęściej poszukiwanych na blogu sałatek jest sałatka Gyros. Jest to najlepsza sałatka na obiad, na spotkanie z rodziną, na uroczystą kolację, na Święta.
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgodzinę, młode buraki mogą być gotowe wcześniej (najlepiej sprawdzić czy są miękkie wbijając wykałaczkę). Odlewamy wodę, lekko studzimy i jeszcze ciepłe obieramy. Studzimy całkowicie. Ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (najlepiej w rękawiczkach). Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy chwilę do zeszklenia (nie dłużej, cebula(...)cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku