sałatka - 51777 przepisów (strona:2553/3452)

Gęsia pierś pieczona z majerankiem, rozmarynem i czosnkiem 182

aromatyczne, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Do upieczonej piersi proponuję sos ze świeżej żurawiny. To nie tylko super smaczny, ale bardzo wykwintny duet. Poza tym podałam tradycyjnie kluski śląskie i sałatkę z buraczków. Zapraszam na ucztę, bo ponoć najlepsza gęsina na św. Marcina! Składniki: 1 podwójna pierś z gęsi - 0,900 g 2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 ząbki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Masło z orzechów włoskich 158

pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Masło z orzechów włoskich Składniki: 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z rukolą , opuncją i serem pleśniowym 173

Bardzo lubimy sałatki na kolację...zielenina, do tego ser...tym razem mocny akcent...boczek :D Ale co tam...niech się coś na zimę odłoży. Mieliśmy kiedyś okazję skosztować świeżej opuncji o słodkawym, lekko kwaśnym smaku...pestki? A co tam, arbuz też ma :D Uwielbiamy takie połączenia...a sos <3 Boski <3 Składniki 4 figi kaktusowe (opuncji) 8 plastrów

R'n'G Kitchen
Orientalna wołowina z kolendrą i chili 216

ostrej, nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati, lub dla dbających o formę pełnoziarnisty - i obiad gotowy! Idealnie smakuje z sałatką ze świeżego ogórka.   Składniki: 300 g wołowiny - polędwica świetnie się sprawdzi 2 przeciśnięte ząbki czosnku  sok z 1 pomarańczy - powinna być słodka, dojrzała 1 łyżka sosu sojowego

Kulinarne Inspiracje
Warsztaty Kuchni Greckiej z Teo Vafidisem i Lidlem 211

klimat Grecji.   Menu tym razem było mniejsze, składało się z 3 dań, ale było mega smaczne : Ciasto owsiane z chałwą kakaową  Małże a'la Teo  Starożytna sałatka z kaszą bulgur i dressingiem z granatu  Teo Vafidis zaczął warsztaty od wprowadzenia i opowiedzenia nam o sobie, o Grecji, a także o daniach, które będziemy przygotowywać. Bardzo sympatyczny

Parowar Faceta
Sałatka ze schabu z winogronami, bakaliami i makiem 197

Gotowany schab można użyć jako składnika wykwintnej sałatki. Ta jest dość słodka, więc pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu. Mam nadzieję, że wśród Was znajdzie się grono fanów mojej propozycji. Składniki: 3 grube plastry schabu gotowanego lub pieczonego, np. z tego przepisu 200 g sera żółtego (Gouda, Złoty Mazur lub wędzony) szklanka winogron 3 łodygi selera naciowego

Czerwień i błękit
Makaron z tuńczykiem, brukselką i kozim serem 156

szansę, gdyż w tym połączeniu na pewno się do niego przekonasz. Tego typu danie możesz zjeść na ciepło na obiad czy kolację, ale równie dobrze sprawdzi się jako sałatka makaronowa zabrana ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Szybkie dania z brukselką i tuńczykiem Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Sałata: rukiew wodna z wołowiną 158

Byliśmy ostatnio na spotkaniu dotyczącym ziół. Samo spotkanie bardzo ciekawe. Nawet nie spotkanie, tylko grupa fokusowa obserwowana zza szyby 😉 Ale rozmowa toczyła się jakby szyby nie

slodkokwasnapl
Schab zapiekany z ajvarem 158

miałam ochoty i wymyśliłam coś innego. Schab zapiekany z ajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę z pomidorów z mozzarellą  . Składniki 500 g schabu bez kości  4 łyżki ajvaru 4 łyżki startego żółtego sera sól pieprz masło klarowane do smażenia Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem

O kuchni z uczuciem
Pieczone bakłażany i buraki, Mr Robot 223

świetny dodatek do kanapek (szczególnie z serami) lub sałatek. Robi się praktycznie samo :). Składniki: 1 bakłażan 2 buraki kilka łyżek oliwy lub oleju sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy) Nagrzej piekarnik do 180°C. Pokrój bakłażana i buraki na cienkie plastry. Połóż (oddzielnie buraki i bakłażana) na blaszkach z piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia (nie trzeba go już

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka śledziowa z grzybami, tak zwany przysmak gajowego 493

całkowitego ostygnięcia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ostygniętej cebuli i grzybów. Wymieszać.  Przed dodaniem śledzi można wyjąć ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Odłożyć sałatkę na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z wyspy Zakynthos 153

Dziś jedna z moich ulubionych sałatek - wspomnienie cudownych wakacji na greckiej wyspie Zakynthos. Dlaczego tak ją lubię? Oczywiście ze względu na sentyment do Grecji i ciepłych klimatów, które mi przypomina, ale także ze względu na to, że ma wszystko czego mi potrzeba na szybki lunch, albo kolację. Można ją uzupełnić także o kawałki pieczonego łososia, lub piersi kurczaka - wtedy będzie

Kulinarne Inspiracje
makaron z kurczakiem w sałatce 252

sałatka z kurczakiem i makaronem składniki  dla czterech osób 1,5 szklanki dowolnego makaronu 300 g piersi z kurczaka 1 papryka  1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy ( lub groszku) sól, pieprz szczypta chilli sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy

Miód i pieprz
Sałatka z rukoli i pieczonej dyni 128

Hasłem tego miesiąca mogłoby z powodzeni zostać „Dynia na 1001 sposobów”. Jeżeli ma ich być ponad 1000 to musi być też sałatka. Dynia jest tak wszechstronnym warzywem, że z powodzeniem wykorzystamy

Szybko Tanio Smacznie
CZOSNKOWE TRÓJKĄCIKI 124

Jeśli lubicie pieczywo czosnkowe, będzie to idealna przekąska. Pyszne, małe i domowe bułeczki. Sprawdzą się jako dodatek do sałatki, ale także i do zupy. Bardzo dobrze smakują gdy są jeszcze ciepłe, a i na drugi dzień nie są wcale gorsze. Polecam do przetestowania, a jednocześnie myślę nad ich bogatszą wersją. SKŁADNIKI: 4 ząbki czosnku 125 g masła 1 żółtko

Kuchnia w opałach