smacznie i aromatycznie dzięki orientalnej nucie, na którą postawiłam. Uszaki po ukiszeniu są miękkie, delikatne i smaczne. Razem z papryką tworzą ciekawy dodatek do obiadu jako taka grzybowo warzywna sałatka. Można też wykorzystać je, razem z zalewą, do jakiejś zupy. I pewnie tak zrobię gdy ukiszę ich więcej. Kliknij TU i zobacz pomysły na inne, domowe kiszonki ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzarobienia przetworów ☺ . Ale jak jest z czego i czas pozwala, to grzech nie zrobić. Tym razem robiłam suszone pomidory. Są bardzo dobre, a zimą wprost nieocenione. Do zup, sałatek, kanapek, zapiekanek – wyobraźnia nie zna granic. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieCzas zacząć przygotowywać zapasy i wypełnić po brzegi swoją spiżarkę. Dziś pod nóż poszła papryka, duuuużo papryki. Zimą taka papryka konserwowa będzie idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy obiadu. Składniki: 3 kg papryki 2 duże cebule zalewa 3 L wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 2,5 łyżki soli dodatkowo na każdy słoik
magiczna kuchnia KasiBazylia to jedyne zioło, które w tym roku porządnie mi obrodziło :) A bazylia świetnie komponuje się z pomidorami. Propozycja na śniadanie i nie tylko - pyszna sałatka :) Składniki: kulka mozzarelli 1 duży pomidor najlepiej malinowy kilka oliwek oliwa z oliwek świeże listki bazylii pieprz, sól Sposób przygotowania: 1. Ser i pomidora pokroić w plastry. Ułożyć na przemian na talerzu. 2. Oliwki
Kuchnia domowa AniPstrąg pieczony na grillu wymaga naprawdę niewielu dodatków, żeby smakować perfekcyjnie. Trochę soli, cytryna, koperek i czerwona cebula i możecie rozkoszować się idealnym daniem. Do tego ulubiona sałatka i masło
Bulliokonserwy" na zimową porę. Ta domowa nie może równać się z fasolką z lady chłodniczej lub słoikową konserwą sklepową. Taka fasolka to świetna baza do przygotowania zimową porą szybkiej sałatki z tego przepisu. Trzeba tylko pamiętać, że fasolkę po uprzednim obgotowaniu powinno się przynajmniej dwukrotnie pasteryzować. Fasolka zawiera spore ilości białka i przy przygotowaniu przetworów traktujemy ją podobnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne, kremowe awokado idealne na krem czekoladowy czy do sałatki tym razem pełni rolę stripsów czy frytek. Przekąska godna mistrzów więc warto sobie taką zafundować. Myślałam o "niebieskich migdałach", zajadałam i co? pożarłam całe awokado. Polubicie je na pewno, polecam przepis. Awokado pieczone w chrupiącej skorupce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemniejszą mamy ochotę na ciężkie, tłuste czy mięsne potrawy. Chętniej sięgamy po chłodniki, barszcze ukraińskie, zsiadłe mleko. Z radością patrzymy na kolorowe wystawy warzywne. Pełno tu pyszności na sałatki, surówki, zupy. Cukinia – w pierwotnym planie miały być placuszki. A co wyszło? Zupa – krem z cukinii. Robi się ją prosto i szybko. Oto składniki
Niuniokizarumieni, a następnie się zajadamy w najlepsze. Taki arbuz może być samodzielnym deserem, dodatkiem do jogurtu, jak w tym przepisie, czy w opcji wytrawnej jednym ze składników szaszłyków lub sałatek. Gorąco polecam zabrać kawałek arbuza na grilla i się przekonać, jak wyśmienicie smakuje! A ja tymczasem idę wcinać kolejną swoją porcję z greckim jogurtem, miodem i orzeszkami piniowymi! * SKŁADNIKI
Food SquareJeżeli zostanie Wam choć odrobina tej sałatki, zróbcie sobie kanapki z nimi z opiekanym chlebem. Palce lizać! cukinia papryka czerwona cebula biała natka pietruszki Na marynatę: oliwa 3 łyżki ocet winny 2 łyżeczki miód płynny 1/2 łyżeczka sól do smaku 1 łyżeczka płatki chilli na czubek łyżeczki ząbki czosnku 1 sztuka Warzywa kroimy w kawałki. Zalewamy marynatą. Rozgrzewamy
AZgotuj!makro elementów tak potrzebnych do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu a do tego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny i będą znakomitym dodatkiem do sałatek, kasz, komosy, mięs czyli gulaszy i potrawek albo do warzywnego curry. Idealne do kanapek i placków ziemniaczanych, polecam wypróbować. Przepis według Aleksandra Barona z jego książki. Kiszone cytryny. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieTarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese. CIASTO NA TARTĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: 1 cebula biała
https:KKuchniaMniammarinie w Sukosanie, który jest dopiero o 21:30 musiałem coś jeść. Wcześniej przygotowałem sobie pojemnik z czerwoną i zieloną papryką, drugi z ogórkami pokrojonymi w kostkę na sałatkę. Dodatkowo w moim plecaku zalegały 2 całe ogórki i trochę mnie złościły zajmując miejsce. Wtedy przyszła koncepcja, którą postanowiłem wdrożyć w życie, a następnie w domu dopracować. Prawda jest taka
Dieta Rozdzielna i Zdrowieogórasy znikają u mnie w mgnieniu oka! Podjadamy je do grilla, ale i prosto ze słoika. Każda polska gospodyni ma swój sposób na przetwory z ogórków. Nie jestem fanką sałatek z ogórków ale ogórki małosolne i kiszone uwielbiam, więc skupiam się na tych dwóch zaprawach. Wybieram ogórki świeżo zerwane. Jeśli ogórki są trochę przywiędnięte lub nie jestem pewna, że dopiero
codojedzeniaOgórki kiszone od dziecka są moim ulubionym dodatkiem do obiadu czy sałatek. Moja rodzina też za nimi wprost przepada. Jakiś czas temu dostałam od mojej cioci dużą ilość wspaniałych ogórków. Więc… nie zostało nic innego jak przygotować słoiki pysznych kiszonych ogórków . Przepis jest naprawdę prosty. Jedynie… należy się uzbroić w cierpliwość na efekty swojej pracy To kto robi
Słodkie okruszki