smaku i jest wręcz stworzona do deserów. Jej smak nie dominuje, ale jest idealnie wyczuwalny i wspaniale komponuje się ze smakiem truskawek i bitej śmietany. Nie bójcie się tego połączenia. Pokochajcie bazylię nie tylko w sałatce caprese i na pizzy. Już sama utarta z cukrem stanowi wyjątkowy przysmak - posypcie nią lody, dodajcie do drinka... Niedziela ma teraz dla mnie smak(...)BAZYLIOWY /na tortownicę o średnicy 20 cm/ 2 garści listków bazylii 150 g cukru 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g mąki 2 jajka szczypta soli bita śmietana świeże truskawki (zalecam macerowane wcześniej w syropie z dzikiego bzu) Liście bazylii utrzeć w malakserze z cukrem - powstanie masa przypominająca w konsystencji mokry piasek. Masło utrzeć na puch, dodawać
KUCHARNIABiszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek
Salonik smakówTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki
Salonik smakówtych, którzy lubią paluszki krabowe - inaczej surimi- przygotowałam 1 z moich wielu wersji sałatki z tym pysznym dodatkiem. SKŁADNIKI 1 opakowanie paluszków krabowych 1 puszka kukurydzy 1/2 świeżej papryki 1 ogórek kilka suszonych pomidorów świeży koperek majonez jogurt grecki / śmietana ulubione przyprawy (w moim przypadku mieszanka sałatkowa francuska) opcjonalnie: ser żółty WYKONANIE Kroimy w kostkę paluszki krabowe, paprykę, ogórek(...)ewentualne ser żółty. Szatkujemy koperek. W naczyniu umieszczamy kukurydzę i pokrojone składniki. Dodajemy swoje ulubione przyprawy oraz majonez ze śmietaną lub jogurtem greckim. Całość mieszamy i gotowe! Jadacie paluszki krabowe? Chętnie poznam Wasze przepisy na sałatkę z surimi
ZofianaAczkolwiek eksperyment z sałatką uważam za udany i bardzo interesujący - charakterystyczny smak selera przełamany został jabłkiem, pestki dyni dodają chrupkości, a pikanterii całości dodają kiełki rzodkiewki. Całkiem intrygujące połączenie :) Składniki:- 1 seler naciowy- 1 duże jabłko (lub dwa małe)- 3 - 4 łyżki pestek dyni- duża garść kiełków rzodkiewki- 2 łyżki majonezu- 2 łyżki gęstej śmietany 18%- sól, pieprzPrzygotowanie(...)nity";)), myjemy. Kroimy w kawałki ok. 0,5 cm.2. Jabłko myjemy. Można je obrać, ale nie trzeba - ze skórką nada sałatce fajnego koloru. Kroimy w paseczki podobnej wielkości do selera.3. Dodajemy pestki i kiełki oraz majonez i śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kraina Tysiąca Smakówgotowanie i wpisy na blogu :) Pierwszą potrawę po przerwie jaką chcę wam zaproponować to żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kapusty kiszonej. Dla dwóch osób potrzebujemy: 30-40 dkg żeberek (moje miały dosyć dużo mięsa) 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki wodę sól i pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie średnią cebule 2 ząbki czosnku Na rozgrzaną patelnie(...)wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy ok 30-45 min, aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :) Przepis na sałatkę z kapusty kiszonej --> klik Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook
Kolejny blog o gotowaniuodcedzić na sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Inspiracja z drobnymi zmianami: kobieceinspiracje.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej KuchniWszystkie składniki wymieszać z sobą. Do wszystkiego dodać kukurydzę, poszatkowaną kapustę pekińska, majonez, ketchup, sól, pieprz i jeszcze raz wymieszać wszystko z sobą. Gdyby sałatka była za gęsta można dodać trochę więcej majonezu lub śmietany
cooklifezamiast przyprawą do zup.Ja użyłam przyprawy do ziemniaków Prymat, ale może być także innej firmy.Ogórki najlepiej aby były konserwowe, bo kiszone zmienią smak sałatki.Zamiast samego majonezu można dodać majonez i kwaśną, gęstą śmietanę o zawartości tłuszczu 18% (lub gęsty jogurt naturalny, czy jogurt grecki) w proporcji 1:1 lub samą śmietanę czy jogurt.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaśniadanie na bogato. Najpierw biegam, szybki prysznic, a potem skok do kuchni. Dziś centralnym punktem w menu śniadaniowym będzie łosoś zapiekany z jajkiem i sałatka porowa.Jakich składników potrzebujemy:-łosoś wędzony na ciepło-serek chudy zmielony -śmietana 18%-masło-awokado-parmezan-jajka-sól, pieprz-koperek-dowolne pieczywo żytnie-oliwa-świeże zioła, np. tymianek z miętą.Serek łączymy z kawałkiem posiekanego awokado(...)koperkiem, łyżką śmietany i pieprzem.Kokilkę smarujemy masłem, wykładamy łososiem pokrojonym jak do carpaccia; na dno dodajemy dwie łyżki serka, wbijamy jajko, solimy delikatnie, posypujemy parmezanem.Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 16 minut w kąpieli wodnej (kokilki wkładamy do naczynia z wodą, tak by płyn przykrywał 2/3 wysokości kokilki). Dla uzyskania ściętego żółtka, zostawiamy w piecu do 20 minut.Pieczywo
BaRepaszwarte, zapychające danie.Przepis w zasadzie umieszczam, by mieć podręczną ściągawkę proporcji składników sosie takich jakie najbardziej lubię.Składniki (dla 2 osób):makaron2 żółtka4 łyżki śmietany 18%30g sera gran padano5 plastrów wędzonego boczkusól i pieprz sałatka z pomidorów i brokuła10 pomidorków koktajlowych1 niewielki brokuł (ok. 250g)pół małej cebuli czerwonejgarść liści bazylii1 ząbek czosnku3-4 łyżki oliwy z oliwekSposób przegotowania.Sa(...)razem bazylię, czosnek i oliwę. Można też ubić te składniki w moździerzu.Makaron z sosemMakaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.Podsmażamy boczek bez oliwy.W misce łączymy śmietanę, żółtka, starty ser i przyprawy (sól i pieprz).Wylewamy wodę z garnka z makaronem, pozostawiając odrobinę na dnie. Wrzucamy boczek i wlewamy sos. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy wszystko
W kuchni wieczoremDzisiaj kolejny przepis – z cyklu przepisów wigilijnych – a będzie to przepis na śledzie w śmietanie, jest to kolejny z moich ulubionych przepisów zaraz po śledziu po sułtańsku czy sałatce śledziowej. Chyba na każdym wigilijnym stole pojawiają się śledzie więc dobrze mieć kilka sprawdzonych przepisów. U nas zawsze przygotowuję śledzie na kilka sposobów. Staram się przygotować dużą porcję śledzi
UgotujmyTo.plczekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp.Czas przygotowania:15 minut Ciemny sos czekoladowy:100 g gorzkiej czekolady,150 ml śmietany kremówki,1/2 laski wanilii
SzczyptaSmaQKolejna nasza propozycja na zbliżające się święta i przyjęcia komunijne. Sałatka jest niezwykle wiosenna, a dodatek koperku sprawia, że również bardzo aromatyczna. Polecam! Ewa :) Jeżeli przygotowałaś
Przepisy AleksandryNiedawno zamieściłam przepis na rurki z bitą śmietaną. Dzisiaj zdecydowałam się na wafelki do lodów w kształcie miseczek. Były tak samo pyszne jak rurki. Oczywiście wykorzystałam
Salonik smaków