Następna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego
Kuchcik gotujedrzwiczek... I bynajmniej nie była to przyjemna woń. :D Po eksperymentach ze słonecznikiem, ostatecznie zostałam fanką majonezu z nerkowców. W internecie nie brakuje przepisów na jego przygotowanie. Po kilku próbach, odnalazłam najbardziej odpowiadające mi proporcje. Bardzo zdrowy i pyszny majonez nadaje się idealnie nie tylko do świątecznych sałatek. Można go przechowywać w lodówce kilka dni. Składniki: - 75 g nerkowców
Smakuje zdrowoSałatka warstwowa z brokułem Ulubiona sałatka mojej rodziny i znajomych. Prosta, bardzo efektowna i bardzo smaczna. Robi furorę na moim stole, a zwłaszcza wśród moich gości. Składniki: 1 brokuł puszka ananasa puszka kukurydzy opakowanie sera feta 3 garście uprażonych ziaren słonecznika 4-5 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Brokuł umyć, podzielić na mniejsze różyczki, ugotować w osolonej wodzie (dodaje również
na moim stole...składniki: 1 mały słoiczek buraczków konserwowych w całości 3 jajka 2 cebule 1 ogórek kiszony 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki majonezu natka pietruszki sól, pieprz
Domowy Smak JedzeniaZapraszam na szybką i prostą sałatkę z awokado i moimi ulubionymi suszonymi pomidorkami. Może tak ładnie się nie prezentuje ale na pewno bardzo dobrze smakuje.składniki:1/2 główki sałaty lodowej2 awokado1/2 słoika pomidorków suszonych z oleju4-5 łyżek słonecznika Kreto100 g fetySałatę porwać na małe kawałki. Dodać obrane i pokrojone na małe kawałki awokado oraz pokrojone w paski suszone pomidory
Monia miesza i gotujesię w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa. Sałatkę możecie przyrządzić zarówno z pieczonych, jak i gotowanych buraczków, jak Wam wygodniej. Nada się ona na imprezę, gdyż pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a przy tym jest niezwykle lekka(...)Polecam! SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 większe garści rukoli 1 duży (lub 2 mniejsze) pieczony lub gotowany burak 100 g miękkiego koziego sera 4 łyżki siekanych orzechów włoskich (opcjonalnie słonecznika) SKŁADNIKI NA DRESSING: 2,5 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 0,75 łyżeczki miodu sól i świeżo zmielony pieprz do smaku WYKONANIE: Burak gotowany : buraka ugotuj
Słodko-Słony Świat Ilonyostatnie sałatkowe odkrycie : sałatkę z botwinki. Składniki: Sałata zielona - może być lodowa 1/2 główki, Botwinka 5 sztuk ( użyjemy każdej części), Rzodkiewka 1 duży pęczek lub 2 małe, Jajo wiejskie 3 sztuki, Oliwa z oliwek (do polania), olej ryżowy lub kokosowy (do duszenia), Jogurt naturalny 0% , 1 łyżka domowego ketczupu ( lub domowy majonez Klik ), Szczypiorek, słonecznik, sezam, Przyprawy: pieprz, sól(...)dodatek domowego majonezu (klik) lub sosu czosnkowego: Pół kubka jogurtu wymieszaj z ketczupem (ilość dozuj wg swojego smaku), wyciśniętym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Takim sosem polej sałatkę . Gotowe! Smacznego! Domowe Lody czekoladowe? A czemu nie? Klik. Domowe Lody Czekoladowe. Klik. Piękna i gładka skóra? Wiesz co potrafi olej kokosowy? Klik. Olej kokosowy i gładka skóra. Klik
IzaGotujetrzeba jej gotować, smakuje wybornie i idealnie nadaje się do sałatek. Jest to mój numer 1 na lunchboxowej liście potraw do pracy :) Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: ½ szklanki kaszy kuskus ½ szklanki wywaru 6-7 pomidorków koktajlowych Ok. 100g sera feta 2 łyżki nasion słonecznika Pęczek szczypiorku 1 łyżka oleju rzepakowego Odmierzoną kaszę kuskus umieszczamy w misce
Kolizje Smakówpołączenie czosnku, z suszonym oregano i posiekaną natką z pietruszki. Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Składniki: 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/2 szklanki białej fasoli z puszki 4 kawałki suszonych pomidorów 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano garść łuskanego słonecznika sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Fasolę płuczemy, odsączamy
Moja smaczna kuchniaSałatka z wędzonym łososiem i roszponką, to idealne zestawienie witamin, które możemy sobie zaserwować na lekki lunch do pracy lub na kolację. Intensywność łososia, ciekawy, kremowy smak awokado i roszponki oraz świeżość pomidorów malinowych, chrupkość grzanek i słonecznika sprawi, że zapomnicie o deszczu za oknem, a wspomnicie sobie lato:) Składniki : 100g roszponki 2 pomidory malinowe
zobacz ich smakbardzo zdrowy i świetnie się prezentuje w różnego rodzaju surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuję surówkę na bazie selera naciowego, papryki, jabłka i ogórka kiszonego. Jest przepyszna, można do niej dodać odrobinę majonezu (jeśli ktoś woli w ten sposób). 5 łodyg selera naciowego 1 jabłko 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 0,5 czerwonej papryki 3 ogórki kiszone natka pietruszki Sos: kilka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielodówce. Zawsze jest to eksperyment i zazwyczaj jest on udany, gdyż sałatki nie potrzebują wielu dodatków by były pyszne. Wystarczy odpowiedni dressing i ulubione składniki. Składniki: kilka listków botwiny i szpinaku szczypta soli łyżka soku z cytryny kawałek papryki 1 pomidor malinowy kawałek ogórka ser feta prażone nasiona słonecznika 3 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo dressing: łyżka oliwy
Mango Papajaprostu zawsze i wszędzie :) Dzisiejsza propozycja to przepis na przepyszną sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Połączenie smaków jest genialne, naprawdę warto spróbować! SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże garści świeżego szpinaku pół szklanki suszonej żurawiny 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią 2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika (można pominąć) sos: 1 łyżka miodu 2 -3 łyżki octu balsamicznego
DefinicjaSmakumieszanki Ziołowo Mi! od ZIARENKOWO . Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (patrz: Słoneczne Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako
Z Majeczką w kuchniwyczuć nieznaczną goryczkę. Trochę jak taka... zmodyfikowana rzodkiewka ;) Niemniej do sałatek nadaje się wybornie i nie jeden raz będę z nią kombinować na tej płaszczyźnie. SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY /własny; współpraca z Winiary;/ 3-4 porcje 200g startej czarnej rzepy 40g startego korzenia pietruszki 50g łuskanego słonecznika 1 posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu Winiary 1 łyżka
W kuchni Karmel-itki