sałatkę szefa - 26 przepisów

Szefie, sałatkę? SAŁATKA "SZEFA". 2345

sobie sprawę, że gdybym teraz pisała, a odkryła go za x-lat, powiedziałabym z pewnością to samo. Dorastamy, w końcu, zmieniamy swoje światopoglądy! A co do tego ma szef, z tytułowej sałatki? Natknęłam się na jeden bardzo krótki, szczątkowy wpis. Prawdopodobnie z lenistwa go nie dokończyłam. "(..) Szef mojej ciotki, rubaszny, grubaśny pan, trzymał w swojej wielkiej ręce miseczkę plastikową(...)Szefa. Tak miły, iż wolałam go nie publikować. Postanowiłam jednak, że z racji takiego śmiesznego znaleziska, postaram się tę sałatkę odtworzyć. I wyszło mi takie coś. Zapraszam do skosztowania! SAŁATKA "SZEFA" (autorski;) 1 ogórek zielony 3 małe pomidorki mała główka sałaty 150g sera żółtego (u mnie plastry) 150g wędliny drobiowej (u mnie plastry) pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 3 łyżki majonezu

W kuchni Karmel-itki
Sałatka Szefa z indykiem 1179

modyfikowany i ulepszany, zależy to od naszego nastroju :) robimy sałatki: tradycyjne, sezonowe, łagodne, ostre, wegetariańskie... i możemy je wyliczać bez końca. Moja ulubioną sałatką jest pyszna, dietetyczna i sycąca sałatka szefa z indykiem. Można ją zapakować do lunch boxa i zabrać do pracy, szkoły albo na wycieczkę.  Składniki: mieszanka sałat 1 papryka żółta 1 papryka czerwona  1 pierś(...)dużej miski, ogórka, paprykę żółtą i czerwoną kroimy  w kosteczkę, dodajemy ser feta pokrojonego również w kostkę, dodajemy kiełki i indyka. W  mikserze  do sałatek łączymy składniki do sosu i polewamy nim sałatkę.  Smacznego! e-gustus.pl wyposaża Niezły Młynek w akcesoria kuchenne

Niezły Młynek
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami, oraz warsztaty Oleofarm i Cucina 151

okropne, nawet ich właściwości lecznicze nie były w stanie zachęcić mnie do drugiego łyku. Po części teoretycznej przeszliśmy do części praktycznej. Na początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje sałatkę z przygotowanych na spotkanie składników. Później mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje sałatki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, octów balsamicznych, sosów, całej gamy(...)olejów, różnych pestek. Piotrek pokazał na co go stać, jego kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami wg szefa kuchni okazała się najładniejsza, do tego elegancko i czysto podana. Jego i jeszcze 2 osoby firma Oleofarm nagrodziła zestawem soków. Taka kolorowa Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami to smaczne i zdrowe połączenie. Do tego jest nisko kaloryczna. Gruszkę najlepiej dzień

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem 286

kolorowa sałatka. Piotrek ma talent do przygotowywania pysznych, a jednocześnie miłych dla oka sałatek. Pokazał na co go stać na spotkaniu blogerów w Poznaniu, jego kolorowa sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami wg szefa kuchni okazała się najładniejsza, do tego elegancko i czysto podana.Został nagrodzony zestawem soków. Zobaczcie sami: Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami . Potrzebujemy: 10 plasterków suszonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Z serii do poczytania : Poznaj sekret soczystego kurczaka - sałatka z ananasem 148

Coś mi tutaj nie grało, bo ja chemii w kuchni nie toleruję. Jednak ciekawość wygrała i soczysta pierś z kurczaka powstała. A właściwie pyszna sałatka z ananasem i kurczakiem.  Sposób na soczystego kurczaka szefów kuchni Knorr to rewolucja na patelni i grillu. Kostka rosołowa Knorr w połączeniu z 3 łyżkami oliwy pozwala przygotować pyszną marynatę, dzięki której kurczak będzie(...)usmażyć na złoty kolor. Ciepłe mięso pokroić w plastry, odstawić. Sałatę lodową drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Posypać kukurydzą oraz pokrojonym ananasem. Ułożyć kurczaka. Składniki sosu dokładnie połączyć, polać sałatkę tuz przed podaniem. W wersji dietetycznej polecam sałatkę bez sosu

