Szpinak, feta i suszone pomidory to zestaw niezawodny na ciepło. Postanowiłam sprawdzić, czy na zimno - w formie sałatki też się sprawdzi. I wiecie co? Spawdza się;) Składniki: Opakowanie młodego szpinaku 8 pomidorów susznych w oliwie ser feta garść pestek słonecznika lub dyni Przygotowanie: Pomidory pokroić, fetę pokruszyć, wymieszać ze szpinakiem i pestkami słonecznika. Wlac łyżkę oliwy z pomidorów. Można
Kulinarne InspiracjeMusztardówka - sałatka na każdą okazje. Jest to mój debiut sałatkowy. Ktoś kto lubi łączenie smaków będzie zadowolony z połączenia musztardy i ananasa. Smak jest cudowny kiedy czujemy ostrą musztardę, a następnie słodki ananas. Mniam!!! Składniki: 250 g makaronu świderki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 g sera żółtego 4 jajka pieprz, sól majonez musztarda sarepska(...)twardo,studzimy, kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do dużej miski wrzucamy: makaron, pokrojone jajka, starty ser, odsączoną: kukurydzę, fasolę, ananas. Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy 1/3 całego sosu do sałatki. Ja lubie gdy sos jest ostry i musztardowy wtedy sałatka jest smaczniejsza i cudownie się komponuje ze słodkim ananasem. Doprawiamy jeszcze nieco solą
W Moim Magicznym Domuprzyrody. Kto wie jak zakończy się ta przygoda w plenerze? A co w koszyku? Mogą się tam znaleźć owoce, bagietka, domowe ciasto, sałatki zamknięte w słoiku, pasty do chleba typu hummus, koktajle owocowe, pralinki w czekoladzie, sery pleśniowe…Jedzenie powinno być lekkie, sezonowe, niezbyt ostre. Na pikniku najlepiej się sprawdza jedzenie, które można jeść palcami, nie brudząc się(...)wyobraźnia. Takie chwile spędzone we dwoje na pewno będziecie miło wspominać. Przed Wami ciepłe miesiące, a więc i więcej okazji do wypadów za miasto i urządzania sobie spontanicznych pikników Sałatka nicejska zamknięta w słoiku Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 200 g ugotowanej, ciętej fasolki szparagowej 100 g wędzonego łososia albo tuńczyka z puszki 2 garści roszponki 2 ugotowane jajka kilka czarnych
Bon Appetit MałgorzatySałatka doskonale sprawdza się na drugie śniadanie lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki:* 150 g kaszy kus-kus* 1 średniej wielkości cukinia* 1 cebula* 1/2 bakłażana* 2 pomidory* 150 g sera sałatkowego* kilka oliwek* garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki* 3 łyżki oliwy z oliwek(...)lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia.Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym.Przygotować sos.Oliwę z oliwek wymieszać z octem jabłkowym, solą i pieprzem. Sos dodać do sałatki - dokładnie, ale delikatnie wymieszać.Na wierzch sałatki posypać posiekaną natkę pietruszki.Smacznego
kolorowotorcikowoLetnia sałatka to idealna propozycja na romantyczną kolację czy nawet wspólne grillowanie ze znajomymi. Składniki podane na dużą porcję. Dostosować według swoich potrzeb Składniki : 2 sałaty lodowe 2 owoce granatu 3 pomidory puszka kukurydzy 1 papryka czerowna 2 opakowania sera pleśniowego 1/2 cebuli czerwonej Sos winegret : 2 pęczki pietruszki 4 ząbki czosnku łyżka miodu 2-3 lyżki ostu winnego(...)SemCo płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy półksiężyce, cebulę obieramy i kroimy w krążki, Ser pleśniowy rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki( lub kroimy w kostkę) Owoce granatu dłubiemy i wsypujemy do reszty sałatki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z odsączoną kukurydzą mieszamy. Sałatkę można podać jedno porcjowo
Garnkowe fanaberiearomatycznej i pysznej sałatki jeszcze nie jadłem" - usłyszałam od mojego Męża, gdy zrobiłam (wymyśloną przez siebie) sałatkę po raz pierwszy do wieczornego domowego seansu filmowego;D Muszę przyznać, że połączenie obu serów z pieczonymi pomidorkami, papryką, zalewą z suszonych pomidorów i przypraw dało wyśmienity smakowy efekt. Polecam do świeżej i chrupiącej bagietki, grzanek, tostów czy domowych kanapek. Polecam(...)walca z grubą, żłobkowaną skórką pokrytą porostem białej pleśni. Ma słodko - kwaśny smak) przyprawy: pieprz, bazylia Przygotowanie: W misce wysyp mix sałat. Pokrusz fetę, suszone pomidory pokrój w kostkę, ser kozi w plasterki i na pół - wszystko to dodaj do sałaty, wymieszaj rękoma, jest najdokładniej. W małym naczyniu żaroodpornym umieść: paprykę pokrojoną w kółka lub paseczki oraz przekrojone na pół
Zasmakuj KuchniFrancji. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, ma działanie oczyszczające i moczopędne. Francuzi nawet specjalnie uprawiają go w przydomowych ogródkach i wykorzystują w kuchni np. do przygotowania sałatek . U nas rośnie praktycznie wszędzie, gdy zbierałam pokrzywę zerwałam więc trochę ładnych listków i wrzuciłam do wiosennego twarożku. Przepis był improwizowany, ale wyszedł na tyle smaczny, że postanowiłam się(...)dodajcie trochę oliwy Przygotowanie: Twarożek przełóż do miski i wyrób widelcem. Dodaj pozostałe składniki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Jeżeli ser za bardzo się kruszy, dodaj trochę oliwy. *** Jak zbierać liście mlecza + przepis na francuską sałatkę z mniszka: Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco
