salatki do grilla - 2478 przepisów (strona:130/166)

Drobiowe szaszłyki 125

Szaszłyki są świetnym daniem kiedy na kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania(...)również około 1 godziny. Następnie należy je delikatnie natłuścić olejem, aby łatwo po upieczeniu można było wszystko zsunąć z patyka. Rozgrzewamy piekarnik na 180C (górna grzałka lub funkcja grilla). Nadziewamy na przemian, kurczaka, paprykę, pieczarkę itd. Układamy wszytko w naczyniu do zapiekania, i pieczemy około 30-40min. Przekręcają szaszłyki co około 10 min. Jako surówkę podałam rzodkiew białą

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 249

zastanawiacie się, co wrzucić na ruszt, mam dla Was świetną propozycję - nieco orientalne szaszłyki marynowane w marokańskim sosie charmoula. To kolejna po keftach z sosem miętowym moja propozycja na grilla inspirowana kuchnią krajów śródziemnomorskich.Charmoula to przepyszny sos pełen ziół i aromatycznych przypraw. Przebijają się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to "marokańskie(...)charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryczki Padrón ze szparagami, prosciutto, truskawkami i serem korycińskim 134

Pyszne hiszpańskie papryczki Pimientos de Padrón podane z grillowanymi szparagami zawiniętymi w Prosciutto di Parma. Do tego soczyste polskie truskawki, mój ulubiony ser korycinski z czarnuszką

Mienta blog
Kaczka pieczona w ziołach 123

Kaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stek wołowy w marynacie Tex-Mex– meksykański talerz 149

naszykowanymi wcześniej dodatkami. Duży stek to jednocześnie dłuższy czas marynowania – kawałkowi mięsa o wadze 400-500g potrzeba przynajmniej 6-7 godzin na porządne ‘nasiąknięcie’ smakiem.   Jeśli dysponujecie grillem możecie z powodzeniem zgrillować wołową łatę – jej wystarczą 3-4 godziny marynowania, jest dużo cieńsza i szybciej złapie smak dodatków. Pamiętajcie tylko, że steki z łaty wołowej z powodu(...)deskę i dajemy mu 3-5 minut odpoczynku – soki powinny rozejść się po mięsie. Kroimy w poprzek na plastry i podajemy.   Co na dodatek? Ja podałam guacamole , roszponkę, sałatkę z kukurydzy zrobioną jak meksykańskie elote i pokruszone chipsy (dosłownie po kilka) jako chrupki element. Talerz był boski – sycący ale nie ciężki, pysznie ożywczy. Koniecznie do spróbowania! A jeśli brak

Karo in the Kitchen
Ketchup z cukinii 181

który z czasem zmieniłam według swojego gustu i smaku. Ketchup najlepiej smakuje, gdy się przegryzie, czyli po przynajmniej dwóch miesiącach. Jeśli podacie do kiełbasek z wody lub dań z grilla albo posmarujecie nim pizzę, chętnie zjedzą go również dzieci :)   Składniki (na 13 słoiczków po 200 ml): 1,5 -1,7 kg cukinii bez "waty" z nasionami(...)zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać. Odstawić, by powoli stygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.   ----------- Podobne: Ogórki z chili Konfitura z czerwonej cebuli Wiosenny sos-sałatka

Weekendy w domu i ogrodzie
Najprostsza surówka z białej kapusty 394

Czasem, a w zasadzie często najprostsze bywa najpyszniejsze. Taka jest ta surówka, bardzo prosta i smaczna. Pamiętajmy, że gdy przygotowujemy proste dania koniecznie należy zadbać o

Ale Pyszka!
Podróże i zielone smoothie z kiwi wg Aleex 171

piasek osiadający na skórze cudownie mienił się w promieniach słońca. Grecja to nie tylko klimat, historia i urzekające krajobrazy. Grecja to też przepyszna kuchnia. Ja niezmiennie pozostaję wierna sałatce z dużymi kawałkami ogórków i pomidorów, świetnej fety, z pikantnymi papryczkami i oliwkami. W tym roku zachwycił mnie smak suszonych na słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem, jagnięcina, owoce(...)Aqua Parku w Popradzie. Odpoczęłam, wzmocniłam organizm, opaliłam się. Było cudownie. A skoro góry, to także regionalna kuchnia. Zajadałam się oscypkami, które uwielbiam w każdej postaci, także z grilla z dodatkiem żurawiny. Odkryłam też świetne miejsce, “Jakubówkę” – niedużą knajpkę, w której serwują pyszne placki ziemniaczane przyrządzane na 15 sposobów. Dawno nie jadłam tak dobrego placka z lekko pikantnym gulaszem. Oprócz

