Prosta sałatka o ogromnej uniwersalności, można ją podać do śniadania lub zabrać do pracy na 2 śniadanie, można podać przy grillu. Po dodaniu odrobiny śmietany świetnie zastąpi mizerię przy obiedzie. Składniki : 3 pomidory malinowe kilka pomidorków papryczkowych pół cebuli kilka gałązek oregano sól pieprz Przygotowanie: Pomidory malinowe kroimy w większe nieregularne kawałki Pomidorki papryczkowe przecinamy wpół Ułożone na talerzu doprawiamy
Mechanik w kuchniblado żółte, a w środku prawie jak świeże ogórki. Takie ogórasy znikają u mnie w mgnieniu oka! Podjadamy je do grilla, ale i prosto ze słoika. Każda polska gospodyni ma swój sposób na przetwory z ogórków. Nie jestem fanką sałatek z ogórków ale ogórki małosolne i kiszone uwielbiam, więc skupiam się na tych dwóch zaprawach. Wybieram ogórki świeżo zerwane. Jeśli
codojedzeniaSałatka łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna. Uniwersalna. Doskonała zarówno na codzienną kolację, świąteczne śniadanie , na domówkę czy na grilla. Moja ulubiona wśród brokułowych. Polecam :) Skladniki - 1 brokuł - 3 jajka na twardo - 2 pomidory - 15 dkg sera żółtego - majonez - sos czosnkowy ( u mnie Kielecki ) - sól, biały pieprz do smaku - zielona cebulka, szczypiorek Wykonanie Brokuła podzieliłam na różyczki, wrzuciłam
Kuchnia z widokiem na ogródjedzenia można namówić nawet najmłodszych, którym zapewne posmakuje pizza z krewetkami i pieczarkami. Starsi smakosze mogą zafundować sobie sałatkę z frutti di mare, rosół z krewetkami czy małże po nowozelandzku. Owoce morza świetnie nadają się również na grilla. >>>Zobacz przepis na pyszne mule i krewetki<<< Paella z owocami morza Jeśli ktoś nie próbował jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!osącz z marynaty i nadziej na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami ananasa i suszonymi śliwkami. Szaszłyki smaż na grillu* przez około 15 minut, co jakiś czas obracając i polewając marynatą podczas pieczenia. Podawaj szaszłyczki na przykład z sałatką tabbouleh. *Możesz również upiec szaszłyki w piekarniku, układając je na folii aluminiowej lub na papierze do pieczenia, polewając marynatą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDługi weekend majowy przed nami, piątek, słońce świeci, pora pomyśleć o majówkowym menu! Wypady za miasto, na grilla czy rodzinny piknik, co warto zabrać ze sobą lub przygotować na miejscu? Co dobrego podać do picia? Jakie sałatki będą najlepsze? Udanego majowego weekendu z Moją smaczną kuchnią! Przepisy będą widoczne po kliknięciu w dane zdjęcie
Moja smaczna kuchniaSałatek nig dy dość. Sałatka z surimi, przełamana kwaskowatym smakiem ogórków kiszonych, jest świetna propozycją na wieczorne spotkanie ze znajomymi, do datek do grilla, czy po prostu w ramach lunch box'u do pracy. Znika tak samo szybko jak się pojawia. Polecam. Skła dniki: 2 opakowania surimi 2 garści rukoli 2 czerwone papryki czerwona cebula 4-5 ogórków kiszonych makaron
ChilliJemyLekka sałatka z kalafiorem Taką sałatkę lubię najbardziej. Prostą, wyrazistą i lekką jednocześnie. Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania oraz potraw z grilla. Składniki: mały kalafior 1 duży ząbek czosnku pęczek koperku łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do gotującego się, osolonego wrzątku i gotować około
na moim stole...Już za niedługo coraz częściej bedziemy jeść poza domem czy to w ogrodzie przy domu np. przy grillu,czy to dalej od domu chocby na pikniku,czy nawet będą na wypadzie w terenie. Proponowana ośmiornica w sałatce idealnie sie do tego nadaje.Wskazuję aby ugotowana osmiornicę podsmażyć na patelni ale można wcześniej ugotowaną zamarynowac w oliwie i wrzucić potem już
Sztuka gotowania w/g SamirySałatkę przygotowałam na obiad w 10 minut. Idealna również do pracy jak i na kolację. Sprawdza się również na grilla i imprezę ze znajomymi gdy mamy mało czasu na przygotowanie. 2 ogórki wężowe 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta Koperek (pęczek) 1 łyżka majonezu Sól do smaku Pieprz do smaku Ogórka obrać ze skórki
VioletoweKucharzenieczyli ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę z dużą ilością majonezu, doprawione tylko solą i pieprzem, bez dodatków. Ostatnio piekłam żeberka na grillu. Polecam też moje żeberka w sosie z pampuchami. Tak przygotowane Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną są dla tych co nie liczą kalorii. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 duża cebula, 1 łyżka domowego smalcu, 1 kopiasta łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwietna sałatka/surówka na spotkanie w gronie znajomych. Szybko się ją robi i jeszcze szybciej znika ze stołu. Pasuje do dań z grilla, jak i pieczonego lub duszonego mięsa. Może stanowić samodzielną, zdrową przekąskę. SKŁADNIKI /2-4 porcje 1/2 główki młodej kapusty 1/2 pęczka rzodkiewki 1 dojrzałe awokado 1 pęczek koperku 1 szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli sól, świeżo zmielony(...)kapustą. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Wykładamy na deskę, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w grube plastry, a następnie kostkę. Dodajemy do sałatki. Przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy
cool and mintyMacie ochotę na śledzika? Jeżeli jesteście fanami śledzia tak jak ja na pewno ten przepis przypadnie wam do gustu. Składniki: 1/2 kg śledzi matias 2 duże
IMPRESJA SMAKUChciałam się podzielić z Wami tą pyszną sałatką,gdyż sama nazwa wskazuje,że jest na każdą okazję.Na obiad,na wczesną kolację.Bardzo szybko się ją przygotowuje,w takie upale dni doskonała.Można wykorzystać karkówkę z grilla zarówno wtedy gdy po imprezie nam zostało trochę mięsiwa jak i upiec na patelni grillowej bez tłuszczu. Składniki na 4 osoby(...)sól,pieprz Kotlety z karkówki rozbić,posolić,natrzeć czosnkiem,popieprzyć,posypać dowolną przyprawą do karkówki.Najlepiej zrobić to wcześniej.Piec na patelni bez tłuszczu,najlepiej na grillowej lub na grillu. Przygotować 4 płytkie talerze.Na każdy nałożyć po 1/2 główki umytej sałaty,lekko rozdrobnionej,jeden pomidor podzielony na 6 lub 8 cząstek,1/2 długiego ogórka lub jeden gruntowy(jeśli mamy swoje
Niespełnione zdolności kulinarnecytryny szczypta kolorowego pieprzu mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sałatka: 150 g kuleczek mozzarelli 8-10 dużych truskawek duży plaster arbuza pół pęczka cienkiego szczypiorku opcjonalnie glassa balsamiczna malinowa Umyte filety nacieramy marynatą. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron (lub pieczemy na tradycyjnym grillu). Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek
Mienta blogŁOSOŚ NORWESKI Z GRILLA W SOSIE Z PRAŻONYM MAKIEM W TORTILLI . Tej kolorowej potrawie nie sposób się oprzeć. Jedzenie różnego rodzaju "zawijańców" ma szczególny urok - tortille cieszą się nadzwyczajną popularnością nie tylko wśród dzieci. Imbir, limonka i odrobina miodu tworzą doskonałą marynatę dla łososia norweskiego. Słodko-kwaśny smak odpowiada i dorosłym i dzieciom. Owocowo-serowa sałatka niebywale 'podnosi' smak burrito(...)zawijamy w rulon. Tak przygotowane burrito kładziemy na rozgrzany grill i chwilę podpiekamy - ser powinien lekko się rozpuścić a tortille zarumienić. Gotowe burrito przekrawamy w połowie - pod skosem, każdy kawałek spinamy w poprzek wykałaczkami, ładnie przewiązujemy źdźbłami szczypiorku i podajemy na udekorowanym półmisku - w oddzielnej misce serwujemy sałatkę "Uśmiech lata". Takie burrito z grillowanym łososiem śmiało można zabrać