Chilli Czosnek i Oliwaprzetestować w swojej kuchni ser sałatkowy śródziemnomorski Petida . Powiem wam, że się w nim zakochałam. Jest to okrągły ser w solankowej zalewie. W smaku lekko słony, lekki, delikatny i co najważniejsze idealnie się kroi, przez co ładnie wygląda w sałatkach i na kanapkach. Z pomidorami smakuje wyśmienicie. Sałatka jest tak prosta, że każdy sobie z nią poradzi
Ala piecze i gotujeszybka i co najważniejsze niesamowicie smaczna sałatka. Jej przygotowanie zajmie naprawdę niewiele czasu, a uzyskany efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Doskonała na lunch lub lekką kolację. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. SKŁADNIKI na 2 porcje: kozi serek (roladka) 8 dużych truskawek dwie duże garście rukoli migdały (słupki lub płatki) orzeszki pinii(...)orzeszki się lekko zarumienią. 2. W czasie gdy serek się zapieka, na talerzu układamy rukolę. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy dookoła rukoli. 3. Jeszcze ciepłe plasterki sera kładziemy na rukoli, skrapiamy octem balsamicznym i olejem z orzechów laskowych, a całość posypujemy świeżo- mielonym pieprzem. Smacznego
DefinicjaSmakuarbuz. Sałatka z camembert Składniki: na 4 porcje porcja camembert, około 300 g 100 g prosciutto 50 g włoskich orzechów 300 g owoców, np. winogrona 10 rzodkiewek 10 cm ogórka 100 g mieszanej sałaty, rukola i sałata rzymska 2 łyżki miodu Wyjmij camembert z opakowania i włóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na 200ºC i piecz ser przez 10 minut(...)sałatą. Pokrój ogórka i rzodkiewki w plasterki i ułóż między sałatą. Podziel winogrona i obłóż nimi półmisek. Połóż na środku zapieczony ser, posyp orzechami i polej miodem. Następnie zwiń prosciutto w róże i zaaranżuj na półmisku. Do sałatki można podać suche pieczywo lub krakersy. Spara Spara The post Sałatka z zapiekanym camembert i prosciutto appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSałatka z kaszą gryczaną to idealny pomysł na śniadanie czy do pracy, jest znakomitym pomysłem dla niespodziewanych gości. To bardzo pożywna i sycąca przekąska a przy tym niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Gwarantuję że zauroczy swoim smakiem nie jedno podniebienie. składniki na 6 porcji woreczek kaszy gryczanej ( 100 g) 30 dag wędliny 30 dag sera żółtego(...)kaszę przekładamy do dużej miski i dodajemy do niej odsączoną z zalewy kukurydzę. Białą część pora kroimy na małe kawałeczki. Żółty ser oraz wędlinę i ugotowane na twardo jajka kroimy w małą kostkę. Pokrojone składniki wrzucamy do sałatki. Na końcu do sałatki dodajemy majonez, musztardę całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i wszystko razem łączymy. Artykuł Sałatka
Smakowite Daniatakim oscypkiem właśnie. Do jej przygotowania użyłam makaronu czekoladowego, ma bardzo ciekawy wygląd, smak czekolady nie jest dominujący - makaron może być używany zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Sałatkę podałam na spotkaniu z przyjaciółmi, wzbudziła spore zainteresowanie, z kieliszkiem wina skomponowała się wybornie. Jej smak jest mocny i wyrazisty, nam przypadła do gustu, ale radzę sprawdzić składniki i ocenić(...)Wymieszać - nie dosalać, oscypek jest słony. Sos odstawić na ok 30 minut do lodówki. Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Ser pokroić w cienkie plasterki. Pomidory pokroić w paseczki. Oliwki osączyć. Natkę posiekać. Składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Odstawić "do przegryzienia" w chłodne miejsce
6nieborowerze, ale nie czuję zmęczenia. Ja po prostu uwielbiam swoje dwa kółka :) A tym czasem sałatka i mołdawskie wino. SKŁADNIKI: na 1 porcję 2 liście sałaty (ulubionej) 3-4 plasterki melona miodowego 8-10 kulek białych winogron 2 grona czerwonej porzeczki 1/2 sera camembert z orzechami 1/2 papryczki chilli olej z pestek winogron ocet z białych winogron sól pieprz(...)kostkę melona i kulki winogron przekrojone na pół (w miarę możliwości wyciągnąć z nich pestki). Na wierzchu ułożyć ser również pokrojony w kostkę i posypać kuleczkami porzeczki. Z chilli (drobno pokrojonego), oleju, octu, soli i pieprzu przygotować dresing i polać nim sałatkę
Kuchnia w opałachinne dania "na wynos". Mam nadzieję, że Was to zainteresuje i będziecie zaglądać. Jako pierwsze takie danie zdecydowałam się przygotować wspomnianą sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus* 1 opakowanie sera feta 4 średnie ugotowane buraki (użyłam gotowych, ugotowanych buraków, które można u mnie kupić zafoliowane w każdym sklepie. Paczkowane są właśnie po cztery sztuki(...)domu użyłam orzeszków pinii, lekko uprażonych na suchej patelni Dressing: sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin 0,5 łyżeczki papryki w proszku (użylam ostrej, aby sałatka była bardziej wyrazista, jeżeli jednak preferujecie bardziej delikatne smaki użyjcie słodkiej papryki), 2 ząbki czosnku przecisniete przez praskę, sól i pieprz. Kaszę kuskus wsypać do miski, dodać przyprawy i zalać wrzątkiem
Codzienne Gotowanie