W mojej kuchni
Przepis na kanapki ze szparagami i awokado 132

Zapraszam Was na kolejny przepis na kanapki z pieczonymi szparagami i awokado. Szparagi można jeść na różne sposoby. Często przyrządzam tartę ze szparagami lub pożywną sałatkę . Uwielbiam pieczone szparagi , więc pomysł na przepis na kanapki powstał dosłownie w kilka minut. O dziwo dzisiaj wygrzewałam się na balkonie. W zaciszu słupek rtęci skoczył od razu do 25ºC. W końcu…. Wylegując(...)pieprzem. Posmaruj kromki chleba twarożkiem. Zgnieć widelcem awokado i rozprowadź po jednej łyżce na każdej kanapce. Szparagi przytnij, polej oliwą, posól i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC na grill na 25 minut. Upieczone szparagi ułóż na kanapkach. Przystrój miętą. The post Przepis na kanapki ze szparagami i awokado appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina 149

przykryciem do miękkości. Przygotowujemy w międzyczasie chipsy z buraka i topinamburu. Należy obrać oba warzywa, pokroić w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzać do wysokiej temperatury, jeśli macie elektryczny z opcją grilla – tej właśnie będziecie używać. Plastry warzywa wymieszać z odrobiną oliwy, dodać sól, pieprz, zioła, wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i włożyć do piekarnika. Podpiekać, aż zaczną(...)trochę przygotowań jest konieczne, ale grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina może naprawdę stać się daniem popisowym.     Podobne przepisy Przegrzebki z pomidorową salsą Sałatka z krewetek Małże zapiekane Sałatka z tuńczyka .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post

Pociąg Do Kuchni
Cukinia słodko-pikantna 186

Cukinia karmelizowana w miodzie z dodatkiem sosu sojowego, czosnku, chili i imbiru posmakuje tym, którzy lubią pikantne dodatki z nutą słodyczy. Tak przygotowana cukinia może być

Trzeci talerz
Warsztaty z North Fish i Folwark 127

rybnych warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność wraz z innymi blogerami kulinarnymi uczestniczyć na zaproszenie firm North Fish i Folwark.   Warsztaty odbyły się pod hasłem: prosto z grilla.  Warsztaty z North Fish i Folwark 10 czerwca w warszawskim studiu Cook Up odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez sieć restauracji specjalizujących się w daniach rybnych North Fish oraz firmę(...)zakończeniu warsztatów. Jeszcze w drzwiach wyjściowych podpytywaliśmy Łukasza o różne ciekawostki kulinarne związane z rybami i owocami morza.   Krewetki słodko-kwaśnie podane z  aromatyczną sałatką ze świeżych warzyw. Grillowany stek z tuńczyka z zielonymi szparagami z ziołowym masłem. Dziękuję obu firmom za  zaproszenie na warsztaty. Ogromny plus za ich organizację i za to, że uczestniczyło

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z selerem naciowym i nie tylko ;) 286

Długi weekend od dłuższego czasu kojarzy mi się z oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego ;) dziś pogoda średnia, przynajmniej u mnie, a że nie mam warunków do grillowani

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cytrynowa pierś z kurczaka z gruszką i karmelizowanymi orzeszkami pinii podana na sałacie. 194

innym wydaniu. Tym razem wykorzystałam pierś z kurczaka  marynowaną w cytrynie, bazylii i oliwie truflowej. Do tego soczyste gruszki i chrupiące orzeszki, a na koniec ciepły grillowany Ser. Sałatka jest zaskakująca i naprawdę pyszna! SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka ze skórką 1 gruszka 100 gram sera podpuszczkowego do grillowania ( można pominąć albo zastąpić mozarellą(...)pokruszyć całość. 3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierś z kurczaka umieścić w formie do pieczenia i piec 8-10 min ( w zależności od grubości mięsa). Następnie ustawić opcję grill lub grzanie z góry i piec jeszcze 2-3 min, żeby skórka się przyrumieniła. Mięso upieczone w  ten sposób jest delikatne, miękkie i soczyste i nie jest w środku

DefinicjaSmaku
Zakręcone kiełbaski 226

Kiełbaska - grill. Grill - kiełbaska. Co zrobić aby nudną grillowaną kiełbaskę zamienić w coś ciekawszego, w coś co na pewno zainteresuje dzieci.  Zakręcone kiełbaski to niebanalny pomysł na banalną kiełbaskę. Składniki : Kiełbasa - ilość wedle uznania, typ grillowy Przygotowanie : Kiełbasę - w moim przypadku  Podwawelską z Biedronki ( lubię ją ma mało tłuszczy i się tak nie spieka) kroję(...)patyczka. Druga i kolejne idą łatwiej :) Nacięte kiełbaski rozciągam z czuciem na patyczku tak aby powstała ładna spirala. Griluję na brykiecie, potrzebny średni żar.  Podałem z sałatką z kapusty pekińskiej. Smacznego i udanego grillowania

Mechanik grilluje