skomplikowanych i wymaga tylko chwile czasu na pokrojenie wszystkich składników. Sałatka ta super też sprawdza się jako chłodnik w cieplejsze dni spożywana bezpośrednio po uprzednim schłodzeniu w lodówce :) Składniki: 1/2 główki sałaty, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, 1 ogórek świeży, 3 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych, garść oliwek, opakowanie sera typu(...)feta, sos vinegrett. Przygotowanie: 1. Sałatę myjemy, kroimy w drobne paski. Wrzucamy do salaterki. 2. Resztę warzyw myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę oraz ser feta. 3. Przygotowujemy sos vinegrett. Wlewamy go do warzyw. Odstawiamy sałatkę na 10-15 min. do lodówki. Do sałatki znakomicie pasuje także pierś z kurczaka, np. w przyprawie gyros:) Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjistały, staje się jeszcze bardziej wyraziste. Propozycja tylko dla odważnych! ;) Z winną galaretką jeszcze będę eksperymentować, bo to wielkie wyzwanie, trudno przewidzieć smak i kolor, ale po tej sałatce wiem, co mogłabym poprawić lub zmienić. Naprawdę świetna zabawa, zachęcam Was do podobnych eksperymentów kulinarnych(...)Wymieszać szynkę z cykorią. Plastry camemberta pokroić na 2 lub 3 części - wielkości mniej więcej galaretek winnych, ułożyć na cykorii i szynce. na każdym kawałku sera położyć kostkę winną, ewentualnie jeszcze kilka rozłożyć na sałatce. 3. Sałatki już nie mieszamy (galaretki winne są bardzo delikatne), ale doprawiamy całość posypując solą, pieprzem, płatkami chili i skrapiając octem winnym, oliwą z oliwek
Kuchnia Prezydentowejdanie.Przepis w zasadzie umieszczam, by mieć podręczną ściągawkę proporcji składników sosie takich jakie najbardziej lubię.Składniki (dla 2 osób):makaron2 żółtka4 łyżki śmietany 18%30g sera gran padano5 plastrów wędzonego boczkusól i pieprz sałatka z pomidorów i brokuła10 pomidorków koktajlowych1 niewielki brokuł (ok. 250g)pół małej cebuli czerwonejgarść liści bazylii1 ząbek czosnku3-4 łyżki oliwy z oliwekSposób przegotowania.SałatkaBrokuła gotujemy(...)oliwę. Można też ubić te składniki w moździerzu.Makaron z sosemMakaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.Podsmażamy boczek bez oliwy.W misce łączymy śmietanę, żółtka, starty ser i przyprawy (sól i pieprz).Wylewamy wodę z garnka z makaronem, pozostawiając odrobinę na dnie. Wrzucamy boczek i wlewamy sos. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy wszystko aż ser się rozpuści
W kuchni wieczoremgrzanek. Składają się na nią bowiem soczyste, słodkie pomidory, zielone ogórki ze skórką, czerwona cebula, papryka, ulubione oliwki i prawdziwy ser feta. Dressing to jedynie oliwa z oliwki dobre jakości, oregano i świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowaną sałatką grecką oczarujecie zapewne niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 2-3 soczyste pomidory 1 ogórek zielony 1/2 czerwonej cebuli kilka pomidorków koktajlowych
Mango PapajaRukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną marchewkę w długie wąskie słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego buraka, wąskie paski żółtego sera, kawałki zielonego ogórka. Ugotowaną kolbę kukurydzy kroimy w plastry - o grubości 2 ziarenek. Sałatkę posypujemy suszoną żurawiną i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się
Aga w kuchnipieczywa z hummusem, pastą z zielonego groszku, bobu albo tapenadą i jajko na miękko. Możecie ugotować sobie parówki albo frankfurterki i zrobić szybką sałatkę z rukoli, papryki i ogórka. Pewnie smakowałyby Wam również kanapki z serem kozim i miodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana z migdałami i mango też. Spróbujcie zrobić sobie rano naleśniki z twarogiem i truskawkami
GRUBY WAŁEKzachwyciła nasze podniebienia. Sałata lodowa podana z dodatkiem warzyw, kulek sera mozzarella, łososia z puszki i prażonych ziaren. Smakuje wyśmienicie, a dodatek ziarenek piekło – niebo dopełnia cały jej smak. Użyłam mieszanki prażonych ziaren z dodatkiem chilli, które pasują nie tylko do sałatek, ale też jako dodatek do zup, sosów, kanapek oraz
Marta GotujeSkładniki:5 jajek,1 puszka tuńczyka z sosie własnym,200 g żółtego sera,1 cebula biała,1 cebula czerwona,1 ogórek konserwowy,6 łyżek majonezu,3 łyżki musztardy,1/2 puszki kukurydzy.Przygotowanie: Jest to sałatka warstwowa, więc bardzo łatwo ją się robi. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, osobno kroimy w kostkę białka i żółtka. Następnie przygotowujemy sos mieszając musztardę
