Można też dodać podsmażaną kiełbaskę i otrzymać wówczas bardziej “męską” wersję 😉 Oczywiście leczo można także podawać z makaronami, ryżem, ziemniakami w towarzystwie mięs. Świetnie bowiem pełni rolę surówki lub sałatki w drugim daniu. Podaję tutaj moje dwie wersje, jakie robiłam. Przepis wzorowany na przepisie Olasz z blogu “Przy dużym stole” . Składniki – Wersja bez pieczarek: 700 g czerwonej papryki
Moja Delicjaczas łososia marynatą z patelni (tak aby łosoś dobrze się nią pokrył). Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody. Wyłożyć na talerze, polać marynatą. Podawać np. z sałatką z makaronu soba. Smacznego! Podawać w towarzystwie Makaronu Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypanym prażonymi algami Nori . Czytaj więcej: Łosoś w sosie teriyaki – Gordona Ramsay
Moja Delicjazredukować gotując chwilę. Po 15 minutach wyciągnij nadzienie, polej sosem. Kurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje “Kurczaka pieczonego nadziewanego
Moja DelicjaTwojej zmywarce jest opcja podgrzewania talerzy – wykorzystaj ją) nałóż sos, a następnie na każdy talerz wyłóż po jednym kawałku usmażonej ryby. Podawaj w towarzystwie np. Zapiekanki ziemniaczano-selerowej oraz Sałatki z ogórka . Czytaj więcej: Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową The post Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową appeared first
Moja DelicjaGotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć. Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe. Dlatego przykryłam je i dopiekałam przez kilka kolejnych minut, aż zmiękły. Dopiero wtedy posypałam serem
Moja Delicjapieca i przykrytą szczelnie odstawić, aby odpoczęła ( do 1 godziny ). Dopiero teraz pieczeń kroimy i podajemy w towarzystwie sosu majonezowego oraz “Ziemniaków z cebulką dymką i korniszonami”, i Sałatki z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów . Sos z pieczeni można wykorzystać do delikatnego polania np. ziemniaczków. Mięso, które nam zostanie z obiadu możemy wykorzystać do kanapek
Moja Delicjagorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania 🙂 Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy 🙂 Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (6-8 porcji) 0.5 kg mięsa mielonego z szynki 250 g ryżu
Moja Delicjapierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać “Piracką rybę” w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany 18% 2 łyżki miodu 4 łyżki musztardy rosyjskiej
Moja DelicjaStilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy. Ja podałam w towarzystwie puree z ziemniaków i sałatki z surowego brokuła . * O tym Gordon nie wspomina w swojej książce. Ale ja skorzystałam akurat z pomysłu Pascala i uważam, że świetnie ten pomysł się sprawdził w przypadku bardzo delikatniej
Moja Delicjawody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw). Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać do gorącego wywaru. Zagotować, a następnie szybko zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu przez około 10 minut (nie doprowadzając do wrzenia). Ostudzić. Schować w chłodne miejsce na minimum
Moja Delicjapapierem od pieczenia. Przygotuj paprykę do pieczenia: Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem. Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż do pojemnika, schowaj do lodówki i używaj do kanapek lub sałatki (tych fragmentów nie piekę, wole je spożyć na świeżo). Nożem wydrąż nasiona, usuń białe błonki i przetnij wydrążoną część na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół, wzdłuż. Każdą ćwiartkę ułóż
Moja Delicjacałym świecie. Oprócz pięknego zielonego koloru, olej pietruszkowy posiada delikatny posmak natki pietruszki, więc idealnie się sprawdzi w towarzystwie grillowanych mięs, warzyw, pasztetów, a także jako element dressingu w sałatkach. Olej z natki pietruszki – mała rzecz, a cieszy 🙂 Składniki oleju z natki pietruszki: 200 ml oleju rzepakowego 1 spory pęczek natki pietruszki szczypta soli (opcjonalnie) Przygotowanie oleju z natki pietruszki
Moja DelicjaSłodkie i soczyste mango, to chyba mój ulubiony owoc. Świetny jest w sałatkach i deserach. Uwielbiam robić z niego mus i to właśnie z musem z mango jest dzisiejszy deser. Do tego świeże i soczyste maliny, jogurt naturalny, orzech włoski i obowiązkowo coś chrupiącego. Listek mięty oprócz walorów dekoracyjnych lekko odświeża. Deser z mango z malinami, orzechami włoskimi i kruszonką
Moja Delicjahumusu dorzucam trochę czosnku, limonki i kminu rzymskiego dla zaostrzenia sytuacji a salsę z oliwek dla zbalansowania smakowych doświadczeń. JESTEŚ FANEM ZDROWYCH PRZEPISÓW, ZAJRZYJ RÓWNIEŻ TUTAJ: KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI SAŁATA RZYMSKA Z GRILLOWANĄ CIECIORKĄ
globuskulinarnyKiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje
ladykitchen