najlepiej czerstwego) i różne resztki w lodówce, przygotujcie sałatę Cezar. Jej nazwa pochodzi od nazwiska włoskiego właściciela restauracji w Tijuanie (Meksyk) Caesara Cardiniego, którego uważa się za twórcę tej sałatki. Podań związanych z jej powstaniem jest wiele. Mnie przekonuje ta wersja, według której Caesar musiał przygotować coś na poczekaniu, bo akurat przyszli do niego goście z niezapowiedzianą wizytą. Wykorzystał różne
Weekendy w domu i ogrodzieSmakuje wyśmienicie na pizzy, hot dogach, sałatkach, suchych przekąskach, jako dodatek do mięs czy warzyw. Można go użyć jako sos do gołąbków, makaronu, czy też do domowych zapiekanek. Jest uniwersalny, szybko się wykonuje i smakuje bardzo dobrze. Chyba każdy go lubi:) Polecam i życzę smacznego:) Składniki: 2 duże i dojrzałe pomidory pół szklanki passaty 1 duża cebula 1 ząbek czosnku
Zasmakuj Kuchnirównoczesne upieczenie składników ;) Nie ma żadnych wątpliwości, że mięso domaga się jednak towarzystwa warzyw. W wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę dającą soczystość? Do tej pory zdradziłem go tylko mężowi Marzenki i nie wiem, czy zapamiętał i przekazał żonie, ale zaraz
zadanie-gotowaniestron. Po dobrego falafla (zaraziłam nim wielu znajomych) najlepiej iść do Dary (ul. Grunwaldzka lub Rynek). Bar serwuje głównie kebaby mięsne. Oprócz falafli, dla wegetarian znajdą się tutaj sałatki. Falafel jest bardzo smaczny: 3 kotlety, dużo surówek, sos (do wyboru: mieszany, ostry, łagodny). Wszystko zawinięte w cieście. Cena: 7 zł. S makuje dobrze z ajranem (turecki napój, przygotowywany
Qlinarnie i QlinarnieRolnictwa USA. Jej kwasowość jest niższa niż 0,3%, zaś skład chemiczny klasyfikuje ją w czołówce światowych oliw z oliwek. I co najważniejsze? Ta oliwa w połączeniu z pastami, sałatkami i innymi potrawami jest po prostu pyszna. Zapraszam Was na fanpag producenta „Oliwa z oliwek EVGE” po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Zdrowa pasta kanapkowa ze słonecznikiem
Słodkie okruszkiUwielbiam awokado. I nie dlatego, że jest modnym superfood. :) Jadłam je już dawno, bo moja mama robiła z nim pyszne sałatki. Moim faworytem od zawsze było jednak awokado z cebulką. Trudno mi się przekonać do smaczliwki (bo tak się nazywa awokado po polsku :D) w wersji słodkiej. Awokado na słono to jeden z moich ulubionych smaków. A jako że cebula
Smakuje zdrowocegieł zdobią ciężkie lustra w zdobionych ramach. Pozostałe ściany udekorowane są podświetlanymi plafonami ze zdjęciami starego Torunia oraz gwiazd kina. Restauracja Metropolis serwuje dania obiadowe, pizze,zupy pasty, sałatki oraz desery a ceny są bardzo przystępne. Proponowane i przygotowywane dania nie są bardzo wykwintne i czasem brakuje im trochę do doskonałości. Zamówiony rosół z kawałkami kurczaka
WYSPA SZCZĘSLIWAdzieci. Zawsze kilka dań ser wowanych jest na ciepło: j ajecznica, naleśniki, parówki, warzywa , kiełbaski, t ortille. Oprócz tego można wybierać spośród bogatej oferty zimnej płyty: serów, wędlin, sałatek, owoców, płatków, mleka, miodów, jogurtó w. Te o statnie podobnie jak nabiał pochodzą z ekologicznego gospodarstwa EKO ŁUKTA. Hotel MASURIA&SPA to obiekt z pięknymi wnętrzami. Przyjemne kanapy
WYSPA SZCZĘSLIWAOśmiornica w naszym domu gości dość często, czy to w postaci smażonych kąsków czy sałatki a dziś zagościła z bitą śmietaną. Bita śmietana jest tutaj z dodatkiem przyprawy Cafe de Paris, bardzo aromatycznej znakomicie nadającej się do aromatyzowania śmietany. Przyprawa Cafe de Paris to gotowa mieszanka ziół którą skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w Cafe de Paris w Genewie
Moje Małe Czarowaniewłosów. A co ważne zawiera dużo kwasów tłuszczowych Omega- 3 Siemię można kupić w ziarnach oraz mielone. Dostaniemy go w aptece lub supermarkecie. Zmielone ziarna można dodać do owsianki, sałatek, czy jogurtu. Zalecana dawka dzienna to 2-3 łyżeczki. Składniki : 2 łyżki siemienia lnianego szklanka wody Przygotowanie Zalewamy zmielone lub całe ziarna siemienia gorącą wodą. Przykrywamy
KukuleczkiPyszna i łatwa w przyrządzeniu przekąska na domową imprezę, lub seans przed telewizorem. Często wykorzystuję grzanki do sałatek. Przyprawy można dowolnie dobierać. Składniki: 1 bagietka 2 łyżki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy lub masła roztopionego Przygotowanie: Do miseczki wlałam oliwę, dodałam zioła oraz rozgnieciony czosnek. Całość wymieszałam. Pokroiłam bagietkę na mniejsze części. Posmarowałam
Kukuleczkiząbek czosnku 2 łyżki ulubionej musztardy ( ja użyłam kremskiej) szczypta pieprzu Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos polej na wierzch sałatki. Jeżeli wolisz ostrzejszy smak użyj musztardy dijon
KukuleczkiPrażoną cebulkę wykorzystuję do wielu dań. Posypuje nią na przykład sałatki, lub hot-dogi. W zamkniętym pojemniku można ją przetrzymywać przez kilka tygodni. Zapraszam po szybki i łatwy przepis. Składniki: 3 białe cebule 3 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki soli olej rzepakowy Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pokrojoną
Kukuleczkitrafiłam na kaszę kuskus. Zakochałam się w niej. To była miłość od pierwszego przygotowania. Urzekł mnie fakt, że nie trzeba jej gotować, smakuje wybornie i idealnie nadaje się do sałatek. Jest to mój numer 1 na lunchboxowej liście potraw do pracy :) Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus ½ szklanki wywaru 6-7 pomidorków koktajlowych
Kolizje SmakówSałatkę polecam na kolację, jest bardzo smaczna i lekka a zarazem sycąca. Przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilka minut, polecam. Składniki: 1 różyczka brokuła 1 papryka czerwona mała puszka młodej marchewki Bonduelle mała puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle 3 łyżki oleju lnianego 2 łyżki prażonych ziaren Piekło Niebo Ziarenkowo sól, pieprz sok z cytryny Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na małe różyczki
Bajeczna Kuchnia