weekendy często gotuję wraz z moimi ukochanymi pomocnikami. Czy duży, czy mały, każdy ma swój wkład w obiad, sałatkę czy ciasto. Tym razem postanowiłam upiec ćwiartki ziemniaczków wraz z kiełbasą i podać je z naszą ulubioną surówką. Małe rączki z uśmiechem na ustach pomagały smarować pędzelkiem ziemniaczki. To była naprawdę smaczna i co najważniejsze pełna uśmiechu rodzinna niedziela. Zapraszam
Słodkie okruszkimozzarelli 2 razy po ½ łyżeczki oliwy ½ łyżeczki harissy/sambalu lub ostrej papryczki w innej postaci sól i pieprz Przygotuj: patelnię grillową patelnię z nieprzywierającym dnem naczynie do zapiekania Podaj z: sałatką Najpierw trzeba zająć się bakłażanem. Kroję go wzdłuż na dość cienkie, półcentymetrowe paski. Można go posolić, odstawić na 10 minut, wypłukać i odsączyć, ja jednak ten proces pomijam. Do grillowania
Bazując na smakujednych cukier puder, do drugich chili dodałam. Ostre i delikatne, jak kto woli, a można ich przygotować ile kto chce, dowoli. Takie chipsy można same zajadać lub do sałatek, różnych dań dodawać. Trochę długo się na nie oczekuje, ale jeśli ktoś je lubi i kupuje, to lepiej samemu przygotować i smakami świeżych chipsów się delektować. ŁAGODNE Składniki
Moniki Smakołykidrodzy, jak co miesiąc przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało: 9. Lekkie serowo-jogurtowe placuszki 8. Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami 7. Zapiekane ryżowo-twarogowe śniadanie z owocami 6. Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami 5. Zapiekana
Słodkie okruszkiśmietanę. Całość podgrzać, cały czas mieszając. Nie dopuścić do wrzenia. Natkę posiekać i dorzucić do grzybów. Wymieszać. Grzyby podawać np. z kaszą (u mnie z pęczkiem) lub ryżem. ---------- Podobne: Sałatka z pieczarek Rydze na surówce z fenkułu Penne z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzieskóry, usuwamy środek, najlepiej łyżeczką. Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy wstążki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na talerzu rozkładamy rukolę, zamarynowaną dynię, wierzch sałatki posypujemy kawałkami orzechów
Moja smaczna kuchniaKorzystając z dobrodziejstw natury, wykwintnych składników i uroczego dnia postanowiłam przyrządzić sałatkę, która jest jedną z lepszych, jakie jadłam w życiu. Ot tak skradła moje serce i od dziś jest moją ulubioną. Składniki (na 2 porcje): 70 gram sera halloumi łyżka oliwy z oliwek 1/2 awokado 2 figi 1/2 granata mix sałat zagęszczony ocet balsamiczny Ser kroimy w plastry
Mango Papajatłustej „dobroci”, zastępując je lekkim i o wiele zdrowszym jogurtem naturalnym . Jogurtu używam do zabielania zupy, do polewania pierogów owocowych, do przygotowywania surówek i sałatek. Jogurtem zastępuję także majonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba . Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej zawiera jako „zlepiacz” właśnie jogurt naturalny zamiast majonezu. Składniki dla 2-3 osób: 1 mała
Grunt to przepis!Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie
Pause Gotowanie!niektórych osób aromat gorgonzoli jest zbyt intensywny. Ja sama bardzo lubię go w potrawach, które maskują jego mocną woń, np. w makaronie z sosem śmietanowym z brokułami czy w sałatkach, ale na kanapce jest dla mnie nie do przełknięcia. Owszem, podjadam czasem gruszki z kawałkami gorgonzoli, ale tak naprawdę są to kawałeczki :) Dlatego przygotowując dzisiejsze grzanki sięgnęłam po camemberta, który
Chilli Czosnek i Oliwawszystkich bardzo smakowitych. Owsianka "zmieniana" była co drugi dzień przez: - tosty z pomidorami grillowane, z solą, bazylią i olejem konopnym, - bagietki posmarowane olejem kokosowym, ze szczypiorkiem i czosnkiem + sałatka ze świeżych ogórków, papryki i sałat, - michę owoców: banany, maliny, borówki, - naleśniki z kremem czekoladowym i wiśniami, - chleb "7 ziaren" z masłem orzechowym, - chleb "7 ziaren" z "masłem" z awokado
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdekielkiem Następnego dnia słoik otworzyć i ostrożnie zlać roztwór ze słoja, zagotować, ostudzić i wlać ponownie do każdego słoja Szczelnie zamknąć. Podawać do mięs, drobiu, pasztetów. Można używać do sałatek. Przepis znalazłam w magazynie dla smakoszy Kuchnia, nr 2/2000 Dynię wg tego przepisu robiłam po raz pierwszy, dlatego nie wiem jak smakuje. Przepis jest więc dla odważnych :) Słoiczek z dynia
Proste Potrawyaluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekamy 15-20 minut, aż gruszki zmiękną. Smacznego :) A jeśli lubicie to połączenie smaków, zobaczcie też przepis na sałatkę z gruszką, camembertem i rukolą
Moje Kuchenne RewelacjeZapraszam na bardzo dobre, szybkie grzanki z chleba tostowego. Ja zawsze używam ciemnego chleba, jest zdrowszy a na pewno wyraźniejszy w smaku. Takie grzanki używam do zupy czy sałatek. DOMOWE GRZANKI Z CHLEBA TOSTOWEGO Składniki: 4 Kromki Chleba Tostowego Pełnoziarnistego 4 Kostki Masła Domowego Czosnkowego KLIK TU Patelnia z dnem nie przywieralnym Sposób Przygotowania: Chleb kładę na patelnię
Gotowanie Patkijakieś słodkości, coś prostego sprawdzonego i starego w mojej interpretacji. Oczywiście mowa o gruszkach w winie z przyprawami i ziołami. Pyszny wykwintny deser, ale również świetny dodatek do sałatek lub dań z czerwonego mięsa. fot. Paweł Bajda ( Recart ) Potrzebne nam: 5-6 gruszek (klapsy są świetne) butelka słodkiego lub półsłodkiego wina goździki, anyż, kardamon, przyprawa korzenna świeży imbir 1 pomarańcza
Kuba Gotuje