Aga w kuchniDzisiaj coś dla mięsożerców Wołowina zapiekana z pieczarkami, z dodatkiem wina, śmietanki i dużej ilości roztopionego sera, doskonale sprawdzi się na obiad w towarzystwie puree ziemniaczanego i lekkiej sałatki dla równowagi. Warto w tym przepisie wykorzystać wołowinę dobrej jakości, ja dałam piękny kawałek rostbefu, aby nie wyszła na tzw. “podeszwa” Jestem ogromną fanką tego typu zapiekanek, mięso, pieczarki
karmelowynowych czytelniejszych opakowaniach, wiedziałam, że dobrze je spożytkuję. Najpierw padło na moją ulubiona sałatkę grecką. Polecam i Wam- pyszna. Składniki: 1 opakowanie ulubionej mieszanki sałat Fit & Easy- u mnie mieszanka smart 10 pomidorków koktajlowych słoiczek oliwek w oliwie z papryką pół czerwonej cebuli pól kostki sera feta sos: 1/2 szklanki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny(...)łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Do salaterki umieszczamy miks sałat.Dodajemy poprzekrawane na połówki pomidorki koktajlowe, kostki sera feta, plastry cebuli. W szklance łączymy wszystkie składniki sosu, polewamy nim sałatkę. Kiedy smaki się przegryzą zjadamy! Sałaty dostały nowe ładniejsze, bardziej kolorowe i czytelniejsze opakowania. Co się zmieniło? Przede wszystkim komunikacja na opakowaniu – pojawił
Z Majeczką w kuchnisłodkie. Tylko teraz smakują tak dobrze bo dojrzewają w promieniach słońca. Często jadamy sałatkę z pomidorów jako dodatek do głównego dania obiadowego albo na kolację. Najczęściej klasycznie czyli z cebulką, solą i pieprzem, ale dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję - kolorową, doprawioną zielonym sosem i z serem. Półmisek wystarczy na posiłek(...)osób. Cudne, słodziutkie pomidory możecie wykorzystywać także do innych potraw, np. do omletu albo zapiec po prowansalsku . Jeśli nie macie mozarelli możecie wykorzystać do sałatki fetę albo zrobić ją z serem kozim - też będzie pysznie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapichcić obiadki… Z wieką pomocą przychodzą półprodukty. Dziś wybrałam szybką, makaronową sałatkę na zimno. Do ugotowanego i ostudzonego makaronu dodajemy to co mamy pod ręką. Ja dodałam słoiczek warzyw w oleju “Condiriso” Saclà, oliwki i malutkie cebulki również “Saclà”, polędwiczkę bresaola, pokrojoną w cieniutkie paseczki, wędzony żółty ser i dużą garść rukoli "Fit&Easy". Lekko i zdrowo! Dwa słowa(...)żółtego 150 g polędwiczki bresaola Duża garść rukoli "Fit&Easy" Sól Gotujemy makaron al dente, hartujemy w zimnej wodzie. Dodajemy po kolei wszystkie składniki sałatki: warzywa odsączone z oleju, oliwki i cebulki, ser pokrojony w kosteczkę, bresaole w paseczki i posiekaną rukolę. Wszystko dobrze mieszamy i solimy do smaku. Wstawiamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą
Mia Cucina Sofietanajzdrowszy. Zawiera sporo beta karotenu, witaminy C i K. Jest bogatym źródłem manganu i (tak samo jak bób) kwasu foliowego. Surowy groszek cukrowy z powodzeniem można użyć jako składnik sałatek albo jako dodatek do zup – dodajemy groszek na sam koniec gotowania, żeby go nie rozgotować – przegotowany porozpada się na papkę. Im starszy, tym groszek staje się twardszy(...)czosnkiem, wyciskamy do niego sok z połowy cytryny i dokładnie mieszamy przez minutę. Zdejmujemy groszek do salaterki, posypujemy startym na najdrobniejszych oczkach tarki serem Pecorino, skórką cytrynową i okruszkami bekonu. Podajemy od razu – do obiadu zamiast sałatki, albo jako samodzielne danie, np. z dodatkiem niezawodnego jajka w koszulce. Nie ma w liście składników pomyłki – nie ma ani soli, ani pieprzu
Karo in the Kitchensię. W zamrażalniku znalazłam schab . Na tradycyjne schabowe nie miałam ochoty i wymyśliłam coś innego. Schab zapiekany z ajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę z pomidorów z mozzarellą . Składniki 500 g schabu bez kości 4 łyżki ajvaru 4 łyżki startego żółtego sera sól
O kuchni z uczuciemSałatka vege z tofu to jeden z pierwszych moich przepisów typowo vege no bo niema co ukrywać że jestem mięsożerny :) ale sałatka jak najbardziej podbiła moje podniebienie :) Składniki na 2-3 osoby : 200 gr serka tofu 2 garście mixu sałat 2 łyżki kukurydzy 2-3 łodygi selera naciowego marynata do tofu: papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz, kilka kropel(...)sosu sojowego oliwa do smażenia Dresing : 2 łyżki jogurtu ząbek czosnku mała papryczka chilli (ew. słodka mielona aby było łagodniej) łyżeczka musztardy d'jon sól, pieprz Przygotowanie : Ser tofu kroimy w ok 1 cm kostkę i marynujemy w przyprawach ok 30 minut. Sałatę mieszamy z selerem naciowym i kukurydzą i dzielimy na 2 talerze. Rozgrzewamy olej na patelni
Mechanik w kuchni