zapakowania do lunchbox’a. Sycąca, lekka i kolorowa – czyli taka, jaka powinna być dobra sałatka! Składniki na 4-6 porcji: – 450g krewetek – 240g mix’u sałat z roszponką – 200g pomidorków cherry – 100-150g sera Feta – 2 cukinie – 1/2 czerwonej cebuli – 3 łyżki oliwy – 2 łyżki soku(...)cytryny i sól dokładnie ze sobą łączymy. Sałatę rozkładamy do misek, dodajemy fetę pokrojoną w kostkę, ostudzoną i zgrillowaną cukinię, cebulę pokrojoną w półpiórka, pomidorki przekrojone na połówki i szaszłyki z krewetek. Na koniec całość skrapiamy dressingiem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! Artykuł Sałatka warzywna z szaszłykiem z krewetek FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongpapryki oliwa z oliwek Tzatzyki 2 ogórki 4 ząbki czosnku 200 g jogurtu greckiego koperek pieprz sól Sałatka 1 szklanka kaszy bulgur 1 czerwona papryka 3 cebulki dymki 1 szklana mrożonego groszku koperek 100 g sera koziego lub feta Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka układamy na papierze do pieczenia, lekko rozbijamy, oprószamy mieszanką mielonego ziela angielskiego, papryki wędzonej, soli(...)wrzątku, ok 3 minuty, groszkiem i koperkiem 5. Kurczaka smażymy ok 4-5 minut z każdej strony na oliwie, kroimy w poprzek, podajemy z sałatka i tzatzykami, oprószamy całość roztartym w palcach serem
Słodki KompromisSmażymy burgery z obu stron na złoty kolor. Podajemy w bułce ze świeżymi warzywami lub sałatkami na np. na bazie kasz. Sałatka z kaszy bulgur: 200 g kaszy bulgur 4 pomidory 1/2 czerwonej cebuli 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kroimy
Qchnia po prostuminut z lodówki. Oliwa w chłodzie tężeje, ale bardzo szybko wraca do pierwotnego stanu. Serowe kuleczki doskonale nadają się do sałatek, na kanapki i wszędzie tam, gdzie używamy fety. To doskonała znacznie mniej kaloryczna alternatywa dla tłustego sera. :) Smacznego
Kuchnia od dwojgaUwielbiam sałatki z brokułem, ponieważ są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia sałatki z różyczkami brokułu wraz z dodatkiem czerwonej cebulki, podsmażonej piersi z kurczaka oraz kawałkami sera feta. Całość połączona za pomocą jogurtu greckiego. Prosto i pysznie! Składniki na 3-4 porcje: 1 duży brokuł 1/2 czerwonej cebuli 1 pierś z kurczaka
Ugotowaćjogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość energicznie mieszamy. Wstawiamy na lodówki na godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Sałatkę brokułową podajemy z ulubionym pieczywem. Fanom brokuł polecam także przepis na frittatę z brokułami, serem feta i oliwkami
My Chcemy Jeśćkarafka winka za 3 jurki (€).Oczywiście bardzo popularna jest metaxa i rakija ( taki nasz bimberek) ale to już z mocniejszych trunków. Sałatka grecka składa się tylko z pomidorów, oliwek, papryki zielonej,oliwy, cebuli i tafli tłuściutkiego sera feta. Jak dla mnie rewelacja, może ciut przeszkadzała mi forma krojenia warzyw, bardzo duże, niechlujne kawały. Nie wiem, może to taki
pieprzny smaczeksoczysta. Dodatkowego smaczku nadają jej prażone migdały, które mogą wydać się dziwnym dodatkiem ale zapewniam, że doskonale tu pasują. Tą sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, żeby pomidory nie puściły zbyt dużo soku. Pamiętajcie, że ser feta jest dość słony, dlatego kurczaka i sos czosnkowy solimy delikatnie. Składniki: 3-4 pomidory 1 czerwona cebula 150 g sera feta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagodne polecenia również można uznać sery kozie produkowane przez Jurajskie gospodarstwo ekologiczne. Znakomite do sałatek,na śniadania i przystawki. W swojej ofercie posiadają sery sery dojrzewające, sery typu bunc, sery twarogowe oraz sery typu feta. Produkty w 100% z mleka koziego. www.sery-kozie.pl Na koniec jeszcze kilka słów o pysznych i zdrowych sokach Maurera. Jak wiemy Sądeczyzna słynie z wyśmienitych jabłek
noteskulinarnyfigalekkie sałatki. Wczoraj szperając w lodówce skomponowałam w pośpiechu jedną z nich. Obiad, podwieczorek drugie śniadanie? Jak kto woli! Sałatka z rukolą, truskawkami, fetą i prażonym słonecznikiem (porcja dla 1 osoby) garść liści rukoli 25g sera feta 8-10 średniej wielkości truskawek 3 łyżki ziaren słonecznika miód oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól i pieprz
Zapiski Młodej ŻonySoczewica• 100 g zielonej soczewicy • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 2 ząbki czosnku, posiekane • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin • 1 łyżeczka miodu
Smakowity Blog KulinarnyŁatwa i szybka w wykonaniu, a jednocześnie pyszna sałatka z brokuła, fety i ziaren słonecznika, które możecie zastąpić płatkami migdałów. Składniki: opakowanie mrożonych brokułów 0,5 kg 1/3 kostki sera feta spora garść pestek słonecznika łyżka oleju Wykonanie: Brokuł gotujemy tak by był delikatnie chrupiący, po ostygnięciu różyczki kroimy na mniejsze części "na jeden gryz" :) Układamy w naczyniu(...)Ser feta kroimy w grubą kostkę ok 1,5 x 1,5 cm. Rozkładamy ją na różyczkach brokułu. Pestki słonecznika lub płatki migdałów wsypujemy na patelnie dodajemy łyżkę oleju i prażymy na małym ogniu. Gdy w powietrzu zacznie unosić się piękny zapach, a ziarna zmienią kolor, przesypujemy je na ręcznik papierowy, by odsączyć je delikatnie z oleju. Następnie
Taste Of My Dayprzecież sama przyjemność :) A co do dzisiejszego przepisu, sałatkę grecką przygotowuję zwykle jako dodatek do mięsa. Jest pyszna i lekka! SAŁATKA GRECKA (porcja dla 4 osób) Składniki: - 4 duże liście sałaty lodowej - 100 gram sera typu feta - 6 pomidorków koktajlowych - pół czerwonej cebuli - kilka czarnych oliwek (mogą być zielone, ale czarne ładniej wyglądają) - kilka kropli oliwy z oliwek - szczypta
Zgrabne Gotowanie