Dopadła mnie nostalgia lat minionych, więc postanowiłam zapał swój i tęsknotę przełożyć do słoików, co by móc się tym raczyć w długie zimowe wieczory...i niekoniecznie wieczory. Na sycylijskie sałatki jest tyle przepisów, ile dobrych kuchareczek w każdym sycyliskim domu. Są to przetwory warzywne, które wykorzystuje się samodzielnie, lub jako dodatek do tzw.panini lub do sałatek z ryżu . Z makrelą(...)roboty, a na te z octem..tylko jeden dzień. Różnica znaczna, choćby dlatego, że tam żar z nieba się leje niemiłosiernie..a sycylijski świat nie kręci się tylko wokół sałatek warzywnych … Ja zrobiłam dwa rodzaje , w zalewie octowej rzecz jasna. Gdyby nie CC Major Kenwood, który mi sporo pomógł, to bym chyba wyzionęła ducha tradycyjnie. Sałatka Pani Giny
Z Kuchni Do KuchniSałatki Caprese z oliwkami i bazylią Mini sałatki Mini caprese Sałatka grecka Sałatka wiosenna Sałatka z burakami Sałatka z burakami i płatkami migdałowymi Sałatka z figami Sałatka z gruszkami i figami Sałatka z gyrosem Sałatka z kukurydzą Sałatka z kuleczkami mięsnymi Sałatka z makaronem ryżowym Sałatka z kalafiorem Sałatka z kurczakiem Sałatka z makaronem ryżowym w szklankach Sałatka z pomidorem(...)mozzarellą i rukolą Sałatka z roszponką i cytrusami Sałatka z roszponką i malinami Sałatka z rukolą i mozzarellą Sałatka z selerem Sałatka z selera i szynki konserwowej Warstwowa sałatka z selerem Warstwowa sałatka z tuńczykiem Surówki Surówka marchewka z brzoskwinią Surówka z marchewki i ananasa Surówka z pora Surówka z młodej, białej kapusty Surówka z kapusty sałatkowej
Aga w kuchniczeka mnie weekend pełen wrażeń, już nie mogę się doczekać:))) Po powrocie oczywiście przygotuję dla Was relacje z tych imprez, zaś na weekend zostawiam Was z przepisem na "sałatkę ogrodnika" - jedną z moich ulubionych! Jej siła tkwi w chrupiących i pełnych smaku warzywach: rzodkiewkach, ogórkach, dymkach, selerze naciowym i sałacie. Dodatkowo w sałatce wylądowały mięsiste ziarenka fasoli (akurat miałam(...)odmianę "Malinka" o ślicznych, różowo-brązowych nasionach), czasem dodaję też jajko na twardo lub tuńczyka. Sałatkę polewam moim ulubionych winegretem - z czosnkiem, musztardą i octem balsamicznym. Sos ma wspaniały głęboki i wyrazisty smak oraz niesamowity ciemny kolor i jest tak pyszny, że dowolne warzywo skropione odrobinką tego dressingu przemieni się w coś bardzo pysznego:) Do sałatki dodałam również trochę rzeżuchy
Chilli Czosnek i Oliwasprawę, że gdybym teraz pisała, a odkryła go za x-lat, powiedziałabymz pewnością to samo. Dorastamy, w końcu, zmieniamy swoje światopoglądy!A co do tego ma szef, z tytułowej sałatki? Natknęłam się na jeden bardzo krótki, szczątkowy wpis. Prawdopodobnie z lenistwago nie dokończyłam. "(..) Szef mojej ciotki, rubaszny, grubaśny pan, trzymał w swojej wielkiejręce miseczkę plastikową i zażerał się jakąś sałatką(...)obok znajdował się taki "miły" obrazek z karykaturą Pana Szefa. Tak miły, iż wolałam go nie publikować.Postanowiłam jednak, że z racji takiego śmiesznego znaleziska, postaram się tę sałatkę odtworzyć.I wyszło mi takie coś.Zapraszam do skosztowania! SAŁATKA "SZEFA" (autorski;) 1 ogórek zielony 3 małe pomidorki mała główka sałaty 150g sera żółtego (u mnie plastry) 150g wędliny drobiowej
W kuchni Karmel-itkiCebulę pokroić w półpierścienie. Dodać oliwki i całość delikatnie wymieszać. Na wierzchu położyć gruby plaster fety. posypać oregano i serwować. Koniecznie z oliwą z oliwek i cytryną do wyciśnięcia. Sałatkę najczęściej podaje się w głębokim talerzu. PS Podaję przepis na oryginalną grecką sałatkę. Na zdjęciu sałatka w polskim wykonaniu, bez cebuli, z sałatą i oliwkami bez pestek. Na drugim zdjęciu
Kulinarny karnet ChristopheraDzień dobry,Jakieś dwa tygodnie temu na moim targu pojawiły się pomidorki koktajlowe i kolorowe pomidory różnych odmian - pyszne i słodkie. Z tej okazji przygotowałam panzanellę, czyli toskańską sałatkę chlebową, która ma wszystko, co kojarzy mi się z Włochami - pomidory, czosnek, oliwę, bazylię i parmezan. Jej smak jest dla mnie kwintesencją lata w wydaniu Włoskim. Zapraszam więc was na przepis(...)odpowiedź na pytanie, dlaczego toskański chleb nie zawiera soli oraz wskazówki, jak zrobić tradycyjną panzanellę:)Co to panzanella i skąd się wzięła? Panzanella, zwana też panmolle, to toskańska sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych pomidorów, z dodatkiem cebuli, oliwy oraz octu. Podobno jeszcze do 1928 r. panzanella była robiona na bazie chleba i cebuli, a nie pomidorów, stąd
Chilli Czosnek i OliwaU nas gościła na stole w te Świeta, świetnie sprawdzi się też na Sylwestrową imprezę, dla tych co zapomnieli o zrobieniu sałatki a sklep osiedlowy jeszcze