Magiczne Życie Marty
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 180

klimacie. Jeżeli, jak ja, jesteście sceptycznie nastawieni do połączenia mięsa i owoców, spróbujcie tego dania! Do przygotowania dzisiejszej sałatki zainspirowała mnie Joyce Goldstein, autorka kilku książek o kuchni śródziemnomorskiej. Jak pisze w książce "Mediterranean Fresh", połączenie pomidorów i brzoskwiń wymyślili hiszpańscy szefowie kuchni promujący nowoczesne podejście i nowe zestawienia smaków. Muszę przyznać, że zastosowanie brzoskwiń w daniach wytrawnych intrygowało mnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Gastronomia Sztuka Kulinarna, czyli o tym jak się studiuje i gotuje 139

ubiegłej zimy przekazywał nam tajniki swojej pracy. Na wiosnę byliśmy w Pałacu nieopodal Gdańska, w którym był Szefem Kuchni. Tam też gotowaliśmy już pod jego okiem na profesjonalnym sprzęcie kuchennym. Od października przekazywał nam wiedzę odnośnie ciekawego układania surówek i sałatek, a w ostatnich tygodniach biegaliśmy po kuchni odtwarzając smaki z różnych stron świata.  Uczelnia zapewnia nam również liczne(...)się w tym semestrze - chyba jedne z moich ulubionych - zapewne przez to, że tak bardzo lubię sushi i wielką frajdą było samodzielne zawijanie alg z wybranymi dodatkami :) Przygotowanie surowców Szef Wojtek Harapkiewicz Zawijamy :) Kręcimy :) Nawet ja się załapałam :) I gotowe : ) Smacznego! Uwierzcie, że naprawdę bardzo ciężko opisać przebieg studiów krok po kroku, ale mam nadzieję, że chociaż odrobinę przybliżyłam

Sajkofanka smaku
"Zdrowie ze smakiem" 138

Oleofarm24 . Książka "Zdrowie ze smakiem" powstała przy pomocy wielu blogerów i blogerek..Wszystkie nasze [ tzn.blogerów] przepisy  były odtwarzane przez szefa kuchni P.Grzegorza Pomietło wraz z zespołem innych szefów..P.Przemysławem Boguckim, P.Rafałem Ratajczykiem i P.Krzysztofem Parysem..Przy projekcie tej książki pracowało jeszcze wiele innych osób, fotograf,dietetycy itd.. ..oraz  P.Karolina Łuczak, która dodatkowo o wszystkim(...)zasadami zdrowego żywienia.. Przepisy są podzielone na 6 działów: mięsa sałatki zupy makarony, kasze,ryż przystawki desery Do każdego przepisu oprócz zdjęć [ wykonanych przez P.Jakuba Kaźmierczyk w oryginalnych aranżacjach zabytkowego Art Hotelu] dołączone są informacje o czasie przygotowania potrawy, stopniu trudności i ilości kalorii danej potrawy..Szef Kuchni raz Dietetyk przy każdej potrawie udziela fachowej porady co do dania

Moje domowe kucharzenie
Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 322

się na wakacjach skosztować tylu nowych rzeczy. Począwszy od jagnięciny, pysznych greckich deserów i potraw, poprzez różnorodne owoce morza, skończywszy na ślimakach i wspaniałej chińszczyźnie przyrządzanej przez oryginalnego chińskiego szefa. Było pysznie i bardzo inspirująco.  Wracając do przepisu, postanowiłam wreszcie zamieścić coś bardzo tradycyjnego, typowy polski piątkowy obiad, czyli smażona rybka. Ja osobiście najbardziej lubię wersję w migdałach(...)Wami moim przepisem. Za pewne dla wielu z Was jest to przepis dobrze znany, ale mam nadzieje, że ci którzy nie kosztowali zmotywują się do zamiany tradycyjnej panierki. Sałatka również bardzo prosta i ekspresowa,  idealna do każdego obiadu, jak również sama, bez dodatku mięsa. Polecam. Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami Składniki: Ryba: 2-4 filety

Mania Gotowania
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 191

wiele. Zaszczyt. fot.: Fairy. Przepiórki trafiły do piekarnika, sałatka już czekała na stole, ryba dochodziła, zabajone się robiło... Powoli wielkie gotowanie dobiegało końca, uwieńczenia pyszną ucztą. Zaserwowaliśmy dania, chciałam pozostać na straży do samego finału, ale Grzegorz wygonił mnie do stołu "Co Ty, zimne będziesz jadła?". Skruszona, poszłam za poleceniem szefa i zasiadłam do uczty z pozostałymi. O rety

