Słownik kulinarny: Mineola, tangerynka, tangelo

Mineola, tangerynka, tangeloOdmiana cytrusa, który jest połączeniem mandarynki i grejpfruta. Owoc ma wielkość, kształt i kolor dużej mandarynki z wydłużoną końcówką, ma soczysty, słodko-kwaśny smak. Owoce można spożywać bez żadnego przygotowania (wystarczy obrać jak każdy cytrus) w sałatkach owocowych, deserach, można również wykorzystać w przetworach (np. dżemie, soku, konfiturach). Cząstki owocu łatwo się oddzielają od siebie.

Mineola to jedna z odmian tangerynki, powstała w USA na Florydzie. Nazwa pochodzi od miasta w tym stanie.

Mineolę uprawia się w ciepłym klimacie (rosną m.in. na Florydzie w USA, w Meksyku, na Cyprze, w południowo-wschodnich Chinach i Japonii). Owoce rosną na drzewie zielonym również zimą, o wysokości od 6 do 9 m.

Owoce tangerynki w ostatnim czasie dostępne są do kupienia w niektórych sieciach hipermarketów, delikatesach i sklepach ekologicznych.

Źródło: Wikipedia, smakowityblog.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: mineola owoc,https://blog wojnanasmaki pl/7170 slownik-kulinarny-mineola-tangerynka-tangelo/,mandarynka mineola,mineola,mineola smak,mineola zdjęcia,owoc tangelo,Tangerynka