będziemy mogli je hodować sami w domowym zaciszu. W specjalnym naczyniu tworzymy optymalny, wilgotny klimat, który umożliwia nam hodowlę dowolnych kiełków - lucerny, rzodkiewki czy pszenicy. Możemy ich używać do sałatek, kanapek, zup czy nawet koktajli. Mamy do wyboru kiełkownice jedno lub wielopoziomowe, a ceny zaczynają się już od 20 zł. 7.Shaker/bidon/butelka Zakręcany pojemnik idealnie sprawdzi się, gdy chcemy wziąć(...)szerokie wstążki, nitki lub jeszcze inne kształty. Genialnie sprawdzi się, kiedy musimy zjeść coś lekkiego w ramach przekąski. Temperujemy warzywo, mieszamy z ulubionym sosem, dorzucamy dowolne dodatki (np. pestki słonecznika) i gotowe. To także dobry pomysł na przemycenie warzyw w diecie dzieci - taki kolorowy makaron na pewno dużo lepiej zachęci do jedzenia niż kawałki warzyw rzucone na talerz. 9. Garnek/wk
Powiedz dietom niegdzieś obok mnie - mam takie wrażenie... dopiero co był piątek, a już się kończy kolejny... Więc skoro tradycyjnie czasu brak, to czas na przepis z gatunku "szybka kuchnia" :-) Podobną sałatką, choć nie identyczną, poczęstowała mnie kiedyś koleżanka i od tamtej pory połączenie słonej fety i słodkiej żurawiny jest dla mnie po prostu mega pyszne ;-) To do dzieła :-) SKŁADNIKI(...)przez chwilę suszymy cały czas mieszając (inaczej bardzo szybko przypalą się). Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce, lekko mieszamy i schładzamy w lodówce. Pycha... P.S. Orzechy możecie też zastąpić słonecznikiem
Czary - gary w kuchniTe placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!Składniki (na ok. 10 sztuk):1 cukinia (u mnie 300 g)4 ziemniaki1 mała cebulka2 jajka4 łyżki
Kuchnia domowa Aniokazji tłustego czwartku...sałatka. A co tam! Trochę na przekór, a tak serio to nigdy nie byłam specjalną fanką pączków, więc wcale za nimi nie tęsknie, a za sałatką jak najbardziej ;) Ponieważ kupiłam gdzieś ostatnio liczi w fajnej cenie, stwierdziłam, że dlaczego by nie zrobić jakiejś zieleniny z tymi zabawnymi owockami. Tak oto powstało to cudo i bardzo mi smakowało(...)language:#0400;} Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy kilka garści roszponki 10-12 sztuk liczi, sok z jednej, lub dwóch limonek, 2 - 3 łyżki oleju makowego 2 łyżki łuskanego słonecznika Wykonanie: Roszponkę myjemy i osuszamy, przekładany do miski, dodajemy quinoę i obrane liczi przekrojone na pół i pozbawione pestek. Całość polewamy sokiem z limonki wymieszanym z oliwą, posypujemy uprażonym
Quinoa Raz!Kiedy w lodówce zostaje trochę makaronu to znak, że trzeba zrobić tę sałątkę :) Jest tak prosta i tak pyszna, że na jednej miseczce na pewno nie
DefinicjaSmakuniezykle smaczne Gryczanki. Chciałam z nich coś przygotować bo znakomicie pasują na śniadanie, do jogurtu, owoców - ale one bronią sie same. Są pyszne same w sobie. Przygotowałam letnią sałatkę owocową: borówki amerykańskie morele sok z pomarańczy kilka listków mięty Gryczanki o smaku miodowym Miewam problemy ze spadkiem cukru. Zawsze noszę przy sobie coś "małego" do zjedzenia. Najczęściej(...)osób dbających o zdrowie, dla dzieci, wegan, wegetarian. Wszystkie produkty wykorzystane do wyprodukowania ich pochodzą z uparw ekologicznych. Są to: kiełkowana polska kasza gryczana daktyle rodzynki kiełkowany słonecznik kiełkowana kasza jaglana kokos surowa masa kakaowca (7%) masło kakaowe kakao w proszku zawartość kakao min. 65%), kiełkowany amarantus kiełkowana szałwia hiszpańska kiełkowane siemię lniane
AZgotuj!mnie jakoś dziś natchnęło kiedy byłam na zakupach, że zjadłabym sobie sałatkę z grejpfrutem, ale nie w słodkiej wersji, nigdy nie jadłam takiego połączenia, ostatnio mam zapędy do próbowania nieznanego ;) Mi jak najbardziej to połączenie zasmakowało, mój obiad zniknął w kilka minut (sekund;p) Obiecałam Wam recenzję STEWII, którą kupiłam. Wcześniej używałam stewii z firmy Zielony listek, którą(...)mało jej dodałam. Podsumowując jak na razie nie jestem zadowolona. Składniki: spora garść mixu sałat 1 pierś z kurczaka 0,5 grejpfruta czerwonego garść pestek słonecznika 1/2 małej cebuli (najlepiej czerwonej) ulubione przyprawy do kurczaka sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z grapefruitu (zastanawiałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMega smaczna, orzeźwiająca a co najważniejsze szybka w przygotowaniu sałatka ze szparagów. Idealna jako mało kaloryczna przekąska lub dodatek do innych dań. Mi bardzo zasmakowała. Dodałam ją do mojego ulubionego carpaccio z buraków: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/04/carpaccio-z-buraka-cwikowego-po-polsku.html Składniki na 2 porcje: 5-6 zielonych surowych szparagów garść płatków migdałów sok z ćwiartki cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól(...)soku z cytryny można zrobić winegret z musztardą francuską ( tą z kulkami )i odrobiną miodu -parmezan będzie pysznym dodatkiem -zamiast migdałów można podprażyć sezam bądź siemię lniane, słonecznik albo dynię Czekam na Twoją opinię :) Wszelkie komentarze mile widziane
Jemy PijemyWertując stare książki z przepisami, w jednej z nich trafiłam na sos z awokado na bazie twarożku. Książka pochodzi z czasów, kiedy nie miałam zielonego pojęcia
Codzienna kuchnia niecodziennaWitaminki witaminki! W ostatnim czasie totalnie zakochałam się w jarmużu. Przyrządzam z niego sałatki kilka razy w tygodniu oraz dodaję do obiadu. Nie wiem czy wiecie, ale jarmuż jest skarbnicą sulforafanu czyli przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Jego liście bogate są w białko, błonnik i witaminu ( C , K , A ). Jest cennym żródłem potasu, miedzi i manganu, które również odgrywają(...)jabłko – 1 szt * szpinak baby – 1 garść * woda kokosowa – ok. 200 ml * miód prawdziwy – 1 łyżka * sok z limonki i cytryny – 1 łyżka * kiełki słonecznika -1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jarmuż przelewamy wrzątkiem i zimną wodą, odcedzamy, odcinamy twarde końce. Do Zupowaru Soup&Blend albo blendera wrzucamy jarmuż , szpinak oraz pokrojone w kosteczkę jabłko. Zalewamy
Ostra na SłodkoTo ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskanałe jest na święta, urodziny, imieniny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
Salonik smakówdowolne, które lubisz: szpinak, rukolę, roszponkę, radicchio… ja polecam mieszankę z liśćmi botwiny, w szczególności dla efektu wizualnego. Wszystkie smaki zgrabnie łączy musztardowy dressing z dodatkiem liści mięty. Sycąca sałatka, bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna do zabrania ze sobą, kiedy zapowiada się długi pracowity dzień. Składniki: ¾ szklanki czarnej soczewicy 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka ziarnistej musztardy 1 łyżeczka syropu(...)koniec dodaj posiekaną miętę i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Odsączoną soczewicę przełóż do większej miski, dodaj do niej dressing i delikatnie zamieszaj, aby pokrył wszystkie ziarna. Pestki dyni lub słonecznika upraż na suchej patelni i przełóż na talerzyk. Jabłko przekrój w ćwiartki, wykrój i wyrzuć gniazda nasienne, a resztę pokrój w kostkę. Cebulki dymki pokrój w krążki. Jabłko i cebulę
Roślinna - blog wegańskiskórkę i krócej się gotuje. Można wyczarować z niej naprawdę wiele wspaniałych dań, o czym przekonaliśmy się przy suto zastawionym stole, na którym królowały lokalne potrawy. Mnie zachwyciła zwłaszcza sałatka i ziemniaki z fasolowym farszem – koniecznie muszę odtworzyć je w domu, zwłaszcza, że zostałam obdarowana opakowaniem takiej fasoli. Po spacerach i wykładach na temat uprawy fasoli, jej zdrowotnych(...)danie: ser koryciński z palonym chlebem prądnickim (ChOG), wiśnią nadwiślanką (ChNP) i pomidorami przygotowane przez Tomasza Harmana, po nim caprese.pl Grzegorza Łapanowskiego, a następnie sarna z wiśniami nadwiślankami (ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka. Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni
Pasja SmakuTo ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskonałe jest na święta, imieniny, urodziny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie
Salonik smakówMamy grudzień... a skoro grudzień to czas pomyśleć o tropikalnym klimacie :), Najsmaczniejsze egzotyczne owoce i pyszny kokosowy sos to jest propozycja dla Was by zapomnieć o
Kuchnia PROzdrowotna