Moja Książka KucharskaSałatka na ciepło z warzywami pieczonymi z octem balsamicznym, zieloną soczewicą i camembertem, który po podgrzaniu staje się cudownie płynny i ciągnący. To połączenie jest wprost obłędne! Próbowaliście kiedyś grillowanego lub pieczonego camemberta? Jego wnętrze staje się przyjemnie płynne i ciągnące, a skórka zgrabnie utrzymuje w ryzach te serowe pyszności. Latem często(...)grillujemy camemberta zawiniętego w folię aluminiową w czasie rodzinnego grilla (jeśli kiedyś odwiedzi Was na grillu wegetarianin, nie możecie mu zaserwować nic prostszego). Można też taki krążek sera rozkroić i maczać w nim kawałki warzyw - przepyszna przystawka gotowa! Dziś z kolei chciałam Wam zaproponować sałatkę na ciepło, którą przygotowałam na bazie różnych jesiennych warzyw i soczewicy. Możecie tu dodać właściwie
Chilli Czosnek i Oliwacechą charakterystyczną jest duża ilość mięty i natki pietruszki. Tabbouleh jest przygotowywana na bazie kaszy bulgur. Sałatka jest aromatyczna, o nucie cytrusowym, bardzo odświeżająca, dzięki dużej ilości zieleniny i idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. Polecam do wołowiny czy wieprzowiny z grilla. PRZEPIS TABBOULEH SKŁADNIKI: - 1 szklanka suchej kaszy bulgur - 1/2 dużego pęczka natki pietruszki - 1/2 pęczka zielonej mięty(...)opakowaniu. Zioła posiekaj drobno z czosnkiem. Pomidory, paprykę i ogórek kroimy w drobną, równą kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Sałatkę odstawiamy na 30 minut aby smaki się przegryzły. Gotowe! ;-) Smacznego! Lubicie kuchnię arabską? Macie swoje ulubione dania z tej części świata
SMYKWKUCHNISałatka ziemniaczana z boczkiem to smaczna przekąska, która świetnie sprawdzi się jako samodzielne dość sycące danie, może być również ciekawym dodatkiem do potraw z grilla. Jest to pożywne, smaczne i bardzo oryginalne danie, bardzo proste w przygotowaniu. składniki na 3 porcje 8 młodych ugotowanych ziemniaków 350 g wędzonego boczku 2 cebule pęczek szczypiorku z dymki 3 łyżki majonezu(...)łupin i wystudzone ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Do ziemniaków dodajemy podsmażony i wystudzony boczek z cebulką. Szczypiorek drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Na końcu do sałatki dodajemy majonez i musztardę, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na pół godziny aby wszystkie smaki się
Smakowite Daniasię człowiek zacznie zastanawiać, co jeszcze można by tu wrzucić na ruszt, co z tego wyjdzie i co z tym później zrobić. Oczywiście zjeść, a najlepiej w formie sałatki ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy pół główki sałaty masłowej 2 garście młodych listków brokuła 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 2 żółte pomidory 10 czerwonych pomidorków koktajlowych pół pęczka zielonych(...)zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, następnie, przelewamy je zimną wodą, osuszamy ręcznikiem i wkładamy na grilla. Grillujemy również plasterki szynki szwarcwaldzkiej, plastry żółtych pomidorów, boczniaków i pomidorki koktajlowe. Gdy różności będą ładnie opieczone zdejmujemy je z rusztu i układamy na sałatce, polewamy dressingiem zrobionym z soku z cytryny, oleju, soli i świeżo mielonego pieprzu. Całość posypujemy ziołami
Quinoa Raz!