Słownik kulinarny: Mineola, tangerynka, tangelo

Słownik kulinarny: Mineola, tangerynka, tangelo

Słownik kulinarny: Mineola, tangerynka, tangelo

Odmiana cytrusa, który jest połączeniem mandarynki i grejpfruta. Owoc ma wielkość, kształt i kolor dużej mandarynki z wydłużoną końcówką, ma soczysty, słodko-kwaśny smak. Owoce można spożywać bez żadnego przygotowania (wystarczy obrać jak każdy cytrus) w sałatkach owocowych, deserach, można również wykorzystać w przetworach (np. dżemie, soku, konfiturach). Cząstki owocu łatwo się oddzielają od siebie. Mineola to jedna z odmian tangerynki, powstała w USA na Florydzie. Nazwa pochodzi od miasta w tym stanie. Mineolę... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu WojnaNaSmaki.pl

Warto przeczytać

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Jakich owoców nie powinno się ze sobą łączyć?

To, że zdrowa dieta powinna być bogata w duże ilości warzyw i owoców każdy z nas wie, lecz gdy nie jesteśmy specjalistami od zdrowia często nie mamy pojęcia, których produktów nie powinno się ze sobą łączyć.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dieta na pozbycie się cellulitu

Przerośnięta tkanka tłuszczowa inaczej zwana cellulitem jest wywołana na skutek nieprawidłowego krążenia krwi. Zamiast usunąć zbędny tłuszcz, jest on magazynowany i powoduje grudki i wgłębienia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.