przewodni z "Mission Impossible"... no i faktycznie... ;-) swoją drogą zbieg okoliczności jak na Prima Aprilis przystało :-) Może więc chociaż w kuchni zafundujemy sobie trochę wiosny? Może taką oto sałatką? Na święta też będzie pasowała... smakowała... SKŁADNIKI 1/2 sałaty lodowej 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 marchewka 1 podwójny filet z kurczaka 3 - 4 łyżki majonezu szczypiorek, koperek(...)kroimy w grubą kostkę, kapustę i pomidory w cienkie paski, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy mięso, szczypiorek, koperek, majonez i dokładnie mieszamy. Jeśli uznacie to za konieczne doprawcie jeszcze solą i pieprzem (ja do tej sałatki nie dodaję
Czary - gary w kuchniCzasami warto zgapić! Podobną sałatkę przygotowała znajoma z pracy przy okazji imienin. Podobną, bo do swojej wykorzystała rukolę, sam słonecznik i cebulę z własnego ogródka. Zaskoczyła nas bardzo, bo w imieninowym standardzie była zawsze jarzynowa z majonezem. A tu proszę! Taki rarytas! :) SKŁADNIKI: roszponka (albo rukola) 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane) czerwona cebula prażony słonecznik, płatki(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy. Natomiast składniki na sałatkę układamy kolejno na płaskim talerzu. Rozrzucamy liście roszponki (i / lub rukoli - jak kto lubi). Następnie układamy plastry buraków oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem, płatkami migdałów
wege i kropkaSkładniki 1 kg marchwi pokrojonej julienne ,lub startej na tarce jarzynowej 1/2 szklanki oleju słonecznikowy ,winogronowy -nie oliwy 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4
w mojej kuchniAwokado to owoc, które w polskiej kuchni coraz częściej zaczyna znajdować wszechstronne zastosowanie. Do tego jest bardzo smaczny i zdrowy. Rozdrobniony z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaczna sałatka z selera konserwowego, którą można jeść bez pieczywa. Przygotowana prawie z samych gotowych produktów, dlatego nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeżeli chcemy przygotować na prawdę szybką sałatkę to można pominąć kurczaka i też będzie smaczna. 800 g selera konserwowego (słoik 900 ml) 1 filet z kurczaka 1 puszka ananasa w syropie 1 puszka kukurydzy konserwowej 200 g żółtego(...)przełożyć do dużej miski. Ananasa pokroić na mniejsze cząstki. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Na końcu przyprawić dodając majonez, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , sałatki i surówki Tagged: ananas , filet z kurczaka , kukurydza , seler konserwowy , ser żółty
https:KKuchniaMniamZrobiłam kolejną sałatkę do słoiczków, która może być również porównana do buraczków z papryką . Właśnie one cieszyły się u Was dużym zainteresowaniem. Te sałatki są świetne, ponieważ można je robić przez cały rok. Zauważyłam, że ile się ich nie zrobi, to „wyjdą” do ostatniego słoiczka Składniki: 1 główka kapusty białej o wadze(...)minut). Po wystudzeniu obrałam i poszatkowałam. Można zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę opłukałam i drobno poszatkowałam. Cebulę po obraniu posiekałam na drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przełożyłam do garnka Zalewa: Składniki zalewy zagotowałam i gorącą wlałam do warzyw. Wymieszałam i zostawiłam na godzinę. Sałatkę przełożyłam do wyparzonych słoiczków i pasteryzowałam 20 minut. Sałatka gotowa. Kolejne słoiczki
Kuchnia u Krysismaku Pęczek szczypiorku do posypania Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić zetrzeć na tarce jarzynowej, obraną cebulę posiekać w drobną kostkę, tuńczyka z puszki osączyć z zalewy, ogórka kiszonego pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce. Sałatkę układać warstwowo w salaterce w kolejności: starty ser, tuńczyk z cebulką, posolić i doprawić do smaku posmarować dwoma łyżkami
Wanilia i KardamonEasy . Jest to naturalne połączenie jarmużu i brukselki. Warzywo ma charakterystyczny smak i idelnie sprawdziło się w jarzynowej zupie. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała
VioletoweKucharzenieOgórki opłukać, obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski, dodać ogórki i rzodkiewkę startą. Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać
Camilla w kuchniWINEGRET : 50 ml oleju wielkopolskiego, słonecznikowego do sałatek 1 łyżeczka musztardy sarepskiej mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki sosu przekładamy do pojemnika, zamykamy i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos. Ser ścieramy na tarce jarzynowej, dzielimy na 3-4 porcje. Na rozgrzaną teflonową patelnię kładziemy porcję sera i formujemy cieniutki placuszek, czekamy aż lekko się zarumieni i podważamy łopatką. Kiedy serowy placuszek się oderwie umieszczamy go na odwróconej szklance i formujemy koszyczek, czekamy
Kulinarne Fantazje MarioliŻółtka startych drobno jajek całkowicie wystarczą. Spotkałam się też z siekaną i drobno tartą wersją tej sałatki. O ile ścieranie na drobnej tarce jajek daje dobry, miękki efekt, o tyle potraktowanie tak całej zawartości sprawia, że kończycie ze śledziami pod jarzynowym pasztetem. Zdecydowanie wolę wyczuwalne faktury i smaki. SKŁADNIKI 5-6 filetów śledziowych ‘a la matias’ (około 500g
Karo in the KitchenSałatka, która wiele lat temu była obowiązkowym punktem na wszelakich imprezach rodzinnych. Prym wiodła klasyczna jarzynowa (wiadomo!), ale ta, na kulinarnej liście imprezowej zajmowała zacne
gotować!Sałatka ta jest bardzo dobra mogę porównać ją do unowocześnionej wersji sałatki jarzynowej. Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja. Czytaj więcej »
PychotkaaaProsta, smaczna sałatka żydowska. Lubię wszelkiego rodzaju sałatki, a dzisiaj miałam ochotę na taką klasyczną jarzynową. Jednak moje zaopatrzenie lodówkowe okazało się zbyt skromne i
O kuchni z uczuciemogórkowa sałatka na zimę. Przepis dostałam od rodzinki z Koszalina. Ostatnio jak byliśmy u nich, Dorotka mi ją poleciła i dała przepis. Będzie pyszny dodatek do zimowego obiadu. Ogórkowa sałatka na zimę Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na ok. 6 słoików 420 ml Składniki: 2 kg ogórków 3 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu(...)gorzkie. Kroimy je w plasterki. Marchewkę ścieramy na grubej tarce jarzynowej, a cebule kroimy w krążki. Warzywa wrzucamy do miski. W małym garnuszku umieszczamy składniki zalewy. Doprowadzamy ją do zagotowania. Gorącą zalewą zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 godzin, pamiętając, aby raz na jakiś czas sałatkę zamieszać. Po tym czasie sałatkę przekładamy do czystych słoików. Staramy
Kulinarne przygody Gatity