sałatka ze śmietaną - 500 przepisów (strona:16/34)

Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2487

zasmażki.Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.  Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone i chwilkę razem podgrzewamy. Gotowe kotleciki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji

Słodka Strona
Sałatka ziemniaczana. 328

można powiedzieć, że są królami kuchni i sałatek. Sałatka ziemniaczana, to idealna sałatka z dużą ilością ziemniaków, a w dodatku cebulka i niesamowicie smaczny sos majonezowo-śmietankowy. Bardzo polecam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 5 jajek 0,5 cebuli 50 g dymki 6 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki gotujemy w łupinach przez

Kuchnia Łukasza
Dip jogurtowy z porem 221

Zabielam nim zupy, zamiast śmietany. Lubię go też zjeść np. z odrobiną miodu i owocami lub domową granolą. Ale absolutnym hitem są u mnie wszelkiego rodzaju dipy na bazie jogurtu. Zawsze z dużą ilością czosnku, który świetnie działa na odporność. Są one nie tylko doskonałym dodatkiem do potraw z grilla, ale sprawdzą się również do sałatek, pieczonego kurczaka, a nawet

Kraina Tysiąca Smaków
Księga piasku i pudełko czekoladek 160

kalendarza kartkę z 1950 roku i zapisanym na odwrocie przepisem na sałatkę. Pismo Karolki, lipiec 1950 - co wtedy robiła, jaki podała obiad? A może skorzystała z dyspozycyi KUCHARZA, który na dzień 5 lipca proponuje:  Zupę Julienne z gałkami parzonemi - Paszteciki z amoretek w konczach - Kalafjory - Kurczęta ze śmietaną - Lody Uśmiecham się do tej kartki, bo wierzę, że między słowami

KUCHARNIA
Udziec jeleni z czosnkiem 137

Hanny Szymanderskiej. Podaję przepis oryginalny, w uwagach moje zmiany dotyczące sosu, który moim zdaniem wymagał jeszcze dodatkowego doprawienia. Mięso upiekło się bardzo ładnie i było bardzo smaczne. Podałam z sałatką z cykorii i makaronem.składniki2 kg udźca2 cebule6 ząbków czosnku150 g słoniny (użyłam wędzonej)sól1 łyżka oliwy1 łyżka soku z cytrynypół szklanki czerwonego wina1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany1 łyżeczka mąki2(...)marynaty, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok 2 godzin, często skrapiając roztopionym masłem i polewając winem.Miękką pieczeń wyjąć, sos przetrzeć przez sito, Pieczeń włożyć do sosu, polać śmietaną rozkłóconą z mąką wstawić na kilka minut do piekarnika, zapiec. Smacznego!Uwagi: Mój kawałek mięsa ważył ok 1 kg, przed pieczeniem pieczeń obwiązałam sznurkiem.  Użyłam zdecydowani

Stare Gary
Mizeria 234

Mizeria...Cienkie plasterki świeżych, zielonych ogórków.I drobno posiekany, chrupiący szczypiorek.Otulone pierzynką z kwaśnej śmietany.Doprawione cukrem, solą, pieprzem i ocetam.Smaczny smak dzieciństwa.Zapraszam! Składniki

Gospodyni Miejska
Grillowana pierś kurczaka w sosie kurkowym 340

jeśli marynata jest lekka a pierś trochę dłużej w niej poleży niż zwykle. Jako, że to obiad postanowiłam zrobić sos z kurek, których teraz nie brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi z kurczaka + marynata: 4 łyżki jogurtu(...)cytrynowy, szczypta soli, szczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut  200 gram kurek  50 ml whiskey  200 ml bulionu  łyżka jogurtu naturalnego/śmietany  jedna szalotka  jeden ząbek czosnku  świeży tymianek sól pieprz łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: kalafior/ziemniaczki/kasza/prosta surówka  Kurczaka marynujemy i wstawiamy do lodówki. Szalotkę i czosnek kroimy

Mango Papaja
Nadzionko 376

Nadzionko to rarytas dla wszystkich wyrafinowanych smakoszy. To idealna propozycja na obiad lub jako samodzielne danie. Taki samym nadzionkiem faszeruję udka.Składniki:1 kg łopatki1/2 kg

Salonik smaków
A’la Waldorf, Drive 116

Poniżej moja wersja słynnej sałatki wymyślonej przez Oscara Tschirky’ego w Nowym Jorku pod koniec XIX wieku. Składniki: 2 małe jabłka ½ małego selera 2 liście kapusty białej garść orzechów garść rodzynek sok z cytryny, sól, pieprz do smaku opcjonalnie: 2 łyżki śmietany Pokrój drobno: jabłka, seler, kapustę, orzechy. Przełóż do miski. Dodaj rodzynki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą

Qlinarnie i Qlinarnie
Zielone Tortille 217

czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy serkiem z ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną Smacznego!! P.S Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno na gorąco

Luźna Kuchnia
Sałatka z selera 314

Dzięki temu rano będziemy mieć więcej czasu dla siebie, a taka sałatka do pracy zastąpi nie tylko "Pawełka", ale jedną z kanapek :) Składniki: 1 seler garść rodzynek 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Seler należy ugotować i pokroić w paseczki Do selera dodajemy rodzynki Mieszamy majonez ze śmietaną i łączymy z selerem i rodzynkami Zjadamy ze smakiem :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tagliatelle ze szparagami 214

szpinakiem, sałatka: szparagi szpinak i mozzarella, ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili. A tym  sezonie zapraszam na nowe pomysły ze szparagami w roli głównej. Tagliatelle ze szparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Wołowina z porcini- czyli z borowikami 216

grzyby- smażymy około 2 min. Zalewamy bulionem. Zagotowujemy , rozrabiamy śmietanę z mąką- dodajemy do sosu . Dodajemy szafran.  Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 20 min. Jeżeli jest potrzeba , możemy jeszcze sos doprawić przyprawami- solą i pieprzem. Sos gotowy. :) Sos podałam z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i ogórka konserwowego.Smacznego

Smaki Edyty
Pieczony pstrąg z muślinowym sosem oraz zielona sałatka ze szparagów i fasolki z pistacjowo-szałwiowym pesto 129

Dziś prezentuję obiad dla prawdziwych smakoszy. Upieczemy filety pstrąga łososiowego, skropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć im będzie przepyszna sałatka z zielonych szparagów i fasoli szparagowej oblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę!Składniki:4 filety z pstrąga łososiowegosok z połówki pomarańczyoliwa z oliwekłyżka świeżej szałwii, posiekanejświeżo mielony pieprzsól(...)papierze do pieczenia w 200oC przez 20-30 minut, aż ładnie się zarumieni.Sos muślinowy:3 żółtka (w temperaturze pokojowej)sok z połowy cytrynypieprz białysól100 g masła200 ml śmietany kremówki (30%)Masło sklarować na patelni. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Następnie ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej aż do uzyskania piany. Do piany wlewać powoli masło dalej

Food Square
SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA 7028

dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość.  Fajnie komponuje się z mięsem

Walijskie Pichcenie