sałatka - 51095 przepisów (strona:2330/3407)

Skordalia – deptane pyry na sposób grecki 146

przyprawy kupić i co przywieźć na bloga (jakie przepisy). W tym rogu wybieramy się z naszymi przyjaciółmi na Kretę – czyli temat kulinarny „kuchnia grecka”. No tak sałatka grecka (choriatiki), która ponoć w cale nie jest taka jak nasza „polska” (hmmm ciekawe dlaczego ; ) ), moussaka, ser feta to chyba znają wszysycy. W trakcie moich poszukiwań trafiłam

Szybko Tanio Smacznie
Łosoś w sosie kurkowo-koperkowym 144

czasu do czasu, aby się nie przypalił. Gotowy sos doprawić świeżo mielonym pieprzem. Łososia ugotować na parze (około 12 minut), podzielić na porcje i przełożyć na talerze. Nałożyć ziemniaki, sałatkę i polać sosem kurkowo-koperkowym rybę i ziemniaki.  #Łowicz

Passions hobbies life
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 117

naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się zarumienić. Podawać z ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
ŁOSOŚ PIECZONY w SZYNCE PARMEŃSKIEJ 115

SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki na 4 porcje : 400g łososia bez skóry 125g mozzarelli 8 listków szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej Ulubione dodatki – u mnie ryż pełnoziarnisty parboiled (100g) i sałatka caprese (pomidor, mozzarella, bazylia i kilka kropel oliwy) Łososia opłukać, osuszyć i sprawdzić czy nie pozostały w nim ości (wyjąć pęsetą jeśli potrzeba). Pokroić w paski o szerokości około

Dietolog
ŁOSOŚ zapiekany z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI w LIŚCIACH WŁOSKIEJ KAPUSTY 132

kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać brzegów kapusty. Brzegi mogą się trochę przypiec, co nada im dodatkowo mocno orzechowego posmaku. Podawać gorące z ulubioną sałatką czy surówką. U mnie mizeria z ogórków gruntowych, sałaty lodowej i jogurtu naturalnego. 1 porcja to ok. 325 kcal , węglowodany: 20g, białko: 27g, tłuszcz: 15g Informacja dla diabetyków: w porcji

Dietolog
ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM 144

Uwielbiam szparagi pod niemal każdą postacią – przyznam, że tylko raz jadłam sałatkę ze szparagami i octem winnym, która mi zupełnie nie podeszła. Zapiekanka, którą dziś Wam prezentuję, zajmuje szczególne miejsce w naszym domu. Najlepszą przygotowuje mój mąż i najczęściej jest to wstęp do romantycznego wieczoru we dwoje (chyba wiecie, że szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić

Dietolog
Pulpety w sosie chrzanowym 230

pulpety w sosie chrzanowym.  Przepis jak zawsze  banalnie prosty  i szybki do wykonania.  Moje małe kulki mięsne podałam z  białą kaszą gryczaną i  sałatką z kapusty . Składniki: 700 g mięsa mielonego wołowego 3 szklanki bulionu warzywnego 1 duża cebula 1 bułka czerstwa 2 jajka 3 łyżki śmietany 12% 5 łyżek chrzanu 1 łyżka

magiczna kuchnia Kasi
Najlepsze kiszone ogórki 120

plan, aby wrzucić chociaż 2 przepisy na pyszne przetwory. Zaczynam od tradycji, czyli kiszonych, a później zapraszam na chutnej z mirabelek, jagody w syropie, dżem z czarnej porzeczki, sałatkę z zielonych pomidorów, korniszony i wiele innych. Sorry placki po węgiersku, kartacze,  schabowe i wszystkie inne, jeszcze poczekacie na publikację :) Składniki na słoik 1 litrowy: ogórki  koper (1 baldach

Gosia gotuje
ARBUZ – LETNIE ORZEŹWIENIE 149

Jest słodki, orzeźwiający, smaczny, ale mocno wodnisty. Co może dać nam owoc składający się niemal wyłącznie z wody? Okazuje się, że całkiem sporo. Artykuł ARBUZ –

COOKMAGAZINE
BRZOSKWINIA – DO CIASTA, MIĘSA I SAŁATKI 180

Brzoskwinie przeznaczamy w kuchni przeważnie na desery. Tymczasem, podobnie jak... Artykuł BRZOSKWINIA – DO CIASTA, MIĘSA I SAŁATKI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
KOTLECIKI DROBIOWE Z CUKINIĄ 263

Bardzo dobre, pożywne kotleciki w nieco innej wersji niż zwykle. Można je upiec w piekarniku lub przyrządzić na patelni. Są również bardzo pożywne więc wystarczy zrobić do nich tylko sałatkę lub jeść same czy z dodatkiem keczupu. Smakują na zimno lub ciepło. Są szybkie w przygotowaniu co jest dodatkowym plusem podczas upałów, można przygotować zdrowe jedzenie w kilka minut. SKŁADNIKI

kuchniabellissima.wordpress.com
Sałatka ze świeżym szpinakiem i serkiem wiejskim 202

serka wiejskiego szczypiorek sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: 1. Szpinak umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzach. 2. Pomidory dowolnie pokroić, wymieszać z serkiem wiejskim, doprawić solą i pierzem. Porcje sałatki z pomidorami rozłożyć na szpinaku, dodać trochę szczypiorku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa z tortellini i pomidorami 186

Uwielbiam pierożki tortellini. Często wykorzystuję je do zrobienia sałatek . Pierożkami tortellini można też zastąpić z powodzeniem  makaron . Zupa jest wtedy jeszcze bardziej gęsta i sycąca. Zupa wyszła przepyszna, kremowa i dzięki kwaśnym pomidorowym wyraźna w smaku.  Robi się ją bardzo szybko  a podana gościom zachwyca smakiem i wyglądem. Spróbujcie i pokochajcie ją tak jak my:) Składniki

Pobite gary Barbary
Warsztaty w ramach Akademii Smaku Sokołów 146

Sokołowa na różne sposoby grillował ♨ i świeżych warzyw 🌿🍅🍆 do niej, nie żałował. Blogerzy oczywiście mu pomagali i wspólnie takie oto dania  przygotowali: Orientalne szaszłyki z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi 🍡; Marynowana w piwie polędwica wołowa z chrupiącymi sałatami 🍴; Burgery z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego 🍔. Podczas tego grillowania

Moniki Smakołyki
Pulpety z batatów – zdrowy dodatek do posiłku 145

Pulpety z batatów to ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłku na wynos. Możecie je np. dodać do sałatki i polać sosem czosnkowym, albo zawinąć w tortillę z dodatkiem warzyw i hummusu. To świetny dodatek, który może zastąpić mięso czy po prostu wzbogacić potrawę w walory zdrowotne. Zróbcie takie kulki w większej ilości na kilka dni, a wasze dania od razu nabiorą

Powiedz dietom nie