sosem śmietanowym. Do tego sałatka i obiad "jak się masz"! :) Szparagi są bardzo zdrowe - zawierają witaminę C, witaminę E, β-karoten, które korzystnie wpływają na skórę. Poza tym są źródłem m.in. magnezu, dzięki któremu nauka lepiej wchodzi do głowy :D Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 marchewka kawałek pora 3 pałki kurczaka 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki mąki(...)układamy szparagi Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykrycia Można podać z ulubioną sałatką. U mnie sałata lodowa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieprz zielony i zagotować. - Sprawdzić, czy sos jest odpowiednio doprawiony, ewentualnie zagęścić odrobiną śmietany lub mąki / nie potrzebowałam , sos miał właściwa konsystencję. Pieczeń można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie polenta / kasza kukurydziana / w kształcie serduszek/ i zielona sałatka z dresingiem mandarynkowym
Zakamarki mojej kuchniświątecznym jedzeniu miło jest zjeść coś innego niż np. sałatkę :) Dlatego dziś propozycja na śniadanie z jajkiem w roli głównej.Składniki:1 parówka1 duże jajko lub 2 małe1 mały pomidor1 łyżeczka śmietany1 łyżka tartego żółtego serasól, pieprzSposób przygotowania:1. Kokilkę wysmarować masłem, na dno wyłożyć pokrojoną w kawałki parówkę.2. Na parówkę wykładamy pokrojonego w kostkę pomidora.3. Na pomidora delikatnie(...)wbijamy jajko, tak, aby żółtko się nie rozlało. Lekko solimy i pieprzymy.4. Na jajko wykładamy śmietanę i posypujemy żółtym serem.5. Całość pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut.Smacznego!!!Przy okazji życzę Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku
Kuchnia domowa AniThe post Sałatka warstwowa z tuńczykiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojezdjęciach poniżej całość zalej śmietaną i wstaw do piekarnika na 30 minut po tym czasie wyjmij zapiekankę, posyp startym serem i wstaw jeszcze na ok. 10 minut, aż ser roztopi się i delikatnie zarumieni gotową zapiekankę wyjmij i odstaw na ok. 15 min, aby delikatnie zastygła serwuj na ciepło lub zimno z sałatką lub surówkami Natłuść całą foremkę oliwą
Szybko SzybkowarWszędzie mnóstwo smakowitych owoców. Co z nimi zrobić? Może tartaletki? Przyozdobione sezonowymi owocami pięknie prezentują się na stole. Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka cukru 3
Salonik smakówwłoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem(...)bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii
Moja smaczna kuchniaSałatka jest dobra zawsze. Szczególnie przy jakiś uroczystościach czy imprezie sprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech. Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego!Składniki :* pół słoika pieczarek marynowanych Orzech* szczypiorek* 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki* 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy(...)zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Śmietanę połączyć z majonezem, przyprawić. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć pieczarki, posypać koperkiem. Ułożyć marchewkę, trochę sosu z majonezem. Kolejna warstwa ziemniaki oraz ogórki. Troszkę sosu z majonezem. Na górę jajko oraz ser żółty. Całość posmarować majonezem. Odstawić do lodówki. Wyłożyć tak by pieczarki były u góry.Sałatka idealnie pasuje do mięs pieczonych
Magiczne Życie MartyWiosna to zieleń, więc proponuję zieloną sałatkę. Na nowalijki jeszcze trochę musimy poczekać, a ta sałatkowa zieleń jest na ten czas powszechnie dostępna. 1 mały brokuł 3 łodygi selera naciowego 1 długi zielony ogórek 1 puszka groszku 1 por sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu pieprz Brokuł podzielić na malutkie różyczki i obgotować w osolonej wodzie(...)brokułu, następnie połowę selera, ogórka, groszku i pora, polać sosem. Następnie druga warstwa z tych samych składników, jednak brokuł i por niech będzie na wierzchu (dla celów estetyczno-dekoracyjnych sałatki
Jadło i czytadłoZrobiłam bardzo szybko kolejną sałatkę. Jarzynową. Z mrożonek IGLOTEX . Poszłam sobie na łatwiznę, bo o to w życiu chodzi, aby sobie ułatwiać ,a nie utrudniać. Sałatka wpadła mi do głowy, bo przypomniałam sobie , że w regionie Friuli Wencja Julijska, jest ona dość popularna. Zmodyfikowałam rzecz jasna kilka składników, ale i tak wyszłam na swoje ! Składniki bukiet 9 warzyw Iglotex(...)majonezu przełożyłam do garnuszka, dodałam łyżke śmietany i łyżkę musztardy, pieprz ziołowy. Wycisnęłam dwa ząbki czosnku, popieprzyłam, posoliłam....i zmiksowałam mikserem. Wlałam do całości warzyw. Wymieszałam. Posypałam błonnikiem naturalnym czyli miedzy innymi babką płesznik. Nie da smaku jako tako,ale konkretnie zadziała...Dodałam zielonej natki pietruszki i....bardzo pyszna gotowa sałatka o czosnkowej nutce wylądowała w lodóweczce
Z Kuchni Do KuchniKotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy), ulubionych sałatek a także aromatycznych sosów.Sos pieczarkowy to idealny dodatek do kotletów mielonych.Przepyszny, aromatyczny sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych sosów grzybowych w Polsce."Sznycelki" w takiej formie to z pewnością świetny pomysł(...)zgęstnienia sosu. Na końcu dodajemy ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety mielone wrzucamy do przygotowanego sosu i chwilę razem podgrzewamy. Gotowe "sznycelki" podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronaprosta w przygotowaniu, a na dodatek bardzo smaczna. Doskonale sprawdza się na świątecznym stole :) Sałatka śledziowa z burakami SKŁADNIKI: 3 płaty śledziowe - matias 1 ziemniak 1 burak 1 małe jabłko 2 ogórki kiszone 1 cebula biała mała 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz sok z 1/2 cytryny odrobina cukru PRZYGOTOWANIE: Ziemniaka i buraka gotujemy w mundurkach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicebulka szklista dodajemy na patelnię pół wywaru i następnie śmietanę. Mieszamy i dolewamy pozostałą ilość wywaru. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy posiekana natkę. Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z kaszą gryczaną i np. sałatką z pomidorów lub tez z marynowanymi w occie grzybami. Smacznego
ClauditteMissCookingżołądki lekko zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i ziarenkami smaku, ciągle gotując, aż będą całkowicie mięciutkie. Śmietanę rozmieszać z mąką i papryką w proszku, zahartować odrobiną wywaru i wlać do rondla. Doprowadzić do zagotowania się sosu i podawać. Moja wersja podania to makaron i sałatka z buraczków, ale zarówno dobrze gulasz smakuje z ziemniakami jak i z kaszą
Kuchnia w opałachFaworki, chrust, chruściki - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...Składniki
Salonik smaków