moich ulubionych sałatek wzbogacona pieczywem. Warto po jej zrobieniu odstawić ją na kilka godzin do lodówki by pieczywo zmiękło. Choć ja za długo nie czekałam, podobała mi się jego chrupkość i bardzo mi to odpowiadało :) Można pieczywo wcześniej pokroić i używać mniejszych kawałków, na pewno ułatwi to krojenie ;) Składniki: 1 opakowanie pieczywa chrupkiego ze słonecznikiem Chrupak , 1 puszka łososia
Aga w kuchnijako samodzielne danie. Sałatka wyszła niesamowicie aromatycznie, soczysta, polecam wszystkim, którzy nie próbowali jeszcze liści botwiny na surowo. Liście są przepyszne, kruche i delikatne w smaku. Składniki: pęczek botwiny sałata masłowa (bądź też każda inna, lub nawet mieszanka sałat) mały pęczek szczypiorku mała cebula czerwona 4-5 średnich pomidorów puszka kukurydzy 2 garście podprażonych ziaren słonecznika sos winegret ewentualnie kilka
na moim stole...zostawiamy do ostygnięcia. w razie gdyby się nie zamknęły można je spasteryzować. I tu rada: doskonały manewr to dodać do każdego słoiczka pół łyżeczki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika. Podbije to jeszcze bardziej aromat naszego wyrobu. Zapewniam, że pomidory te są o niebo lepsze niż te kupne. Zero sztucznych konserwantów w zamian za pełnię smaku. Może nie będą(...)dużej mierze będzie zależeć od jakości samych pomidorów oraz dobrego ich wysuszenia. Pyszne. Już nie raz gościły w Kuchni po mojemu, bo stanowią pyszne uzupełnienie różnego rodzaju dań. Od sałatek począwszy na zapiekankach i roladkach mięsnych skończywszy. Ich smak urzekł również moją Teściową. Bardziej zachwalać nie będę - sprawdźcie sami
Kuchnia po mojemumajonezolubna i lubię sałatki majonezowe. Seler naciowy jest tak wdzięcznym warzywem, że można go łączyć niemal ze wszystkim. Zawiera całą gamę cennych składników i witamin, a przy tym jest małokaloryczny i smaczny. Uwielbiam pochrupać taką łodygę :) Składniki: opakowanie selera naciowego 1 cebula czerwona 2 papryczki czerwone 3-4 ogórki kiszone puszka kukurydzy 2 garści prażonych ziaren słonecznika sól pieprz
na moim stole...zapachu pestek słonecznika. Wyróżnia go najwyższa zawartość witaminy E, wspomagająca układ odpornościowy oraz neutralizująca wolne rodniki, przyczyniające się do procesów starzenia się skóry. Olej słonecznikowy zawiera również wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie działają na pracę układu krążenia, wspomagają pracę serca, przeciwdziałają miażdżycy oraz obniżają tzw. zły cholesterol LDL. Olej słonecznikowy stosowany jest głównie do przyrządzania sałatek, surówek oraz potraw
Bike By Lifesałatce ze szparagami i bobem ). Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek (czy to dyniowych , marchewkowych albo tradycyjnych), to polecam wypróbować ten ciekawy przepis- n a słodką kolację idealny! :) * kopytka- 300 g * masło klarowane- 3 łyżki * miód- 1 płaska łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki * cynamon- 1/3 łyżeczki * orzechy włoskie- garść * słonecznik- mała garść * pistacje- mała
Kraina Miodem Płynącasałatka. Robiłam ją jakiś czas temu, w dni, w które panowały okropne upały. Rukola z balkonu, brzoskwinie z działki, a reszta składników z szafki. Mało pracy, mnóstwo smaku, czego chcieć więcej! Lubię proste rozwiązania, bo takie bywają najpyszniejsze. Składniki: kilka brzoskwiń garść listków rukoli kilka listków mięty pomarańczowej (może być pieprzowa) kilka wiórków parmezanu ziarna słonecznika suszone jagody goji
