sałatka - 52378 przepisów (strona:2337/3492)

Borowiki z papryką 187

Borowiki z papryką Taką sałatkę możemy spożywać na ciepło lub zimno. Polecam, bo jest bardzo dobra. SKŁADNIKI: 1/2 - durszlaka  borowików po ugotowaniu pieprz sól 2- łyżki cukier 1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy 4 - szt papryka kolorowa 4 szt  -cebula 0,5 - szkl woda, 0,5 - szkl olej, 3-   łyżki ocet 10 % ziele angielskie listki laurowe PRZYGOTOWANIE: Borowiki

Kuchnia Danusi
Bezglutenowe, wegańskie kotlety z kań 237

quinoa i płatkach drożdżowych wymieszanych w równych proporcjach. Grzyby smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubionymi dodatkami na przykład z lekka sałatką

Quinoa Raz!
Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą 194

Jako, że w sklepach roi się od fig, które są w dodatku w bardzo dobrych cenach, to aż szkoda ich nie wykorzystać. Ostatnio przygotowałam sałatkę z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami , a tym razem wykorzystałam je do jako dodatek do pizzy. Podane składniki pozwolą Wam przygotować dwie pizze na cienkim cieście lub jedną na grubym

PatiGotuje
Sałatka śledziowa 194

sorki koleżanki z pracy...degustacji nie będzie. Sałatka tak bardzo nam posmakowała, że nie wiedzieć kiedy ją zeżarliśmy :P Składniki 250 g filetów sledzia w oleju 300 g ziemniaków 1 cebula 50 g drobnej fasoli 1 łyżeczka oleju 1 jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny kilka ogórków kiszonych 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku sól pieprz

R'n'G Kitchen
Sałatka z awokado i tuńczyka 245

Bardzo łatwa, do tego pyszna i zdrowa sałatka na kolację, śniadanie czy lunch do pracy.  Polecam :) 1 dojrzałe awokado 1 pomidor puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej cebulki 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Tuńczyka odsączyć z zalewy. Pomidora i awokado pokroić w kostkę, cebulkę posiekać. Białka zetrzeć na drobnej tarce. W pucharkach układać warstwami: pomidor, cebulka

Smakołyki Asi
Cukinia marynowana z papryką w marynacie curry 235

działce jej nie brakuje. Polecam zatem jej zrobienie na zimę. Ja najbardziej ją lubię w wersji słodko-kwaśnej. Idealnie się sprawdza na kanapkach z domowym pasztetem czy jako sałatka do obiadu. Składniki  na 4 słoiki: 3 małe cukinie 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 4 niedużę gałązki kopru Marynata: 2 szklanki wody  1 szklanka octu

Gosia gotuje
Zjedz Berlin. Currywurst. 305

grillowana, smażona (rzadziej ugotowana) wieprzowa kiełbasa z sosem pomidorowym (przygotowywanym na bazie koncentratu pomidorowego) , posypana sproszkowanym curry. Podawana tradycyjnie z frytkami lub bułeczką. Czasami możesz znaleźć opcję z sałatką ziemniaczaną. Podobno danie to zostało wymyślone przez Herte Heuwer, która zaczęła sprzedawać currywurst w powojennym zachodnim Berlinie jako tanią przekąskę w jednej z dzielnic Berlina. Herte bazowała  na pomidorowej paście

U Fiolki
O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 226

Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem. 9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia wspólników do zjedzenia rosołu z pieczonego kurczaka

U Fiolki
Tort winogronowy 227

inogrona... zwykle jadamy je solo lub w postaci wina, zapominając, że to również świetny dodatek do ciast i deserów i to nie tylko w formie rodzynek, czy jako składnik sałatki owocowej. W moim ogródku mamy małą uprawę winorośli, które ze względu na swoją cierpkość są najlepsze w postaci dżemu. To stało się właśnie inspiracją dla mnie do stworzenia tego tortu

Food Square
Szpinak mit czy hit? 292

szpinaku zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii, choroby Parkinsona czy Alzheimera. Warto po niego sięgać. Można przyrządzać przeróżne posiłki np.: koktajl ze szpinaku na bazie jogurtu naturalnego, borówek amerykańskich i banana, sałatkę ze świeżego szpinaku, pestek dyni, pomidorów koktajlowych, kukurydzy polaną dresingiem z oliwi z oliwek. Ponadto na rynku istnieje wiele już gotowych produktów z wykorzystaniem szpinaku. Zaliczyć możemy np. pierożki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona ciecierzyca 184

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na pieczoną ciecierzycę, która z jednej strony będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub makaronu, z drugiej zaś może być osobną przekąską do pochrupania. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 1 puszkę ciecierzycy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczkę bazylii - szczyptę soli i chili w proszku 1. Ciecierzycę odsączamy, a następnie mieszamy z oliwą i przyprawami

Bez Cebuli
Ogórki kiszone 214

Chyba każdy je lubi i każdy ma w swojej spiżarce choć niewielką ilość słoików z ogórkami. Są doskonałe do zupy ogórkowej, sałatek, czy po prostu na kanapki.   Ja podam Wam przepis mojej mamy, z którego korzystamy od lat. Są pyszne, chrupiące i co najważniejsze proste i bez żadnych udziwnień. Takie tradycyjne lubimy najbardziej :) Ogóreczki z tego przepisu wytrwają

Smakołyki Asi
Sałatka z pieczonymi krewetkami i dressingiem z awokado 240

będą jedynie okazjonalnie gościć na moim stole. Tymczasem należą do moich ulubionych, więc też „pożegnanie” z nimi przychodzi mi wyjątkowo opieszale Kto, podobnie jak ja, ma słabość do lekkich sałatek z owocami morza, ten niech wypróbuje poniższy przepis – póki chłód nie odbierze ochoty na podobne dania Składniki na 2 porcje: 8 – 12 oczyszczonych krewetek tygrysich kilka liści kruchej sałaty

Even Better Food
Sałatka z serem i szynką 190

widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka z charakterystycznym serem i szynką prosciutto. Idealnie komponuje się z sałatą lodową (jeśli szykujemy wieczorem do pracy, polecamy sałatę rzymską) i sosem winegret. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

R'n'G Kitchen
Pesto z bazylii. Pesto bazyliowe. 212

blendować krócej – a jeśli chcemy totalnie gładkie pesto – blendować dłużej. Na koniec doprawić pesto solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Pesto idealnie pasuje do wszelkich makaronów, grzanek, sałatek itp. Pamiętajcie, że pod wpływem wysokiej temperatury bazylia może zrobić się gorzka, więc pesto dodawajcie do lekko przestudzonego makaronu. Polecam również przepis na: Pesto sycylijskie z suszonych pomidorów The post

Kulinarne Przeboje