W kuchni Karmel-itki
Faszerowane piersi kurczaka 5329

Grillowane faszerowane piersi kurczaka, grillowane zielone szparagi i krojona sałatka caprese, idealnie smakują w letnim słońcu. Danie przygotowałam samodzielnie w Restauracji Oaza, gdzie zostałam zaproszona z Piotrem przez portal Kulinarny Poznań. Podczas warsztatu zrealizowanego dzięki Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Poznaniu poznaliśmy smak kurczaka z chowu zrównoważonego (nie znają chemii, antybiotyków ani GMO, są karmione z użyciem ekologicznych zbóż(...)mieszanek ziołowych i probiotyków), o jego właściwościach opowiadał hodowca Kazimierz Kosakowski z firmy Agrogreen. Potem pod okiem szefa kuchni Bartka Maciejewskiego każdy z nas nazbierał samodzielnie ziół, przygotowywał swoje autorskie marynaty i marynował w nich mięso drobiowe przeznaczone na grilla i warzywa od Eko Bazar. Po samodzielnym rozbiorze kurczaka zabrałam się za piersi (oczywiście nie swoje, tylko kurze ), postanowiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Banjaluka i ja 178

jajem sadzonym, sałatką szopską, frytkami z cukinii, ajwarem i tzatzikami. Opcja bardziej wegetariańska. Smaczne, aczkolwiek jestem zadowolona, iż akurat wybrałam mięso :) Cieszę się, że trafiłam na to miejsce, gdyż uwielbiam poznawać nowe smaki, by móc za nimi później przez jakiś czas potęsknić, powspominać i za jakiś czas do nich powrócić. Banjaluka to naprawdę dobra szama! A dla Szefa Kuchni wielkie

Sajkofanka smaku
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 139

skórkę i krócej się gotuje. Można wyczarować z niej naprawdę wiele wspaniałych dań, o czym przekonaliśmy się przy suto zastawionym stole, na którym królowały lokalne potrawy. Mnie zachwyciła zwłaszcza sałatka i ziemniaki z fasolowym farszem – koniecznie muszę odtworzyć je w domu, zwłaszcza, że zostałam obdarowana opakowaniem takiej fasoli.    Po spacerach i wykładach na temat uprawy fasoli, jej zdrowotnych(...)tego wieczoru.  W oczekiwaniu na kolację można było spacerować po zamku i okolicach, a upalny wieczór umilał kieliszek prosecco. Każdy chętny mógł też pomóc w przygotowywaniu kolacji naszym szefom kuchni. Ja jednak wybrałam dyskusje o nalewkach na bazie wiśni nadwiślanki. Dyskusja była smakowita, nalewka jeszcze bardziej. Po jakimś czasie na stoły trafiło pierwsze danie: ser koryciński z palonym chlebem

Pasja Smaku
OFDS Poznań - będzie się działo! 176

różne interesujące warsztaty kulinarne, jak np. kuchni molekularnej.  Nowością tegoroczną są wyświetlane w kinie MUZA filmy o tematyce kulinarnej. W hotelu Sheraton odbędzie się bankiet z live-cookingiem. Szef kuchni Krystian Szopka i znany ekspert kulinarny Paweł Loroch pokażą jak wykorzystywać lokalne, polskie i wielkopolskie tradycje kulinarne w przygotowywaniu dań fusion. Cały program OFDS można znaleźć klikając TUTAJ . Warto(...)wraz z Janem Niezbędnym . Prócz tego, na Starym Rynku, stanie wielki namiot sałatkowy, gdzie blogerzy ( MONIKA , PATRYCJA , ANIA , GOSIA , KASIA oraz ja, Karmel-itka) będziemy przyrządzać smakowite i zdrowe sałatki dzięki uprzejmośc i BORGES , FIT&EASY , SIERPC . Będzie to tzw. namiot zdrowia, największe blogerskie przedsięwzięcie podczas całego festiwalu. Namiot stanie pomiędzy ulicą Wrocławską a Świętosławską, właśnie 15. sierpnia

W kuchni Karmel-itki