plasterki. Na lekko wystudzone ciasto ułożyłem dwie warstwy plasterków gruszki, a następnie ułożyłem na nich równomiernie kawałki sera gorgonzola. 3 jajka dokładnie wymieszałem ze 200 ml kwaśnej śmietany 12%, czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a następnie tą mieszaniną zalałem gruszki i ser gorgonzola na cieście. Na wierzchu ułożyłem pozostałe gruszki. Całość zapiekałem w temperaturze 160 stopni, przy(...)włączonym termoobiegu przez 45 - 50 minut, aż do ścięcia się masy jajecznej. Po wyjęciu tarty z piekarnika udekorowałem ją zygzakiem z kremu balsamicznego. Danie doskonale komponuje się z sałatką z pomidorów
Wyprawy kulinarneDziś miałam ochotę na taką szybką do przygotowania surówkę z białą kapustką, zapraszam..Składniki:1/2 kg białej kapusty2 marchewkipól puszki kukurydzy3 gałązki natki pietruszki1 por z
Z Majeczką w kuchniLubicie sałatki makaronowe? Bo my bardzo. Sałatki makaronowe najczęściej robię na imprezy ale od czasu do czasu również na obiad jako dodatek do schabowego, bo taka kombinacja najbardziej nam smakuje. Z składnikami można eksperymentować i dodać co kto lubi. Składniki: 120 g makaronu w kształcie ryżu 0,5 papryki świeżej 3 łyżki kukurydzy z puszki 10 cm zielonego ogórka(...)sałatkowego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i ostudzić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Z ogórka wyciąć miąższ z nasionami i razem z skórką pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W misce wymieszać wszystkie
Ala piecze i gotujezwarty) wykładamy najpierw kurczaka, równo rozprowadzając go całej powierzchni ciasta, następnie podobnie postępujemy z cebulą (lub na odwrót, jak wolicie), a na samym końcu zalewamy farsz przygotowaną masą ze śmietany, sera i jajek. 9. PIECZENIE (25-30 min): gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Pieczemy do momentu zarumienienia się brzegów oraz powierzchni sosu na mocno złoty kolor(...)Następnie wyjmujemy tartę z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć co najmniej 10 minut, wtedy łatwiej będzie ją porcjować i wyjmować z formy. PODANIE: jako danie główne z sałatką z rukoli. OM NOM NOM! Post TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenZielony ogórek jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Cenimy go ze względu na fajny świeży smak i uniwersalność w używaniu. Idealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe(...)wiosenne dni. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3 zielone ogórki ½ awokado 0,5l bulionu drobiowego Pęczek koperku 25g serka topionego 2 łyżki śmietany 30% Łyżka mąki ziemniaczanej Świeże mielony pieprz, sól Ogórka oraz awokado dokładnie myjemy. Ogórki tniemy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Awokado przekrajamy na pól, obieramy ze skórki i dorzucamy do ogórka
Kolizje SmakówEgzotyka na progu wiosny? czemu nie! 3 najbardziej ciekawe smakowe owoce sprawią że od razu zrobi ci się cieplej. Świeża soczysta truskawka skąpana w bitej śmietanie
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne
Salonik smakówinny sposób na kotleciki. Co prawda też panierowany, ale trzeba przyznać, że w smaku całkiem inny. Zresztą spróbujcie sami, to się przekonacie :) Składniki: ½ kg fileta z kurczaka Dip: ¾ szklanki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli Pieprz ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: Olej do smażenia Bułka tarta Pierś kurczaka(...)Czosnek przeciskamy lub kroimy bardzo drobniutko. Wszystkie składniku dipu dokładnie mieszamy. Kotleciki panierujemy najpierw w dipie, po czym w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. Kotleciki podajemy z sałatką , frytkami lub ziemniakami :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height
Smakowy Rajsmaczną sałatkę tak jak wspomniałem musimy przygotować na świeżo dlatego jak znajdziemy potencjalnych jej odbiorców to zabierajmy się do pracy.Czas przygotowania 10-15minutDla 3-4 osóbSkładniki:Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej80-100g suszonych pomidorów na suszonych słońcu z zalewy olejowej100g sera LAZUR błękitnego2 garści cieciorki ugotowanej lub z puszkisól himalajskaZalewa z suszonych pomidorów (Olej słonecznikowy)20 ml śmietany kremówkiPrzygotowanie
Kuchnia PROzdrowotnaŚledzie na 1000 sposobów... już to przerobiłam. Ten jest pewnie 1001 :) Dodatek jabłka i awokado sprawia, że kwaśne śledzie stają się delikatniejsze. Dodałam również chrupiącą i
Czerwień i błękitjakoś miałam ochotę na makaron, brokuła... A brokuł z fetą to zawsze dobre połączenie :) Ot i stąd cały pomysł. Jeszcze parę pomidorków dla smaku i koloru i sałatka gotowa. Miała tylko jedną, ogromną wadę... zniknęła szybciutko w tajemniczych okolicznościach... Największą trudność przy pisaniu przepisu sprawia mi określenie liczby porcji... w tym przypadku połowę pochłonęłam sama na drugie śniadanie :) Więc(...)porcje... Składniki (3 - 4 porcje): - szklanka makaronu świderki - brokuł - pół kostki sera feta - ok. 125 g pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej śmietany 18% - łyżeczka ziół prowansalskich - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. W oddzielnym garnku gotujemy wodę
Kraina Tysiąca SmakówPierwszy raz użyłam selera jako głównego składnika surówki. Byłam bardzo zaskoczona jak można z prostego połączenia selera z jabłkiem uzyskać pyszną surówkę. Wcześniej seler używałam
Kuchcik gotujeniego zrobić. Bardzo lubię pesto, jak je zrobić tutaj , a że mam całą masę rukoli, to postanowiłem ją wykorzystać. Zobaczymy. Co nam jest potrzebne? -ziemniaki ugotowane i ze śmietaną na puree zagniecione, zapieczone 20 minut w piekarniku. -kawałek łososia -pesto -oliwa -awokado -sól -pieprz -parmezan Łososia solimy delikatnie; z wierzchu smarujemy pesto. Awokado kroimy na paski, układamy na pesto(...)łososia i wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż ryba dojdzie w temperaturze 170 stopni, funkcja góra. Szybko i smacznie! Ziemniaki oczywiście możecie zastąpić czymś ciekawszym, kuskusem, albo zwykłą sałatką na rukoli zrobioną. Miałem jednak sporo ziemniaków z dnia poprzedniego, a że nic w kuchni mej się nie marnuje, to mamy ziemniaki
BaRepasAleż dzisiejsze śniadanie było pyszne. Pancakes - amerykańskie naleśniki. Te delikatne placuszki są idealną propozycją do porannej kawy z mleczkiem. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mleka 1
Salonik smakówBardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić - papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, czosnkiem. Świetnie pasują do sosu serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je do mojego chilli con carne, dlatego też nie doprawiałam ich jakoś szczególnie - przygotowałam wersję naturalną. Składniki: pół szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko szklanka wody gazowanej łyżeczka oleju rzepakowego szczypta soli(...)kurkumy Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, wbiłam jajko, dodałam sól, cukier i kurkumę. Wlałam wodę oraz olej i całość dokładnie wymieszałam trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. Chochelkę ciasta wlewałam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzałam równomiernie i "suszyłam" placki na małym ogniu, przewracając je dosyć często
Kulinarny Pamiętnik