Dzieje kuchennej Wiewiórydziałce mam już piękne, pachnące pomidory, które doskonale nadają się do przygotowania sałatek. Dzisiaj polecam prostą sałatkę z pomidorów z miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. Wystarczy 2 umyte pomidory pokroić w plastry, ułożyć je na talerzu, obłożyć je listkami fioletowej bazylii, doprawić wg smaku solą i czarnym pieprzem, skropić oliwą z oliwek i obsypać 2 łyżkami mieszanki(...)ziaren. Piotrek lubi posypać pokrojone pomidory siekaną cebulką zamiast ziaren. Sałatka jest gotowa. Prosta, ale bardzo smaczna. Takie pomidory można położyć też chlebie posmarowanym masłem i mamy proste letnie kanapki. Polecam też letnią sałatkę z pomidorów oraz inne moje przepisy na proste sałatki: Sałatka z buraka à la caprese Sałatka à la caprese Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami Sałatka z jajkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZnacie powiedzenie mówiące, że „kto jada sałatki jest piękny i gładki”? Jeśliby się nad tym zastanowić to ma to o tyle sens, że w sałatkach dostarczamy organizmowi różnorodnych składników a organizm nasz je odpowiednio wykorzystuje. Monotonna dieta może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu, dlatego zawsze trzeba uważać przy różnych dziwnych dietach, żeby zamiast się odchudzić nie doprowadzić(...)Można ograniczać niektóre produkty, np. białe pieczywo ale już pieczywo ciemne w małych ilościach przecież jest potrzebne dla normalnego funkcjonowania organizmu. Takich przykładów jest sporo… ale wracając do sałatek…Sałatki robię różne, w zależności od okoliczności i tego co mam akurat pod ręką… Makaronowe, ziemniaczane, ryżowe, owocowe, warzywne, z kuskusem… ale najczęściej wrzucam kawałek kurczaka
UgotujmyTo.plProsta, smaczna i szybka w wykonaniu!Polecam serdecznie!PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNISałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu(...)serze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita
Kulinarny karnet ChristopheraSałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą...Różyczki zielonego, jędrnego brokuła.Pokrojona w drobną kosteczkę czerwona cebula i papryka.Czerwona fasola, jajka i uprażony słonecznik.A całość oblepiona sosem czosnkowym.Chrupiącego smacznego!Składniki:1 brokuł (o wadze około 500 g);4 jaja ugotowane na twardo;1 średnia, czerwona papryka;1 mała, czerwona cebula;Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto po odsączeniu(...)razie potrzeby podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać.Fasolę odcedzić z zalewy, dodać do sałatki i wymieszać.Słonecznik uprażyć na złocisty kolor na suchej
Gospodyni Miejskaważne, nie rozgotowuje się jej, lecz jada jędrną i chrupiącą. Myślę, że warto jest się przyjrzeć śródziemnomorskim zwyczajom i przenieść je do naszych domów. W moim zagościła przepyszna sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i aromatyzowaną cebulką. Przepis na dole posta, a wcześniej moje fasolowo-szparagowe opowieści. Fasolka szparagowa po śródziemnomorsku...Choć fasola nie jest typowym warzywem śródziemnomorskim - pochodzi(...)się w śródziemnomorskiej kuchni i obecnie występuje w wielu daniach.Jeżeli chodzi o tradycyjne dania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj zapraszam na sałatkę, która nazywam "zielony dobieraniec". To jest moja ulubiona sałatka. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Jest bardzo smaczna i przede wszystkim zdrowa. Idealnie nadaje się na letnie przekąski, gdyż może postać w lodówce kilka dni bez obaw, że się "zestarzeje". Produkty układamy warstwami, najlepiej w przeźroczystej misce. Wtedy piękne wygląda na stole. Nie zalewamy(...)sosami. Sosy podajemy w oddzielnych naczyniach. Każdy sam nakłada sobie porcję i polewa sosem - ile chce i jakim chce.A oto przykładowe składniki sałatki:-sałata lodowa, sałata zwykła, kapusta pekińska - do wyboru, co kto lubi-ogórek - świeży, marynowany, małosolny,-pomidory,-oliwki,-ser feta,-kukurydza,-groszek,-papryka kolorowa,-świeże pieczarki,…i......to wszystko, co przyjdzie nam do głowy…Sałatę rwiemy na kawałeczki
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką...Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka.Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej.Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy.A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem.Pyszna! Zapraszam!Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka;1 duża kapusta pekińska;1 średnia, czerwona papryka;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);1 duży ząbek(...)podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić.Kapustę umyć, osuszyć, pokroić/posztakować w cieniutkie paseczki.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do kapusty.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki.Do sałatki dodać usmażone kawałki kurczaka wraz z olejem. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem (opcjonalnie
Gospodyni Miejska