składnikami ze sklepu, które są słodsze i do których jesteśmy bardziej przyzwyczajeni. Można też skorzystać z przepisów z tej książki, gdzie znajdziemy pomysły na zupy, smoothie, herbatki i sałatki. Cudownym patentem jest przepis na jadalne kwiatowe kostki lodu, na które możemy przerobić bratki czy fiołki. Fajne są też insajderskie opisy np. że liście dzikiej róży mają jabłkowy posmak
Ugotowane pozamiataneDzisiaj mam propozycję na śniadanie. Sałatka z roszponką, pomidorami, słonecznikiem i wędzoną piersią z kurczaka. Delikatna, zdrowa, zielona, sycąca. Do przygotowania w jedną chwilę. Do tego kromka chleba i mamy pyszne śniadanie. Składniki: 125 g roszponki (opakowanie) 1 pojedyncza wędzona pierś z kurczaka 4 dojrzałe pomidory 2 czubate łyżki słonecznika kilka łyżek oliwy extra vergine łyżeczka octu balsamicznego sól
Smak mojego domukoniec można dodać trochę wody). Gdy ryż jest już miękki, dodajemy do niego masło i starty ser. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy razem z królikiem i ulubioną sałatką
Kuchnia Bon AppetitSałatka jajeczna z selerem konserwowym, tuńczykiem i zielonym groszkiem Składniki: Jajka – 6 sztuk Tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka Zielony groszek konserwowy – 1 puszka Seler konserwowy – 1 opakowanie Koperek – 2 pęczki Jogurt naturalny (ewentualnie majonez) – 3-4 łyżki Musztarda – 1 łyżka Sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy odsączony groszek, seler
Kuchnia Bon Appetitmenu było obszerne i znalazło się w nim m.in.: - curry z żabnicą - gulasz z ośmiornicy z tabbouleh - pilaf z królikiem w jarmużowej panierce - pierogi z karpiem, żurawią i romarynem - sałatki i koktajle. A o to fotorelacja z warsztatów
Kuchnia Bon Appetitserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wiosenna sałatka z kaszą jęczmienną Składniki: Kasza jęczmienna perłowa – 100g Pomidory koktajlowe – 20 sztuk Czarne oliwki – 20 sztuk Rzodkiewki – 10 sztuk Kapary – 2 łyżki Natka pietruszki – pół pęczka Mięta – 10-15 listków
Kuchnia Bon AppetitNiedawno miałam wielką przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez zwycięzcę trzeciej edycji TOP CHEF - Marcina Przybysza . Tematem warsztatów były szparagi, a w menu znalazły się: Sałatka z zielonych szparagów z jajkiem sous vide i rabarbarem Chłodnik z białych szparagów z lippią trójlistną i wędzonym pstrągiem Dorada ze szparagami, młodym groszkiem i cebulką dymką w maślanej emulsji Lody szparagowe
Kuchnia Bon Appetitsans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy pęczak i wędzonej makreli Składniki: Kasza pęczak – 100g Makrela wędzona – 1 tuszka Groszek zielony – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Pomidory koktajlowe – 10 sztuk Koperek – 1 pęczek Sól
Kuchnia Bon Appetitsmażymy na niej chaczapuri, 2 razy po 3 minuty z każdej strony . Koniecznie trzeba smażyć dwukrotnie ,żeby uzyskać lekką chrupkość i właściwe wypieczenie . Chaczapuri jest gotowe – podajemy z sałatką i sosem czosnkowo jogurtowym z dodatkiem kminku Smacznego. Post Gruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżysezonie, kolejna propozycja na przetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki: 1 kg niewielkich patisonów gałązki
Codzienna kuchnia niecodziennakońca września. Jeśli po sezonie ktoś wam wciska oscypki, bryndzę i bundz owczy, to wyślijcie go na drzewo i życzcie mu uciążliwych dolegliwości gastrycznych. Bryndza jest genialna do tart, sałatek i sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk
ladykitchentania i szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczna sałatka, możemy użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu SKŁADNIKI 3 ugotowane ziemniaki, 3 jajka, ćwiartka cebuli, 1 łyżka posiekanej pietruszki, sól, pieprz, majonez WYKONANIE Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Ziemniaki, jajka i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy pietruszkę, sól i pieprz. Wkładamy do lodówki na 30 min aby składniki
słodki bratekzachować smak letnich pomidorów na zimowe dni. W tym okresie są świetnym źródłem witamin i składników odżywczych. Dodatkowo ich wspaniały aromat i niepowtarzany smak idealnie komponuje się z kanapkami, sałatkami czy sosami. Wykonanie takich pomidorów suszonych może być czasochłonne, lecz pełna spiżarnia tych pysznych przetworów jest tego warta. Aby przygotować suszone pomidory nie potrzeba specjalnej suszarki, wystarczy piekarnik. Bardzo
wegujemyczosnku, skrapiamy oliwą i zawijamy szczelnie, można dodać ulubione przyprawy lub zielone zioła, no bazylię. Rozgrzewamy grill i pieczemy wszystkie części obiadu przez ok 15-20 min. Podajemy z sałatką lub surówką
Gotowanie jest łatwezdrowotnych właściwości. Kaszy jaglanej nigdy za wiele, dlatego najlepiej zrobić zapas i kupić kilka opakowań, bo można z niej zrobić nie tylko zdrowe budynie, ale także obfite obiady oraz sałatki. Warto przygotować jaglany shake z sezonowymi owocami: do blendera kielichowego wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy kilka dużych, świeżych, wcześniej umytych i osuszonych owoców oraz pięć łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, całość
Moja smaczna kuchnia