Blondynka Gotujepopularnej sałatki to wiadomo, że był ser i pomidory. Zamiast mozzarelli starty ser koryciński, a do niego pomidory. A aby było ciekawiej było to kilka odmian pomidorów: malinowe, żółte, bawole serce, czarne, koktajlowe. Role dodatków pełnił tarty oscypek, kwiaty nasturcji oraz, jeszcze niedojrzałe nasiona fasoli wrzawskiej. Pierwszym daniem mięsnym była kompozycja Łukasza Toczka – sarna z wiśniami nadwiślankami, słonecznikiem i olejem
królestwo garówinaczej słonecznik bulwiasty, to roślina o bardzo ciekawym, lekko orzechowym smaku. Jeszcze do niedawna niedoceniany i prawie zupełnie zapomniany dziś wraca do łask. I dobrze, bo jest pyszny! Bulwy topinamburu można jeść na surowo, ugotowane, smażone lub pieczone. Urozmaici nie jedno danie i jeśli jeszcze go nie próbowaliście z pewnością Was zaskoczy. Pozytywnie, oczywiście! Można dodawać go do sałatek
Smakowity Blog KulinarnyWitajcie! Chciałbym dziś poruszyć temat ogólnie pojętego zdrowia. We współczesnym, głównie medialnym przekazie dbanie o zdrowie wiąże się z suplementacją tabletkami. To ogromne wypaczenie doprowadza do
Kuchnia PROzdrowotnasałatek, past czy też przekąsek. Tym razem postanowiłam nadać im innego znaczenia i stały się tematem przewodnim drobiowych roladek. Przepis na nie jest banalnie prosty ale myślę, że dbający o wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano lekkiego i pożywnego obiadu. Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiW kwestii doboru składników istnieje tu duża dowolność. Ja robię ją często ale za każdym razem wychodzi mi nieco inaczej. Po prostu dodaję do niej to
chwile dla mnieI znowu na obiad rumiany, soczysty pieczony kurczak. Dzisiaj zaproponuję ptaszysko doprawione majerankiem i odrobiną czosnku, podane z warzywnym kuskusem. Cóż, kurczak to jedno z naszych
Smaczna Pyzajako głównym składnikiem. Przepis podprowadziłam Ciotce Dance :P Oczywiście za przyzwoleniem wypróbowania we własnej kuchni :) Jeśli mimo wszystko ktoś nadal podejrzliwie do selera podchodzi, niech odrzuci wątpliwości! W tej sałatce jest niemal niewyczuwalny, choć w składzie go dużo - łodygi świeżego i konserwowy ze słoika ;) W połączeniu ze świeżym ogórkiem i słodkimi bakaliami , smak selera nie wybija się zbytnio, a całość(...)jest cudownie orzeźwiająca i soczysta. Składniki na 1 dużą miskę: pęczek selera naciowego 1 słoik selera konserwowego [320g] 1 ogórek świeży - długi 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek 100g ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu - lub w wersji bardziej dietetycznej, w ogóle zrezygnować z majonezu i poprzestać na jogurcie
Grunt to przepis!cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni(...)pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. O dobroczynnej mocy szpinaku można przeczytać w przepisie na sałatkę ze świeżego szpinaku i pieczarek
My Chcemy JeśćCzosnek niedźwiedzi odkryłam dość niedawno, ale pokochałam od razu :) Te aromatyczne liście, zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Idealnie nadają się do sałatek jak i do wiosennych zup. U mnie dzisiaj w formie pesto, jako dodatek do makaronu. Pamiętajcie jednak, że czosnek ten w naszym kraju, objęty jest częściową ochroną. Więc nie narażajcie się i nie ryzykujcie, podczas górskich(...)wędrówek ;) Lepiej kupić sobie sadzonki i hodować choćby na balkonie. U mnie już rośnie :) SKŁADNIKI: garść liści czosnku niedźwiedziego 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika 3-4 łyżki oleju (użyłam z włoskich słoneczników) 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz opcjonalnie ząbek czosnku, dla wzmocnienia smaku A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu
Kuchnia w opałach