sałatka - 51095 przepisów (strona:2547/3407)

Wegański GULASZ SOJOWY + DYNIOWO-PIECZARKOWY 177

patelni, kroimy szybko na paski, wrzucamy spowrotem na patelnię i dalej już postępujemy tak samo (przyprawianie, dodawanie tłuszczu, dolewanie wody, itd.). W międzyczasie gotujemy spaghetti i szykujemy szybką sałatkę z sałaty lodowej, pomidorów, bazylii suszonej i świeżej + olej konopny i trochę soli. Gotowy gulasz wymieszałam z resztą wczorajszego obiadu, który świetnie się przechował do dziś,  GULASZEM DYNIOWO-PIECZARKOWYM

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Śliwki w zalewie octowej do słoików i ocet śliwkowy 189

nasycenie zawartości nieprzyjemną goryczą. Zalewę przelać do słoików do 3/4 ich wysokości. Resztę zalewy przelać do butelki. Uzyskamy w ten sposób smakowy (śliwkowy) ocet , który możemy potem wykorzystać do sałatek lub chutneyów. Słoiki wstawić do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną. Zalać je wodą do wysokości szyjek. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu. Wyjąć słoiki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka sojowa z majonezem 100

Pożywna sałatka z dodatkiem soi. Na śniadanie, kolację czy przekąskę gdy zgłodniejemy. To moje pierwsze spotkanie z soją ale na pewno nie ostatnie. No bo przecież soja zdrowa jest i trzeba ją jeść. Wiem, majonez kaloryczny jest ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
cieniutkie arabskie chlebki pita 212

można go dowolnie modyfikować. Ten arabski dodatek do potraw ma bardzo szerokie zastosowanie - od popularnych kebabów, przez saszetki z różnorakim farszem, a na dodatku do ostrych sosów, dipów i sałatek skończywszy. Nie jest skomplikowane i trudne do przygotowania, a co najważniejsze można je mrozić, więc warto jednorazowo przygotować ich więcej na kolejne okazje. Składniki : 3 niepełne szklanki mąki pszennej

zobacz ich smak
grillowany kurczak z sosem pesto zawinięty w tortilli 136

oliwy i całość przyprawiamy solą, oraz pieprzem.  Składniki mieszamy i dodajemy kurczaka Na każdym placku, równo rozsmarowujemy niewielką ilość sosu pesto a następnie  układamy na nim wymieszaną sałatkę z kurczakiem  ( placki można uprzednio podgrzać w piekarniku, lecz nie jest to konieczne). Teraz  tortille zawijamy formując z nich koperty. Tak przygotowane placki z nadzieniem smarujemy pozostałą łyżką

Miód i pieprz
Sałata z pomidorami, papryką i serem 135

porze roku. Sałat wszelkiego rodzaju mam bez liku, bo przyznam się, że najchętniej je jem właśnie teraz, we wrześniu i październiku. W lipcu i sierpniu na porządku dziennym jest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki kwaszone po kozacku. 186

Ogórki kwaszone po kozacku są wzbogacone o musztardę i cukier dodane do zalewy. Sama zalewa jest tak kompletna,że można wykorzystać ją jako winegret do sałatek. Dodana do sosu podawanego do sztuki mięsa z wołowiny czy wieprzowiny, nada mu zaskakujący smak. Trzeba zwrócić uwagę na to,czym różni się kiszenie od kwaszenia. Kiszenie odbywa się naturalnie z dodatkiem soli

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie 146

minut w 180 stopniach w piekarniku. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Podajemy ze świeżym chlebkiem i masełkiem. Możemy też z rukoli, która nam została, na szybko zrobić sałatkę z pomidorkami koktajlowymi. Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie Smacznego

Pyza i Surówka
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym i grzybami leśnymi. 173

ogień i duś około 15 minut, czasami zaglądając do niej i dolewając odrobinę wody, gdyby sos za bardzo zgęstniał. DUŚ aż ziemniaki dojdą, w między czasie przygotuj swoją ulubioną sałatkę, u mnie to będzie sałata rzymska z oliwą i octem jabłkowym, tak po prostu..lekko posolona oczywiście. Pod koniec tych 15 minut zdejmij pokrywkę , niech śmietana odparuje i zgęstnieje. Ziemniaki

Pasje Jolki
Letnia sałatka z niczego 177

mamy w lodowce pare składników a czujemy lekki głód i nie wiadomo co z tym zrobić podpowiadam- sałatkę :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48154

naprawdę długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito

Karo in the Kitchen
Makaron z papryką duszoną w tymianku, serem feta i pomidorkami 215

patrzę, co w niej jest". Nie sądziłam, że z papryki można wyczarować takie pyszne danie. Sama nie wiem, czy danie bardziej smakuje mi na ciepło, czy na zimno jako sałatka - chyba muszę zrobić je jeszcze raz, żeby się przekonać :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 4 garści ugotowanego makaronu  2 czerwone papryki 1/2 kostki sera feta 20-25 pomidorków koktajlowych (użyłam

DefinicjaSmaku
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 206

Ostatnio przeglądając lodówkę zauważyłam, że mam całe opakowanie świeżego szpinaku. Nie miałam ochoty na sałatkę, więc postanowiłam przygotować coś ciepłego na obiad. Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem to pomysł na szybkie oraz wegetariańskie danie. Do zapiekanki dodałam ser pleśniowy, aby danie zyskało wyrazistego smaku. Poniższa zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem pomidorowym.  Składniki: 250 g świeżego szpinaku co najmniej

Ugotować
Jak zrobić domowe suszone pomidory (na słońcu lub w piekarniku)? 404

przeciwnych razie olej może nie przykryć wszystkich pomidorków i może się na nich rozwinąć pleśń.  Pomidory możecie jeść już po 2-3 dniach. Są dobre na kanapkę, do sałatek, makaronów. Na końcu postu zamieściłam kilka przepisów z suszonymi pomidorami. Pamiętajcie, że również olej po suszonych pomidorach jest bardzo smaczny i warto go wykorzystać do różnych potraw, np. gdy miksujecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Burgery ryżowo-serowe ze szpinakiem 174

świetnie się sprawdził. Placuszki bardzo pożywne, zdrowe i lekkie - pieczone w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. A do podania polecam lekki sos jogurtowy i sałatkę z ulubionych warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie (450g) mrożonego szpinaku

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania