sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka 6-7 plastrów surowego bekonu słoik marynowanego selera 5 plastrów ananasa puszka kukurydzy złocistej Bonduelle mały por 2 kwaskowate jabłka 20 dkg żółtego sera majonez przyprawa gyros Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Posypać przyprawą gyros(...)majonezu, na niej układać warstwani pozostałe składniki. Po ułożeniu połowy warstw ponownie cienko przesmarować majonezem i układać dalej. Na samej górze powinien znależć się żółty ser i na nim również kładziemy cienką warstwę majonezu. Sałatka najlepiej smakuje jak kilka godzin postoi w lodówce. Smacznego :) Zapraszam do odwiedzenia strony www.warzywneinspiracje.pl
kuchnia doskinajadły się dwie osoby. Ja po zjedzeniu 2 sztuk byłam już syta. Gdyby zamienić szczypiorek na bazylię to można stwierdzić, że to inaczej podana sałatka Caprese . Składniki mała główka sałaty rzymskiej 1 pomidor 1 ser mozzarella długi szczypiorek sól i czerwony pieprz Przygotowanie: Rozdzielamy liście sałaty rzymskiej, po 4 sztuki na jeden wrap. Na każdym liściu kładziemy trochę dłuższe niż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswoją osobą towarzyszącą, rozpoczęły się o godzinie 10 i trwały do 15. Udało nam się w ciągu 5 godzin przygotować 5 przepyszynych i bardzo sytych dań: sałatkę szopską z grillowanym serem halloumi, zupę z białej fasoli, szaszłyki z dwoma dipami, rybę w cytrynowo-ziołowej marynacie i deser, który był królem tego dnia, przygotowany na kruchym spodzie, przekładany ciastem filo(...)pełni wyposażone w niezbędny do gotowania sprzęt. Chef wydał polecenie, sprawdzam, czy ryż jest odpowiednio doprawiony Czy wiecie do czego jaki nóż służy? Gotowanie na żywo, spoglądamy na ekran... Sałatka szopska wykonana przez samego Kurta Schellera Smak to podstawa, danie nie może być źle doprawione Wyrabiamy mięso mielone, wołowe, z przyprawami i formujemy Sałatka szopska przygotowywana jest z dressingiem, którego
Moja smaczna kuchniaodcedzoną kukurydzę, drobno pokrojone ogórki i cebulę. Całość pokrywamy majonezem. Teraz z naszej sałatki warstwowej zrobimy miks, czyli trzeba całą te sałatkę przemieszać i wstawić na 2-3 godzinki do lodówki.Gotową do podania posypujemy startym serem żółtym.I można jeść!!Pycha
Lawendowe Nieboprzywitałam urlopowo i przyznam się, że objadałam się wszystkim co wpadło mi w ręce. Teraz jednak muszę lekko przystopować i znowu wracam do lekkiego jedzenia. Dziś przygotowałam bardzo lekką sałatkę z kaszą, orzechami, daktylami i fetą. To świetna alternatywa na każdą porę dnia. Śmiało mogę powiedzieć, że jest tak sycąca i może zstąpić obiad, a dla tych, którzy lubią mięso(...)orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Składniki przekładamy do miski i dodajemy kaszę, orzechy namoczone suszone owoce, sprasowany czosnek oraz posiekaną pietruszkę i szczypiorek, sałatkę należy delikatnie pomieszać i dodać na sam koniec pokruszony ser feta. Wszystko polewamy oliwą i doprawiamy do smaku. Smacznego
Niezły MłynekPochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasałatka autorstwa mojej Siostry. Sałatka była podawana na urodzinach ale idealnie nadaje się na Święta. Polecam, sałatka może jest trochę pracochłonna ale za to smak rekompensuje cały wysiłek. Zapraszam :) i SMACZNEGO SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 2 marchewki 10 dag sera żółtego tartego 5 ogórków konserwowych 3 jajka słoik pieczarek konserwowych natka pietruszki majonez sól i pieprz(...)kroję w drobną kostkę. Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Mięso smażę na rumiano. Natkę pietruszki drobno siekam. Sałatka jest warstwowa dlatego zaczynamy od przygotowania dużej miski. Na dno kładziemy tarty ser żółty. Każdą warstwę smarujemy majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolejna warstwa to ogórki, kurczak, marchewka, jajko. Następnie smarujemy majonezem
Gotowanie PatkiSzybka i lekka sałatka dla wszystkich, którzy lubią kalarepę. Składniki: 1/2 kalarepki sałata masłowa papryka czerwona 200 g sera żółtego 3-4 ogórki kiszone Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki, resztę składników kroimy w kostkę. Składniki na sos łączymy
