już sam tytuł brzmi nad wyraz zachęcająco, bo kto nie chciałby gotować zdrowo dla swojej rodziny? No właśnie Głównie dlatego zdecydowałam się na ten właśnie egzemplarz Śniadania, zupy, zapiekanki, sałatki… między innymi takie przepisy znajdziemy u Jamiego, czyli dokładnie to, co najczęściej przygotowujemy w naszych kuchniach Co najbardziej urzekło mnie w tej książce i dlaczego chcę Was do niej
NiePieprz.plNatka pietruszki jest źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji. Oprócz dodawania jej do sałatek czy zup, świetnym pomysłem będzie przygotowanie odchudzającego i zdrowego soku z pietruszką w składzie. Warto je zrobić zwłaszcza w sezonie zimowym kiedy jest mniej dostępnych nowalijek. Napój jest bardzo smaczny, polecam
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ). Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze. Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad
Ostra na Słodkopolskich upraw od wyselekcjonowanych dostawców, dzięki czemu charakteryzują się wysoką jakością oraz wspaniałym smakiem. Ziarna mają wiele zastosowań, zaczynając od tych prostych, czyli jako dodatek/posypka do owsianek, placuszków, ciast, sałatek a kończąc na koktajlach, napojach roślinnych czy sosach. CZEKOLADY: KONOPIE / PYŁEK PSZCZELI 🍫 Skład 🍫 : czekolada ciemna: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy * ziarna konopi
Zdrowie na języku :PKuskus warzywny to rodzaj sałatki, do przygotowania której użyłam warzyw z przygotowywanego wcześniej bulionu i kaszki Kuskus marki Kupiec. Wersja jest bardzo tania i szybka w wykonaniu. Wystarczy 10 minut do jej przygotowania. Może być dodatkiem do pieczonego mięsa lub ryby. Można dodać ugotowaną fasolkę, soczewicę lub groszek i będzie pożywnym daniem wegetariańskim. Kuskus warzywny (dla 2 osób
Gotuj Sam!minut w zależności od grubości mięsa. Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania sałatki. Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy je sosem, posypujemy migdałami i paseczkami moreli. Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z morelami
Gotuj Sam!Sezon na gruszki i persymony wciąż trwa, powoli zaczyna się na cytrusy. To nadal dobry moment na słodkie sałatki, pomimo, że owocowe bogactwo lata już dawno za nami. Kaki i gruszki są tak słodkie, że mnie z powodzeniem zastępują deser. Polecam wyrzucić z diety sklepowe slodycze, a zaczniemy o wiele mocniej odczuwać słodkie smaki, płynące z owoców i bakalii
Kasia SarnaZnajdziecie tutaj chyba każdy możliwy olej i oliwę. Nie wiecie do czego ich używać? Zapytajcie - Pani Oliwka to skarbnica wiedzy. Ser feta - miałam okazję spróbować koziego. W prawdziwej sałatce greckiej, z prawdziwymi i pysznymi oliwkami to prawdziwa poezja. Ma całkiem inny smak niż "sklepowy". Jet lekko kwaśny, nie aż tak słony i bez żadnych polepszaczy bo sam w sobie
CzarnawisienkaCiasto filo z fetą i szpinakiem. Ta inspirowaną Grecją przekąska, jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Można ją zjeść z sałatką, albo na ciepło z sosem cacyki możliwości jest wiele. Wszystko zależy od wyobraźni. Produkty: Ciasto filo (może być francuskie), Szpinak około 450 gr, Feta, 3 duże pomidory (obrane), 2 ząbki czosnku, Troszkę startej gałki muszkatołowej, Sól, Pieprz Olej Wykonanie
Smaki Przyprawy i Koloryspisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty! No i dowiadujemy się, że Litwin się nie rodzi - on wykluwa się z cepelina ;) Przepisy okraszone są zdjęciami i ciekawostkami na ich temat. Książka napisana z dużą dozą
Moje Kuchenne RewelacjeTaką sałatkę jadano w latach 80 tych na najlepszych imprezach i statkach kursujacych po Atlantyku.Każda gospodyni domowa miała je w swoim menu domowym jako najelegańtsze danie rybne.Dlatego takiego śledzia nie może zabraknąć i w Waszym domu.Goraco go polecam!. 30 dag.śledzia w oliwie już gotowego 20 dag.cebuli 1/2 puszki zielonego groszku 3/4 szkl.gęstej śmietany 2 łyżki musztardy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSałatka jest bardzo smaczna. Może wydawać się skomplikowana, ale nie jest. Na pewno jest efektowna i zachwyca. Będąc na diecie jadłam kaszę kuskus. Zazwyczaj robiłam ją z kurczakiem a nigdy nie spróbowałam w wersji sałatkowej. Kasza nadaję się jak strzał w dziesiątkę. Można ją szybko przyrządzić i postawić na stole imprezowym, okolicznościowym lub podać
Kuchnia PaulettesPanierka oryginalna i bardzo chrupiąca. Dodatkowo złocista co sprawia, że je się ze smakiem. Kurczak może być obiadem, może być przekąską, może być dla dzieci niejadków. Najlepiej podać z sałatką ze świeżych warzyw :) Składniki: 2 duże filety z kurczaka sól, pieprz do oprószenia czosnek granulowany 3/4 łyżeczki olej do smażenia Panierka: płatki kukurydziane 4 garści chipsy nachos
Kuchnia Paulettesoryginalnego w smaku selera naciowego. Nie bójmy się selera, bo to naprawdę bardzo zdrowe i smaczne warzywo, pomimo tego specyficznego smaku. Ja osobiście bardzo lubię seler i w sałatkach i jako dodatek do dań mięsnych. Składniki 2 porcje: filety z kurczaka 2 szt. seler naciowy 2 długie łodyżki ser mozzarella starty 4 łyżki boczek wędzony
Kuchnia Pauletteswzględu na to, że zawiera witaminę płodności i młodości, ale także ma inne cenne właściwości i jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Ma różne zastosowanie między innymi w sałatkach, dressingach, wypiekach oraz często stosowany jest do potraw np. jako składnik marynaty. Dzięki olejowi rzepakowemu ciasto ptysiowe jest delikatniejsze i przyjemnie chrupiące. Moje ptysie są wytrawne i wiosenne
Kuchnia Paulettes