sałatka - 51333 przepisów (strona:2318/3423)

Bób z masłem i pietruszką 159

zajadamy. W moim rodzinnym domu to w zasadzie tylko w ten sposób podawało się bób. Teraz wachlarz potraw z dodatkiem bobu jest ogromny. Wykorzystuje się go jako składnik sałatek, dodatek do mięs i sosów. I bardzo dobrze, bo to smaczne warzywo. Oprócz bobu z masłem i pietruszką bardzo smakują mi pierogi z bobem i twarogiem . Są bardzo syte i wszyscy

Pieguskowa Kuchnia
Warstwowa sałatka gyros 257

Sałatka warstwowa gyros to zdrowa alternatywa dla fast foodów. Sprawdzi się zarówno jako lekki letni obiad jak i sycąca kolacja. pierś z kurczaka 1 duży ogórek szklarniowy 1 cebula puszka kukurydzy sałata rzymska (ewentualnie kapusta pekińska) ok. 3 łyżki majonezu ok. 8 łyżek keczupu 2 łyżki przyprawy gyros Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Mięso wrzucamy

Dieta bez mleka
Kiszona cukinia 126

domu czyli czosnek i liść laurowy. Już myślę o kolejnych kiszonkach, bo są bardzo zdrowe i dziecinnie proste w wykonaniu. Ich zastosowanie jest wszechstronne, od dodatku do kanapek, sałatek, po hamburgery i wszystko co tylko przychodzi nam do głowy.  Kiszona cukinia 1 cukinia, wybrałam żółtą 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy zimna woda sól Przygotowanie: Z cukinii odcinamy końcówki

Moja smaczna kuchnia
Restauracja Blue Cactus w Warszawie 173

zastawiony był samymi przysmakami między innymi próbowaliśmy Cactu Combo Plate, które jest świetną przystawką, szczególnie jak ktoś nie wie czego chce :) Czyli JA. Następnie serwowane były Wing of Fire , sałatka Fajita, klasyki TEX-MEX czyli Fajitas, Soft Tacos , a z grilla który widoczny jest na sali głównej i opalany drewnem próbowaliśmy Lemon Chicken. Do tego chyba jedne z lepszych

Niezły Młynek
Naleśniki z serem ricotta, szpinakiem i wędzonym łososiem z sosem beszamelowym 175

cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Uważamy by nie powstały grudki. Powstałym sosem polewamy naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Podajemy z lekką sałatką, smacznego

Kolizje Smaków
Mizeria i "Klub Porcelanowej Filiżanki" 163

znam szybszej obiadowej sałatki od mizerii. Nie wyobrażam sobie też letnich obiadów bez mizerii. Lubią ją i dorośli, i dzieci, za wyjątkiem tych, którzy nie jadają produktów mlecznych. Podstawą są oczywiście obrane ze skórki ogórki, przy czym trzeba pamiętać, by obierać je od jaśniejszej strony (tej po kwiatku) ku ciemniejszej (od ogonka), by nie roznieść goryczki po całym owocu

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki kanapkowe 455

wrażenie, że z nimi to jak z winem. Im starsze tym lepsze, choć oczywiście bez przesady. Śmiało możecie użyć ich jako przystawki, przekąski lub pokroić w kostkę do sałatki. Dzięki curry i kurkumie nabierają oryginalnego smaku. Osobom lubiącym "na ostro" 😜 polecam dodać odrobinę chili do przygotowania zalewy ;)  Składniki:   3 kg ogórków 3 większe marchewki Ząbek czosnku- po jednym

Kuchnia w czekoladzie
SURÓWKA Z ANANASEM 174

Sałatka bazująca na trzech składnikach, błyskawiczna w wykonaniu. Ja ją zjadłam z ryżem. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Sałatka z zielonych pomidorów do słoików 409

ubiegłym roku miałam prawdziwy wysyp pomidorów na mojej mini działce :) Zrobiłam kilka słoików takiej oto sałatki. W tym roku za to posadziłam pomidorki koktajlowe, więc na bieżąco je zrywam i dzieci zajadają :) Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 1 kg cebuli mielony czarny pieprz 1 listek laurowy na słoik 4 kulki ziela angielskiego na słoik  Zalewa: 1 szklanka octu

Kuchnia domowa Ani
Uszaki bzowe kiszone z papryką 218

smacznie i aromatycznie dzięki orientalnej nucie, na którą postawiłam. Uszaki po ukiszeniu są miękkie, delikatne i smaczne. Razem z papryką tworzą ciekawy dodatek do obiadu jako taka grzybowo warzywna sałatka. Można też wykorzystać je, razem z zalewą, do jakiejś zupy. I pewnie tak zrobię gdy ukiszę ich więcej. Kliknij TU i zobacz pomysły na inne, domowe kiszonki ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Moje suszone pomidory 182

robienia przetworów ☺ . Ale jak jest z czego i czas pozwala, to grzech nie zrobić. Tym razem robiłam suszone pomidory. Są bardzo dobre, a zimą wprost nieocenione. Do zup, sałatek, kanapek, zapiekanek – wyobraźnia nie zna granic. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Papryka konserwowa 145

Czas zacząć przygotowywać zapasy i wypełnić po brzegi swoją spiżarkę.  Dziś pod nóż poszła papryka, duuuużo papryki. Zimą taka papryka konserwowa  będzie idealnym dodatkiem  do sałatek, kanapek czy obiadu.  Składniki: 3 kg papryki 2 duże cebule zalewa 3 L wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 2,5 łyżki soli dodatkowo na każdy słoik

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka caprese z oliwkami 190

Bazylia to jedyne zioło, które w tym roku porządnie mi obrodziło :) A bazylia świetnie komponuje się z pomidorami. Propozycja na śniadanie i nie tylko - pyszna sałatka :) Składniki: kulka mozzarelli 1 duży pomidor najlepiej malinowy kilka oliwek oliwa z oliwek świeże listki bazylii pieprz, sól Sposób przygotowania: 1. Ser i pomidora pokroić w plastry. Ułożyć na przemian na talerzu. 2. Oliwki

Kuchnia domowa Ani
Pstrąg z grilla 196

Pstrąg pieczony na grillu wymaga naprawdę niewielu dodatków, żeby smakować perfekcyjnie. Trochę soli, cytryna, koperek i czerwona cebula i możecie rozkoszować się idealnym daniem. Do tego ulubiona sałatka i masło

Bullio
Fasolka szparagowa w słoikach - zimowe zapasy 513

konserwy" na zimową porę. Ta domowa nie może równać się z fasolką z lady chłodniczej lub słoikową konserwą sklepową. Taka fasolka to świetna baza do przygotowania zimową porą szybkiej sałatki z  tego  przepisu. Trzeba tylko pamiętać, że fasolkę po uprzednim obgotowaniu powinno się przynajmniej dwukrotnie pasteryzować. Fasolka zawiera spore ilości białka i przy przygotowaniu przetworów traktujemy ją podobnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania