Dawno na blogu nie było żadnej sałatki… Pora to zmienić. Dzisiaj proponuję wersję wegetariańską z sałatą lodową, quinoa (komosą ryżową), pieczoną marchewką i cukinią z rozmarynem, fetą, chrupiącymi grzankami i polaną pysznym sosem balsamicznym. Zachęciłam? Jeśli tak, to do dzieła! Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 średniej cukinii 180 g fety około 1/3 główki sałaty lodowej 3 kromki chleba(...)syropu. Do miski wrzucić porwane liście sałaty lodowej, pokruszony ser feta, upieczone warzywa, ugotowaną komosę ryżową i grzanki. Delikatnie zamieszać, przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem balsamicznym. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem → Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą → Sałatka z pieczonymi
Oryginalny smakSałatka z fetą i jajkiem. Sałatka z fetą i jajkiem na imprezę. Pyszna sałatka z fetą, jajkiem, rzodkiewką, papryką i winogronami - doskonała na kolację albo imprezę z sosem jogurtowym. Składniki: kilka liści ulubionej sałaty, porwane na kawałki 1 czerwona papryka, pokrojona w niewielką kosteczkę około 150g sera feta pokrojonego w kostkę 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone(...)kostkę kilka rzodkiewek pokrojonych w kostkę winogrona bez pestek pokrojone na mniejsze kawałeczki sos jogurtowy do sałatki: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego mielony czosnek, sól i pieprz do smaku posiekany koperek lub natka pietruszki Przepis na sałatkę z fetą i jajkiem: Krok 1. Wszystkie składniki na sos jogurtowy starannie wymieszać. Połączyć wszystkie składniki sałatki
Moja Książka Kucharskaprzekrawamy na połówki, paprykę kroimy w kosteczkę, pomidory suszone na mniejsze kawałki. Wszystko wykładamy na sałaty, dodajemy oliwki. Wykładamy również ser feta. Do zalewy po pomidorach suszonych dodajemy odrobinę pieprzu ziołowego i ok 1,5 łyżeczki oregano, mieszamy, polewamy sałatkę. Podajemy z pieczywem czosnkowym
Z Majeczką w kuchniłyżka majonezu1-2 ząbki czosnkuewentualnie koperekBrokuł ugotować na parze. Ostudzić. Cebulkę pokroić w cienkie piórka; pomidor w kostkę.Ser feta pokroić w kostkę.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Sosem polać sałatkę. Ewentualnie posolić.Posypać słonecznikiem i koperkiem. Smacznego
kolorowotorcikowoSłodkawy w smaku burak świetnie komponuje się w towarzystwie: koziego sera, fety, kwaśnych cytrusów, np. pomarańczy, mandarynek, a także rukoli i jabłek. Wszelkie tego typu kombinacje smakowe zaskoczą Was pozytywnie. Do tego te kolory na talerzu! I zdrowie dla nas. Kulinarny obłęd - dla mnie dosłownie. Buraki uwielbiam znając ich zdrowotne cuda natury działające wspaniale na nasz(...)satysfakcja szybko wynagradzała całe bordowe dłonie i czas, który na to poświęcałyśmy. Oprócz koktajli i sałatek przygotowuję także chłodniki, barszcz ukraiński, także nie pogardzę pieczonymi burakami, grillowanymi i tymi zasmażanymi do mięs (nawet gotowymi, o bardzo dobrym kilkuskładnikowym składzie). A sałatka - pycha! To solidna porcja śniadania lub lekka przystawka przed niedużym obiadem. Składniki, na dwie
Zasmakuj KuchniPrzepis na tą sałatkę dostałam od mojej przyjaciółki i od razu skradła moje serce!. To jedna z moich ulubionych imprezowych przystawek. Polecam serdecznie wypróbować ten przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 gram makaronu kokardki 100 gram rukoli 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju z żurawiną ok 2/3 słoika czarnych oliwek ok 3/4 opakowania sera sałatkowego typu feta 1 duża(...)smażymy na oleju/oliwie na rozgrzanej patelni. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, odsączone pomidory kroimy w paseczki, żurawinę dodajemy w całości. Oliwki przekrawamy na pół a ser kroimy kosteczkę. do dużej miski przekładamy wszystkie składniki na sałatkę, zalewamy olejem z pomidorów i dokładnie mieszamy. Przekładamy całość do mniejszej miski. Sałatkę możemy podawać od razu lub schłodzić przed podaniem :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLugotowana kasza z obiadu? Odpowiedź jest bardzo prosta! Wykorzystujecie ją do sałatki na kolację Oto pyszna sałatka z kaszą bulgur, którą serdecznie Wam polecam. Ja akurat wykorzystałam już wcześniej ugotowaną kaszę, więc przygotowanie tego posiłku zajęło mi jakieś 5 minut. Uwielbiam takie szybkie i zdrowe rozwiązania w kuchni Sałatka z kaszą bulgur – składniki (2 porcje): 1 woreczek ugotowanej(...)nasion słonecznika, 2 małe pomidory, 100g sera feta, 2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski mix sałat. Następnie dodaję ugotowaną i wystudzoną kaszę. Później dorzucam pokrojone w kostkę pomidory oraz oliwki. Fetę kroję w kostkę i dorzucam do sałatki. Całość doprawiam solą i pieprzem, skrapiam
Natka Pietruszkibajecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Lekka sałatka pomidorkami, fetą, mozzarellą i miodowym vinegret 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 20 min. Chłodzenie 10 min. Kalorie 90 kcal Orzeźwiający mix sałat z pomidorkami, fetą i mozzarellą oraz lekkim dressingiem z miodowego vinegret. Świeża sałatka z sosem winegret. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)misy, w której łatwo będzie wymieszać sałatkę. Proponuję nie mieszać sałatki w docelowej misie sałatkowej, gdyż podczas mieszania cała się pobrudzi i będzie nieestetycznie prezentowała się. Z oliwy, soku wyciśniętego z cytryny, miodu naturalnego, musztardy miodowej, soli i pieprzu przygotuj miodowy dressing. Polej nim sałatkę świeżo przed podaniem, delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę przełóż do ozdobnej misy sałatkowej. ZOBACZ KOMENTARZE
ProstePesto.ploliwek jest przełamany słodkością miodowego sosu. Doskonale sprawdzi się zarówno na pyszną kolację jak i na imprezowym stole. Do przygotowania sałatki wykorzystałam produkty OLE, HELIO Natura ePrezenty oraz Stovit Składniki: 1 filet z kurczaka 100 g sera feta 2 kulki mozzarelli 1 słoik czarnych oliwek Ole 1 słoik marynowanych pieczarek Ole 4 korniszony 1 słoik suszonych pomidorów(...)kolor. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Korniszony kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory oraz pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki, kroimy na plasterki. Czosnek kroimy na mniejsze części. Pistacje obieramy ze skorupek i prażymy z płatkami migdałowymi. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Posypujemy bazylią i oregano. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy
Podróż w kulinarianadadzą się też jako dodatek do dania głównego czy na grill. Wiosna pełną gębą, stragany się uginają – korzystajcie! Sałatka z quinoa, szparagami i fetą 1 szklanka kaszy quinoa pęczek szparagów pół pęczka szczypiorki 100 g twardego sera feta 70 g płatków migdałowych SOS: Sok z połowy cytryny 1 łyżeczk amiodu 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Kaszę ugotować(...)wymieszać. Dodać oliwę i zmieszać na jednolity sos. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni Do miski przełożyc przestudzoną kaszę, szparagi, posiekany szczypiorek, płatki migdałów i pokruszoną fetę. Zalać sosem i wymieszać całość. Wiosenna sałatka warzywna z kaszą gryczaną w sosie z nerkowców ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1 ogórek, 2 pomidory pęczek rzodkiewek ½ czerwonej cebuli 1 papryka 1 duża marchewka
Cooking for Emilysałatka z kaszą jaglaną. Jest naprawdę rewelacyjna w smaku. Polecam Wam serdecznie! A nawet jeśli nie macie pozostawionej kaszy z obiadu, to po prostu ją ugotujcie specjalnie na tą sałatkę. Warto! Szybka sałatka z kaszą jaglaną – składniki (2 porcje): około 100g kaszy jaglanej, 1 mała czerwona papryka, garść zielonych oliwek, 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, 50g sera feta(...)kroimy w drobną kostkę. Oliwki także kroimy w mniejsze kawałki. Do kaszy dodajemy pokrojone warzywa i posiekany szczypiorek. Następnie dodajemy także oliwę z oliwek, mieszamy oraz doprawiamy naszą sałatkę i gotowe! *Jeśli chcesz, to możesz dodać do sałatki także około 1 łyżkę zielonego pesto np. z jarmużu albo bazylii. Jeszcze lepiej podkręci jej smak! Spróbuj także: prosta sałatka do wszystkiego
Natka Pietruszkiświeżo upieczonej bruschetty, która dopełnia w całości smak ( przepis na bruschettę ziołową znajdziecie TUTAJ ). Bardzo fajna lekka sałatka na lunch, czy obiad. Polecam :) Składniki: garść sałat ( roszponka, rukola, lodowa) 5 pomidorków koktajlowych ok 50g szynki wędzonej 100g sera feta ćwierć czerwonej papryki pół cebuli czerwonej ziarno słonecznika (według uznania) bagietka kostka masła z dużą zawartością tłuszczu 3-4 łyżki(...)kostkę ser feta oraz szynkę (cienkie plasterki). Posypujemy ziarnem słonecznika. Bagietkę kroimy pod kontem w kromki. Wcześniej odstawione masło łączymy z ziołami i smarujemy nim bagietkę. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na góra 5-7 minut. W tym czasie do miseczki wlewamy ocet, miód i oliwę. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę. Gotową
ChilliJemysuszonych pomidorów, 70 g oliwek, 200 g sera feta (w kostkach). Sos ziołowy: 2 łyżeczki octu winnego, 4 łyżki oliwy extra vergine, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz. Jeżeli lubicie świeże warzywa w połączeniu z makaronem pełnoziarnistym, mięsem z piersi z kurczaka, oliwkami i lekko słonawą fetą - to jest sałatka właśnie dla Was. Jest to świetny pomysł na lunch(...)sałatę, rukolę, pomidorki koktajlowe, oliwki, dobrze odsączone kosteczki sera feta, makaron i usmażone mięso kurczaka. Teraz przygotujemy sos ziołowy. Do miseczki wlać ocet winny, dodać sól i zioła prowansalskie. Wymieszać. Następnie dodać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Na koniec doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Tak przygotowanym sosem zalać wszystkie składniki sałatki i wszystko razem delikatnie wymieszać. Podawać od razu
Świat Domowej Kuchnipodanych składników najedzą się 3-4 osoby (zależnie od stopnia wygłodzenia ;)). Sałatka z łososiem Składniki Ulubiona sałata (ok. pół główki lodowej, opakowanie mixu sałat, u mnie - 3 rodzaje sałaty w doniczce) Wędzony łosoś (100-120 g) 1/4 średniej wielkości granatu 150 g sera typu feta Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody(...)pokrojoną w kostkę fetę. Łososia kroimy na niewielkie plasterki (tego, który był już w plastrach wystarczy porwać w palcach na kawałki wielkości kawałków sałaty). Składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatkę. Na końcu gotowe danie posypujemy ziarnami granatu
Kuchnia w szuwarachdrożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka: 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Cząber 1/3 szklanki słodkiego wina 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek szklarniowy 1 czerwona cebula ½ pęczka szczypiorku 150 g sera feta 2 łyżki orzeszków ziemnych solonych Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę pszenną, sól
VioletoweKucharzenie