e-PrzepisyKulinarnewypadek samochodowy (wpadliśmy w poślizg), ale jesteśmy cali i zdrowi - to najważniejsze! Czas odczarować początek Nowego Roku, najlepiej smaczną sałatką... :) Składniki 300 g kaszy pęczak 2 -3 duże upieczone (albo ugotowane) buraki 2 -3 ogórki konserwowe albo kiszone 150 g sera feta albo bałkańskiego (ser solankowy) 1 pęczek natki pietruszki albo 1 łyżka suszonego lubczyku sól sos: 1/4 szklanki oleju(...)mieszamy ze sobą. Upieczone albo ugotowane wcześniej buraki, obieramy z łupin i i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki oraz ulubiony ser solankowy. Dodajemy posiekaną natkę, sos następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sałatka gotowa! Do swojej sylwestrowej wersji dodałam 2 łyżki mielonego ostropestu. Sałatka dobrze prezentuje się w wysokich lampkach do wina. Życzę Wam prawdziwej wiary
Bon Appetit Małgorzatystale mnie zaskakuje interesującymi inspiracjami. Tuż przed Wielkanocą wypatrzyłam na jej blogu intrygujące ciasto, które okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz(...)Krakersy są słone, dlatego musimy oprzeć się pokusie doprawienia solą poszczególnych mas:) Układamy kolejne warstwy: warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersów ser z majonezem warstwa krakersów masa z tuńczykiem warstwa krakersów białka żółtka Sałatkę możemy udekorować szczypiorkiem. Po przygotowaniu wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby krakersy zdążyły zmięknąć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSwojski Krystyny Łukaszuk. Przygotowanie: Śledzie kroimy w kosteczkę i układamy na samym spodzie naczynia. Kolejne warstwy robimy z drobno pokrojonej cebulki i ogóreczka. Sałatkę zalewamy śmietaną. Na wierzchu dekorujemy posiekanym koperkiem i drobno pokrojonym serem korycińskim (u mnie z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
Aga w kuchniśredniej wielkości ziemniaki 1 cebula 4 jajka 5 - 6 plasterków salami oliwa lub olej sól pieprz tymianek świeży lub suszony SKŁADNIKI SAŁATKI: pół główki sałaty lodowej 1/3 puszki kukurydzy 1 duży pomidor ser pleśniowy - opcjonalnie i nie za dużo oliwa ocet balsamiczny lub winny sól pieprz Ziemniaki kroimy w pół plasterki i smażymy w dość dużej ilości oliwy/oleju(...)porwaną sałatę, wsypujemy kukurydzę i pokrojonego pomidora. Doprawiamy oliwą, octem, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać także ser pleśniowy, ale wtedy uważamy z solą. Oczywiście, jak pisaliśmy wcześniej jest to jedynie nasza propozycja na podanie tego hiszpańskiego przysmaku, ale na tle lekkiej sałatki, ciężka tortilla bardzo dobrze się komponuje. Smacznego
Kuchnia od dwojgaMoja sałatka z kurczakiem połączona ze słodkością ananasa i aromatycznego czosnku to idealne rozwiązanie na zdrową i łatwą w przygotowaniu sałatkę. Składniki: podwójny filet z kurczaka puszka ananasa 25 dag żółtego sera (twardego) 4 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu sól, pieprz drobny szczypiorek Przygotowanie: Filet z kurczaka gotujemy ok. 20 min. - ostudzone mięsko kroimy na małe kawałeczki. Ananasa odsączamy(...)syropu i drobno kroimy. Ser kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę). Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem i solą. Gotową sałatkę można posypać drobnym szczypiorkiem, dzięki czemu będzie się ładnie prezentować na stole
Alutka-Gotujeformie niż barszcz. Serio :) Sałatka musi być porcjowana i podawana jako danie na osobnych talerzach (buraki barwią fetę :) ), toteż doskonale się sprawdzi jako wykwintna kolacja. Trzeba jednak jej wykonanie odpowiednio wcześniej zaplanować ze względu na długi czas pieczenia buraków. Wykorzystałam przepis od Grzegorza na mniammniam.com . Liczba porcji: 4 1 główka sałaty 3 buraki 270 gram sera (typu) feta 1/2 szklanki
Czerwony Gupiksobie zawierają. Do tego mięciutkie i mleczne kawałki mozzarelli i wspaniały dressing, który zmienia poprzerzucane ze sobą warzywa z serem w spaniałą i kompletną całość! :D Ach! Jest jeszcze żurawina! Malutka słodycz jeszcze bardziej podbijająca mak sałatki, a przy tym pełna witamin z grupy B. Do sałatki możecie dodać więcej różnych warzyw, niż ja podałam w przepisie, bo prawdę mówiąc(...)Rzodkiewkę pokrój w cienkie talarki, a suszone pomidory w paski. 4. Wymieszaj ze sobą pokrojone warzywa i dodaj ser. 5. Dodaj porwane liście sałaty, kiełki i przesiekaną żurawinę- wymieszaj. Dressing: 1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. 2. Polej dressingiem sałatkę. Smacznego! W akcji
Kuchnia w Słońcu Skąpana