Parpadelle, fusilli, rigatoni, fiocchi... Poznaj rodzaje włoskich makaronów 225serwować z gęstymi sosami typu alfredo czy arrabiata. Fusilli Fusilli to makaron znany w Polsce jako świderki. Świetnie sprawdza się w przypadku przyrządzania zapiekanek makaronowych oraz jako dodatek do sałatek spożywanych na zimno. Gemelli Gemelli to makaron, który kształtem przypomina dwie złączone ze sobą grube wstążki. Kuchnia włoska wykorzystuje ten makaron do przygotowywania zapiekanek i dań z gęstymi sosami typu
Tradycyjna Kuchnia
Kumkwat, czyli złota pomarańcza. Jak jeść? 257jeść kumkwat? Skórka tych owoców jest jadalna, można je więc spożywać w całości. Pamiętajcie jednak aby wcześniej je dokładnie umyć. Kumkwat można z powodzeniem używać jako dodatku do deserów, sałatek czy koktajli. Nadają się również na dżem, bądź marmoladę. Jeżeli uda nam się kiedyś kupić je w większej ilości, to na pewno to sprawdzimy:) Kupując kumkwat zwróćcie uwagę
Jakugotujesz.pl
Wieprzowina na ostro – pulled pork 285widelcem czy mięso się rozpada. Przygotuj coleslaw. Poszatkuj kapustę, jabłko i koper. Używam do pomocy malakser. Dodaj oliwę z octem, solą i czarnuszką, wymieszaj. Odstaw na 10 minut aby sałatka się przegryzła. Wyjmij mięso na półmisek i rozerwij je na kawałki. Sos zlej do naczynia i zmiksuj. Polej mięso sosem i wymieszaj. Przekrój ciabattę wzdłuż na pół ułóż warstwę mięsa
codojedzenia
Oleje smakowe. 177Witajcie :) Chciałam Wam dzisiaj polecić fajne oleje smakowe.Super sprawdzają się jako dodatki do sałatek jak i do smażenia.Tak naprawdę smak oleju zależy od Waszego pomysłu. Ja ostatnio zrobiłam sobie olej w pięciu smakach, z czosnkiem i koprem, z prawdziwkami, z suszonymi pomidorami,z gałązką maggi. Do takiej buteleczki z olejem możecie dodać: rozmaryn,tymianek,oregano, miętę a nawet lawendę
Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka ze smażoną fetą i pleśniowym serem 191pewnej książce kulinarnej natknęłam się na pomysł ze smażoną fetą i od razu urodził się w mojej słowie pomysł na wykorzystanie tego patentu w sałatce. Smażona feta jest zarazem delikatna i chrupiąca, jet bardzo smaczna aczkolwiek aby smażenie jej zakończyło się sukcesem a nie przypaloną patelnią należy plaster sera feta smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dużej ilości tłuszczu rzecz jasna
Mango Papaja
Sałata z warzywami II 244wersja sałaty, którą od czasu do czasu robię na kolację lub do drugiego dania. Składniki: 1 główka sałaty 2-3 ogórki gruntowe 1 duży pomidor kilka rzodkiewek przyprawa do sałatek + odrobina oleju siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Ogórki obrać pokroić w plasterki. 2. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, a pomidora w kostkę. 3. Wszystko
Kuchnia domowa Ani
Pieczone warzywa z Fetą 216stopniach C 4. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy pokruszoną Fetą i piórkami czerwonej cebuli. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i octem balsamicznym. 6. Całość polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - β-karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczone pomidory w zalewie. 198miąższu. Warto wtedy sięgnąć po ten przepis. Zamarynowanie ich w oliwie z dodatkiem aromatycznych przypraw dodatkowo uatrakcyjnia efekt końcowy i zwiększa wachlarz zastosowań. Dobrze sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kanapek, mięs. Szczerze polecam. PS. Z podanych proporcji wyszedł mi jeden słoik, widoczny na zdjęciu. Składniki: 1 i 1/2 kg pomidorów 2 ząbki czsonku 1/2 szkl. oliwy z oliwek
zadanie-gotowanie
Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących 203sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 220oC) i piecz przez 3-5 minut. Z tak przyrządzoną rybą świetnie komponują się pieczone ziemniaki i sałatka z sosem vinegrette. Jeżeli uważasz, że nie jesteś gotowy na samodzielne przyrządzanie dań rybnych, zawsze możesz je zamówić – restauracje w Gdyni dają taką możliwość . Wystarczy złożyć zamówienie online, by zainspirować
Moja smaczna kuchnia
Surówka Colesław z kalafiorem 237Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać cebulę, majonez, całość skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Wymieszać. Podawać po schłodzeniu. Sałatka przed przyprawieniem i wymieszaniem Przepis STĄD
Ugotować
Jak przygotować puree z dyni ? 221Dynia jest mega ciekawym warzywem. Zawiera dużo cennych dla organizmu składników. Można z niej komponować dania obiadowe np. orientalne i rozgrzewające zupy krem z dyni, sałatki, widziałam również przepisy na kotlety z nią w roli głównej. Można też po prostu zrobić ciasto, właśnie takie jak prezentuję w tym przepisie <klik>. Jak zabrać się do takiego puree
Justa próbuje gotować
CZEKOLADOWE ZABAGLIONE ZE ŚLIWOWICĄ 205Włoskie knajpki wyrastają jak grzyby po deszczu, pomijam oczywiście pizzerie, ale przyznacie sami, jest ich na pęczki i to wszędzie, zawsze pod ręką czy choćby na zamówienie. Makarony, sałatki, calzone i inne specjały. Desery też mają smakowite. Wszyscy znamy tiramisu na wszelkie możliwe sposoby, panna cottę czy creme brulee. Crostata, kremy z dodatkiem likieru limoncello, panforte, amaretti... mogłabym wymieniać
W kuchni Karmel-itki
Śliwki węgierki kiszone 302się do tego nadają. Są też zdrowe, jak wszystkie kiszonki, i będą doskonałą alternatywą dla śliwek marynowanych w occie . Kiszone śliwki są świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, serów i sałatek. Kisić można różne warzywa i owoce - zajrzyj TUTAJ, do zakładki o kiszonkach, po inspiracje ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Pierś z kurczaka w sezamie 203pierś musi być w czasie smażenia przynajmniej w połowie zanurzona w oleju. Zabieramy się do dzieła. Polecam wam do piersi z kurczaka w sezamie podać mój niedawny przepis – sałatkę z ogórków . Zachęcam także do przygotowania kurczaka w curry. Zobacz mój film z przygotowania potrawy Składniki – Pierś z kurczaka w sezamie podwójna pierś z kurczaka 150 g sezamu
Kuchennyviral.pl
Jak zrobić ocet jabłkowy? 248Ocet jabłkowy gości w mojej kuchni od dawna, przygotowywała go moja babcia, moja mama, przygotowuję też i ja, stosuję go gdyż jest znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek i mięsa. Gdy ocet jabłkowy stał się pewnego czasu hitem odchudzania postanowiłam sprawdzić jego właściwości osobiście, fakt zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii, ma też działanie odwadniające. Potrzebujemy
Anioły w kuchni