sałatka - 51095 przepisów (strona:2326/3407)

Jak przygotować puree z dyni ? 157

Dynia jest mega ciekawym warzywem. Zawiera dużo cennych dla organizmu składników.  Można z niej komponować dania obiadowe np. orientalne i rozgrzewające zupy krem z dyni, sałatki, widziałam również przepisy na kotlety z nią w roli głównej. Można też po prostu zrobić ciasto, właśnie takie jak prezentuję w tym przepisie <klik>. Jak zabrać się do takiego puree

Justa próbuje gotować
CZEKOLADOWE ZABAGLIONE ZE ŚLIWOWICĄ 139

Włoskie knajpki wyrastają jak grzyby po deszczu, pomijam oczywiście pizzerie, ale przyznacie sami, jest ich na pęczki i to wszędzie, zawsze pod ręką czy choćby na zamówienie. Makarony, sałatki, calzone i inne specjały. Desery też mają smakowite. Wszyscy znamy tiramisu na wszelkie możliwe sposoby, panna cottę czy creme brulee. Crostata, kremy z dodatkiem likieru limoncello, panforte, amaretti... mogłabym wymieniać

W kuchni Karmel-itki
Śliwki węgierki kiszone 228

się do tego nadają. Są też zdrowe, jak wszystkie kiszonki, i będą doskonałą alternatywą dla śliwek marynowanych w occie . Kiszone śliwki są świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, serów i sałatek. Kisić można różne warzywa i owoce - zajrzyj TUTAJ, do zakładki o kiszonkach, po inspiracje ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pierś z kurczaka w sezamie 126

pierś musi być w czasie smażenia przynajmniej w połowie zanurzona w oleju. Zabieramy się do dzieła. Polecam wam do piersi z kurczaka w sezamie podać mój niedawny przepis – sałatkę z ogórków . Zachęcam także do przygotowania kurczaka w curry. Zobacz mój film z przygotowania potrawy   Składniki – Pierś z kurczaka w sezamie podwójna pierś z kurczaka 150 g sezamu

Kuchennyviral.pl
Jak zrobić ocet jabłkowy? 188

Ocet jabłkowy gości w mojej kuchni od dawna, przygotowywała go moja babcia, moja mama, przygotowuję też i ja, stosuję go gdyż jest znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek i mięsa. Gdy ocet jabłkowy stał się pewnego czasu hitem odchudzania postanowiłam sprawdzić jego właściwości osobiście, fakt zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii, ma też działanie odwadniające. Potrzebujemy

Anioły w kuchni
Mizeria z ogórków 159

przepis jest łatwy do zapamiętania. Osobiście uwielbiam i nie wyobrażam sobie lata bez mizerii :-) Można ją porównać do takiego chłodnika, który zamiast być daniem głównym, jest dodatkiem zamiast sałatki. Koniecznie musicie spróbować! Oczywiście cały sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu mizerii. Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 700 g ogórków gruntowych 330 g kwaśnej śmietany 12 % do smaku: sól, pieprz, ocet winny biały

Passions hobbies life
Ziemniaki grillowane w boczku 412

Aromatyczne, w chrupiącej otoczce, z mięciutkim wnętrzem. Takie są te pieczone na ruszcie ziemniaczki. Można je jeść tylko z dodatkiem jakiegoś sosu i sałatki. Mogą też być dodatkiem do pieczonej karkówki . Prosty sposób na smacznego ziemniaka z grilla. Lubicie grillować , prawda? Ja też i bardzo smakują mi potrawy pachnące dymem. Coś tam czytałam, że to niezbyt zdrowe

Smaczna Pyza
Pikle pomidorowe 128

Zapraszam serdecznie po przepis na domowe pikle pomidorowe. Takie pomidorki marynowane świetnie smakują solo jak i w sałatkach. Składniki: 300 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 gałązki koperku 1 szkl octu jabłkowego 1 szkl wody 1 łyżka cukru 1 łyżka soli kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 łyżka ziaren gorczycy Przygotowanie: Wyparzamy 2 słoiki (400ml). Pomidorki myjemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Jedzenie na imprezę, które będzie smakować każdemu? Spróbuj włoskich antipasti 428

posmaruj wyciśniętym czosnkiem. Na wierzch wyłóż przygotowany farsz. Insalata caprese Insalata caprese to świetne jedzenie na imprezę, którego przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut. Jest to antipasti w formie lekkiej sałatki na bazie pomidorów i mozzarelli. Niezbędne składniki: ser mozzarella (250 g) pomidory (4 sztuki) posiekane świeże listki bazylii (4 łyżki) ocet winny lub ocet jabłkowy (2 łyżki) oliwa z pestek

codojedzenia
Kolacja warzywno-białkowa w 2 minuty 238

razem sugeruje ukroić grubsze plastry cebuli... zaoszczędzimy na nogach biegając do kuchni. A jak ktoś tak bardzo lubi biegać to zapraszam do wspólnych treningów w lesie pod Mińskiem... :) Najprostsza sałatka pomidorowa o nieziemskim smaku

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ogórki konserwowe z papryką 568

zasięgu pyszne domowe  przetwory.  Ogórki z papryka to kolejny przepis na uzupełnienie spiżarki. Chrupiące o  lekko  kwaśnym smaku będą idealnym  dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu.  Składniki: 3 kg małych ogórków gruntowych 1,5-2 kg papryki czerwonej 3-4 cebule na każdy słoik 500 ml 1 mały liść laurowy 2 ziarna ziela

magiczna kuchnia Kasi
5 najlepszych marynat do tofu 144

wierzysz, to sprawdź sam i przygotuj chili con carne w wersji bezmięsnej lub tofucznicę z pieczarkami ! Naturalne tofu idealnie sprawdza się w sałatkach, jest także świetnym dodatkiem do wegańskich szaszłyków. Pomysłów jest naprawdę wiele, jest tylko jeden warunek: tofu trzeba odpowiednio przygotować, by nie smakowało jak karton Jedną z możliwości jest

Vegan Taste
Papryka konserwowa na zimę 154

Czas na paprykę! Zamykamy ją w słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek. Składniki: na 4 słoiczki po ok 330 - 400 ml 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone) ok 1200 ml wody 250 ml octu 10% po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy po 2 liście laurowe na słoik

Lena Gotuje
Poznajcie portugalskie dżemy 144

pochodzi z Lidla). To bardzo słodki dżem. W Portugalii można kupić jego odmiany z orzechami czy migdałami. Poza duetem z serem wskazany jest też do dań mięsnych (wieprzowiny) i sałatek. Figowy Figa kojarzy się nam w sumie niedobrze… z makiem A Portugalczycy z figi robią pyszny dżem. Idealnie nadaje się jako dodatek do deserów, takich jak lody. Z waniliowymi

Królestwo Deserów
KASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI A'LA TABBOULEH 179

konsystencję z każdego użytego składnika.    A teraz dość gadania - tak mnie jakoś dziś naszło - czas na gotowanie!  Dlaczego "a'la tabbouleh"? Już tłumaczę. Tabbouleh to warzywna sałatka z kaszą bulgur, która pochodzi z Libanu. Doprawia się ją świeżą miętą i sokiem z cytryny. Moja propozycja kaszy jęczmiennej nieco ją przypomina :) KASZA JĘCZMIENNA Z WARZYWAMI A'LA TABBOULEH

W kuchni Karmel-itki