Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki...Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.Kosteczki czerwonej papryki i dymki.Oblane gęstym jogurtem, oprószone
Gospodyni Miejskagramów * masło – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * białko – 1 sztuka * szczypiorek – 1 pęczek* sól – 1 szczyptaSOS:* wino musujące – 100 ml* słodka śmietana 30% – 100 ml* ocet balsamiczny – 1 łyżeczka* szalotka – 2 sztuki* musztarda stołowa – 1 łyżeczka * cukier – 1 szczypta* olej – 3 łyżki* pieprz kolorowy – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)mięso wyciągamy z piekarnika.Kroimy ukośnie na plastry.Opalamy delikatnie palnikiem, by marynata na mięsie jeszcze odrobinę się zrumieniła.Podajemy gorące z ziemniaczanymi ptysiami i sosem szampańskim. Świetnym dodatkiem będzie lekka sałatka z sałaty lodowej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, orzechów nerkowca i kremem balsamicznym.Smacznego
Ostra na Słodkozdrową przekąskę. 6) Ananas kandyzowany dodaje energii, idealny na przegryzkę i do keksów. 7) Migdały obniżają poziom złego cholesterolu. Najlepsze są do deserów. 8) Daktyle dobre do musli, sałatek, ciast i dań curry. Są pożywne, idealne na przekąskę. 9) Figi suszone są bogate w błonnik. Dodawać je możemy do słodkości i przekąsek. 10) Rodzynki to źródło błonnika. Idealne do farszów(...)dokroić 3 daktyle oraz garść pistacji. Kaszę wymieszać z bakaliami, wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy. Orzechowe kule 20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć
Magiczne Życie MartyKiedy zobaczyłam surówkę z kalarepy u Biedronki, wiedziałam, że pojawi się i u mnie, jak tylko kalarepki w ogródku urosną :) Dostałam od siostry masę sadzonek
Kraina Tysiąca Smakówcukier, pół szklankiWYKONANIE:/CIASTO:masło wrzucamy do dużego gara i kroimy na kostkę, dosypujemy pozostałe składniki(bez śmietany), szybko wyrabiamy i jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się(...)kokosowego.Skład: mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego).Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju.Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 1313 kJ / 313 kcalBiałko – 19,4 gWęglowodany – 21,5 gTłuszcz
Wypisz WymalujSylwester nawet spędzony kameralnie w domu zobowiązuje do zgotowania małego co nieco. Ostatni dzień tego roku świętować będziemy ze znajomym. Tak sobie wymyśliłam, że w
bastalenamasło i smalec razem). Ma być lekko ciepły (chodzi tylko o to aby się roztopił). Wlewamy tłuszcz do wyrabianego przez nas ciasta i cały czas wyrabiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany. 4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć. 5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie. /FARSZU:1-1,5 kg udźca z indyka gotujemy jak rosół, dodajemy(...)dobrego w czarnych ziarenkach. "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów
Wypisz WymalujDzień dobry, Z nowym rokiem wkroczyliśmy w radosny czas Karnawału. Czas przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez
Chilli Czosnek i Oliwatych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba(...)pieca. Smażymy po 2 minuty z każdej ze stron. Wychodzą cudowne i miękkie placuszki. Do takich placków pasuje masło czosnkowe, bryndza (ale na nią teraz nie ma sezonu), kwaśna śmietana, a nawet miód. Ja proponuję zrobić masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem i pietruszką (po garści
ladykitchenmasła dla naszego organizmu:Masło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych.Tłuszcze te znajdują się również w smalcu, serach, śmietanie, jogurtach, mleku, lodach i tłustych mięsach.W nasycone kwasy tłuszczowe bogate sa również oleje roślinne takie jak olej kokosowy czy palmowy.Jednak większość olejów roślinnych jest bogata w jedno i wielonienasycone(...)zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania domowych wypieków używaj margaryny miękkiej lub oleju zamiast margaryny twardej. Pozdrawiam
NaKońcuJęzykatemu usłyszałam o Kuźni – lokalu, który stawia na dobre jedzenie, dostosowane do podniebienia różnych smakoszy. W menu przedstawionym na stronie widniały dania obiadowe, potrawy ze świeżych ryb, wegetariańskie czy sałatki. Jednak mi zaświeciły się oczy na widok burgerów i dań z grilla. Na testowanie Kuźni wybrałam sobie dzień, w którym dostałam pracę. Idealny czas na świętowanie. Lokal w środku(...)opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam. Z pewnością warto zajrzeć do Kuźni i samemu się przekonać o jakości
Pasja SmakuWtedy się okazuje, że nasza silna wola jest strasznie słaba. A może, zamiast rzucać się jak wściekli na wszystko, co ma napis fit samemu zacząć od małych kroczków? Zamienić śmietanę na jogurt, biały cukier na brązowy itp.? A może to da efekt? Dziś chcę wam pokazać jajka. Produkt wdzięczny i niedoceniany. Wszyscy straszą cholesterolem i wizją kur w dzikich fermach(...)garnkiem tak, żeby skorupki popękały i zalewam zimną wodą. Skorupki odchodzą same. Pamiętajcie, że im świeższe jest jajko tym trudniej obrać. Co zrobić z jajkami na twardo? Można do sałatek, można na kanapki, można z majonezem. Wszystko można, ale ileż można Ja i Najcierpliwszy uwielbiamy jajka faszerowane. Kombinujemy z nadzieniami i wychodzą pyszności. Poznajcie kilka naszych ulubionych zestawów. Podstawą każdego
ladykitchen