Nie znam nikogo, kto choć raz w życiu nie jadł sałatki szwedzkiej. I choć w każdym domu przepisy na nią różnią się, to i tak wiadomo
Codzienna kuchnia niecodzienna2 opakowania gotowego ciasta francuskiego1 jajkodowolna sałatkaSałatka we francuskich kokilkach, to bardzo prosty sposób na zaserwowanie zwykłej sałatki w efektowny sposób.Rozpakowujemy ciasto francuskie. Rozkładamy je
Świat Domowej Kuchniwarzywa zawierają inne szczepy probiotycznych bakterii. Przepis przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy nie przepadają za małosolnymi ogórkami. Kiszoną marchewkę można zajadać prosto ze słoika, używać jako składnika do sałatek lub przygotować z jej udziałem smakowitą surówkę do obiadu. Poniżej dwa przepisy surówkowe. Kiszenie marchewki: marchew sól (1 łyżka na 1 l wody) suszony koper czosnek kawałek chrzanu Wykonanie: marchewkę(...)surówek. Słodycz płynąca z jabłka i miodu, jako składnika winegretu doskonale równoważy kwaśny smak marchewki. obraną cebulę pokroić w piórka. Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek z kiszonki pokroić w płatki olej, ocet i miód wymieszać do powstania gładkiej emulsji wymieszać wszystkie składniki. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Posypać posiekaną natką zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szparagowy sezon jeszcze trwa. Najczęściej szparagi i najczęściej zielone u nas lądują w zupie. Zastanawiałam się czy nie braknie mi pomysłów na kremowe zupy ze szparagami
Czerwień i błękitSałata rzymska jest najstarszą z używanych przez człowieka sałat. Do Polski trafiła najprawdopodobniej w połowie XVI w. dzięki królowej Bonie. Coraz częściej doceniamy smak i wartości
mojewypiekiinietylkoCzosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski – 1 sztuka Cebula – 1 mała sztuka Marchew – 1 mała sztuka Seler naciowy – 1 łodyga Masło – 2 łyżki Parmezan – 2 łyżki startego(...)koniec można dodać trochę wody). Gdy ryż jest już miękki, dodajemy do niego masło i starty ser. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy razem z królikiem i ulubioną sałatką
Kuchnia Bon AppetitZapraszam was do wypróbowania surówki z buraków (jak sama nazwa mówi – surowych). W sezonie przednówkowym, ale oczywiście nie tylko, zajadamy się burakami. U nas cenione
Dorota SmakujePor nie gości zbyt często na naszym stole. Mąż czasem marudzi, że jest za ostry. Surówka z dodatkiem pora również rzadko kiedy dzieciom przypada do gustu
Mieszam w GarnkuJakiś czas temu znalazłam się w gronie konkursowych szczęśliwców i dostałam bogatą paczuszkę makaronów Międzybrodzkich, drugi etap polegał na przygotowaniu dania z makaronem i dwóch
Wanilia i Kardamonszalotka (lub pół cebuli) 2 czubate łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 pęczka szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: ulubiony sos Cheddar ścieramy na tarce jarzynowej (najlepiej o małych oczkach). Sześć jajek ubijamy mikserem wraz z dużą szczyptą soli do czasu, aż wyraźnie zwiększą objętość i będą puszyste. Dodajemy pół łyżeczki słodkiej papryki oraz cztery(...)Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem Tydzień temu zostało mi niepotrzebne opakowanie zielonego gr... Smażona mielona wołowina z brokułami Po pracy wybieram dania szybkie, które mogę przygotować błys... Sałatka z bobem i truskawkami Na moim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskaw... Post Rolada mięsno-serowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon AppetitZ okazji zbliżającego się Sylwestra i Karnawału, specjalnie dla swoich czytelników Gatita przygotowała krótką ściągawkę na sałatkowe menu. Wiadomo, że sałatka jest bardzo fajnym rozwiązaniem na
Kulinarne przygody GatityW naszej tradycji bożonarodzeniowej, na naszych świątecznych stołach królują m.in. śledzie i sałatki. W moim domu potraw ze śledziami jest kilka, podobnie jak sałatek. Dzisiaj chcę
Codzienna kuchnia niecodziennaJest to najbardziej popularna sałatka śledziowa na Ukrainie. Znajdziemy ja na stole, w każde święta, urodziny czy imieniny. Dlaczego szuba? Słowo szuba oznacza futro, czyli wierzchnie
Kulinarnie z Polką na KresachNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Camilla w kuchni