sałatka - 51095 przepisów (strona:2467/3407)

Sałatka z wędzonym pstrągiem i fasolką 302

Bardzo lubię wędzonego pstrąga, dlatego często dodaję go do sałatek. Oto jedna z nich. Składniki: 150 g wędzonego pstrąga 100 g sera żółtego po pół puszki czerwonej fasoli i kukurydzy 4-5 korniszonów 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany 1 łyżka łagodnej musztardy sól i pieprz do smaku Pstrąga podzielić na małe kawałki. Kukurydzą i fasolę odcedzić

Czerwień i błękit
Szybki sposób na chrupiące, blanszowane szparagi 180

wędzonego łososia,  oprószyłam solą i pieprzem.  Wyszły przepyszne i chrupiące. Tak zblanszowane szparagi można owinąć wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w lodówce kilka dni. Można je dodać do sałatek, bulionu, past, pizzy... Co kto lubi. Tym razem jednak całe przeznaczyłam do zjedzenia od razu :) Inne szparagowe propozycje znajdują się TUTAJ: http://myjemypijemy.blogspot.com/search?q=szparagi

Jemy Pijemy
SAŁATKA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 145

Piękna pogoda dziś więc spędzamy czas głównie na podwórku.Męża mam w domu więc trzeba zrobić coś dobrego.Postanowiłam,że będzie szybko...kiełbaski z grilla a do tego sałatka z młodych ziemniaczków.Szybko,ale smacznie ....a najeść też się można a jak... Składniki:   80 dag młodych ziemniaków ok 20 dag wędzonego boczku 4 jajka mały pęczek koperku

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto czekoladowe z oliwkami 135

ciasto pokroić na porcje, ułożyć na talerzu, polać sosem, ułożyć odsączone truskawki (marynaty z truskawek czy malin nie wylewamy! Marynatę zagęścić pr zez gotowanie i używać jako sos do sałatek, ciast....) lub maliny. Posypać cukrem pudrem. Takie ciasto przygotowałam podczas warsztatów z Hiszpańską oliwką,    które prowadził Sebastian Olma, zwycięzca 2 edycji programu Top Chef. Oprócz ciasta przygotowane zostały

królestwo garów
Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami 130

Dzisiaj zapraszam na faszerowaną cukinię. Skład farszu jest bardzo umowny. Ja dodaję to co mam pod ręką. Z ostatniej sałatki została mi połowa puszki cieciorki, gdzieś tam czekało na swoją kolej mięso mielone, a pieczarki mam zazwyczaj w lodówce bez specjalnej okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem

Mieszam w Garnku
Focaccia Czosnkowa z Patelni 281

jest to dobra alternatywa dla osób które nie posiadają piekarnika a chciały by upiec „usmażyć” focaccie. Focaccia to rodzaj pieczywa pieczonego we Włoszech, można je podawać jako przekąskę, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania focacci czosnkowej będziemy potrzebować: Użyłam patelni o średnicy 28 cm 500 g mąki pszennej

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Drożdżowe wytrawne bułeczki (ślimaczki) 125

Przekąska dobra jako dodatek do sałatki, gdy przychodzą goście, do zabrania na wycieczkę zamiast kanapek. Na kolację, albo na drugie śniadanie. Najlepsze oczywiście są jeszcze ciepłe, ale zimne smakują też dobrze.   Część zrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę

bistro mama
Wygraj moją książkę kucharską! KONKURS na 3 urodziny bloga 146

receptury na każdą porę roku. Są to przepisy z bloga oraz 3 nowe, które opublikuję dopiero za jakiś czas: falafele buraczane, letnia tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem oraz sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka. Ale powiem Wam, że najwspanialszy był moment, kiedy dostałam już wydrukowane książki! Gdy zobaczyłam swoje zdjęcia i przepisy w druku od razu serce zabiło

Chilli Czosnek i Oliwa
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 6.05.2016 r. 172

drugim tygodniu akcji "Błyskawiczne piątki" zostały opublikowane następujące propozycje: Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Jajka zapiekane Carpaccio z buraków Pesto z naci marchwi Sałatka ze szparagów białych i zielonych Ryba w zielonej herbacie Pieczona owsianka Makaron z warzywami w pomidorowym sosie Ryż z kurczakiem na zielono Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom akcji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - konferencja prasowa i warsztaty kulinarne 136

internautom, poprzez dodatkową serię filmików kulinarnych, które w najbliższym czasie zostaną wyprodukowane w ramach projektu. A w trakcie warsztatów oczywiście prym wiodły ryby. Przygotowaliśmy między innymi karpia disco panko, sałatkę śledziową z ziemniakami, czarniaka gotowanego w mleku, przegrzebki z groszkiem i pieczarkami oraz smażone sardynki z pieczonymi ziemniakami

Kulinarne przygody Gatity
Mozzarella smażona 105

Smażyć w głębokim tłuszczu około minuty. Wyjmować na ręcznik papierowy. Do rozbełtanego jajka można dodać paprykę ostrą, wędzoną, drobno posiekane zioła.  Tak przygotowaną mozzarellę można użyć do  sałatki . zastawa

królestwo garów
Sałatka warzywna do słoików na zimę 88

angielskie kilka ziaren Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, kalarepkę obrać i ugotować. Następnie pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojoną cebulą.. Dodać drobno pokrojoną paprykę, zalać przygotowaną zalewą i zagotować. Sałatkę dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Grillowany łosoś i tagliatelle z zielonym pesto 205

nalot. Nie należy się obawiać. Sok z cytryny ścina białko, powodując, że ryba zostanie soczysta. Potrzebuje o wiele krótszej obróbki termicznej. Podobnie robi się ceviche – pochodzącą z Peru sałatkę z surowych owoców morza marynowanych w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy zamarynowane kawałki

Jacob Tastes
Ocet kwiatowy, ocet z kwiatów bzu, bzowy 120

roztacza fantastyczny zapach i aż się prosi o to żeby jego szybką przemijalność zatrzymać chociaż trochę dłużej. Polecam zrobienie octu na bazie kwiatów bzu, który idealnie komponuje się z sałatkami oraz białym mięsem. Składniki: - ocet ryżowy lub inny o małej zawartości procentowej, idealnie 3-4 % - kwiaty bzu 1. Jeśli macie możliwość zerwania kwiatów z dala od ruchliwych dróg i zanieczyszczeń

Apetyczna babeczka
Cytrynowe spaghetti z pieczarkami i tymiankiem 201

gotuje się makaron, czyli około 10 minut. W oryginalnym przepisie podana ilość wszystkich składników przewidziana jest na 500 g makaronu, ja z tego dania postanowiłam uczynić coś w rodzaju sałatki i zredukowałam jego ilość do 250 g – w sam raz na dwie sute porcje. W skład wchodzi jeden niewegański składnik - parmezan, którego z przyjemnością się pozbyłam na rzecz płatków drożdżowych

Roślinna - blog wegański