sałatka z mango, awokado i fetą. Możecie nie wierzyć ale naprawdę wyszło coś pysznego Właściwie to przekonajcie się sami i wypróbujcie ją w swojej kuchni. Nie jest to ani skomplikowana ani czasochłonna sałatka, zatem serdecznie polecam! Sałatka z mango, awokado i fetą – składniki (2 porcje): 2 garście mixu sałat, 1 dojrzałe awokado, pół mango, 100g sera feta
Natka PietruszkiTrochę lata w środku zimy? Czemu nie :) Proponujemy sałatkę z truskawkami i melonem jako przypomnienie słonecznych, letnich dni. Pyszna i lekka przekąska z ogromną
Kolizje SmakówZnacie powiedzenie mówiące, że „kto jada sałatki jest piękny i gładki”? Jeśliby się nad tym zastanowić to ma to o tyle sens, że w
UgotujmyTo.pldodatkiem buraków, oscypków i ziaren słonecznika z sosem winegret. Jak nie macie oscypków to można zamienić je na ser feta. Wspaniały smak, znika ze stołu momentalnie, a do tego zawiera mnóstwo właściwości odżywczych. Główną rolę w tej sałatce odgrywa pieczony burak, który jest bombą witaminową i ma właściwości lecznicze. Powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej. Składniki
Kuchnia MagdaLenycałości. Ser feta możemy pokroić w kostkę lub w plastry (właściwe podanie to plastry). Na półmisku układamy wszystkie warzywa, na nich układamy ser feta. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano. Smacznego! :) Uwagi: Do prawdziwej sałatki greckiej nie dodaje się sałaty, jednak możecie ją podać w stylu anglosaskim - z posiekaną sałatą lodową i sosem vinaigrette
My Culinary ArtProsta i szybka sałatka na bazie sałaty lodowej będzie idealna na kolację. Składniki: 1 sałata lodowa 1 opakowanie sera typu feta kilka suszonych pomidorów czarne oliwki salami w plasterkach Dressing: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka octu winnego zioła prowansalskie sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Sałatę lodową dowolnie pokroić, salami pokroić w paski, fetę
Kuchnia domowa Aniprzepisie możecie znaleźć i kupić na stronie www.ogrogyziołowe.pl Sałatka ze szparagami i truskawkami Składniki: pół pęczka szparagów około 10 średnich truskawek porządna garść rukoli (u mnie rukola „Dragon’s Tongue” ) 6-7 pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 100 g sera feta listki mitsuby Dressing: 3 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka(...)Później dodajemy wystudzone szparagi. Pomidorki dzielimy na pół, a oliwki kroimy w plasterki. Dorzucamy do pozostałych warzyw. Z truskawek usuwamy szypułki i dzielimy je na ćwiartki, które układamy na sałatce. Na koniec dodajemy pokrojoną fetę i miejscami układamy liski mitsuby. Składniki na dressing dokładnie łączymy w miseczce i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego Artykuł Sałatka ze szparagami
PatiGotujezamrażarki by w każdej chwili, kiedy tylko najdzie mnie ochota na buraczki, mieć je pod ręką i wymyślać nowe kombinacje sałatek i potraw z dodatkiem mojego ulubionego warzywa Tym razem połączyłam buraczki z tuńczykiem, serem feta i porem, wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 3 buraki średniej wielkości (uprzednio upieczone i obrane) – 1 por – 1 puszka tuńczyka(...)pieprz wg smaku Buraczki (uprzednio upieczone, obrane i wystudzone) pokroić w drobną kostkę, fetę pokroić w kostkę. Por umyć dokładnie, osuszyć i pokroić w cienkie piórka, dodać do buraczków. Tuńczyka odsączyć, dodać do warzyw i sera, przyprawić, dodać olej i ocet i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się delikatnie „przegryzły
Smaki Arminesklepach porządne sery feta, nie kupujcie podróbek, nijak się to ma do prawdziwej fety. Ta oryginalna jest niezastąpiona, warto dać parę złoty więcej, wierzcie mi. Składniki: 20 pomidorków koktajlowych lub 2 większe malinowe (ja użyłam mieszanych) 3 małe ogórki gruntowe pół zielonej papryki mała czerwona cebula garść czarnych oliwek 200 g sera feta 2 łyżki oliwy extra(...)przepis na 2 porcje) Pomidory, ogórki i paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w talarki, fetę na mniejsze części. Wszystko wkładamy na talerz, dodajemy oliwki. Z oliwy, soku z cytryny, oregano i soli robimy sos, którym polewamy sałatkę. W lodówce miałam jeszcze resztę ziół (koperek i natkę), którymi posypałam całość. Artykuł Sałatka grecka pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyugotowany brokuł 3 ugotowane jajka pomidorki koktajlowe ser feta prażony słonecznik Sos: mały jogurt naturalny 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami na sos do uzyskania jednolitej konsystencji. W szklanej misce układać warstwowo: podzielony brokuł, pokrojone pomidorki, pokrojone jajka, ser feta. Całość polać sosem czosnkowym i posypać(...)prażonym na suchej patelni słonecznikiem. Autor przepisu: Justyna Sodel Artykuł Sałatka z brokułem i fetą pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisygrilla, a jednym z nich była sałatka meksykańska z kukurydzy. Jest to bardzo prosta sałatka w przyrządzeniu. Można ją zrobić z kukurydzy z puszki lub grillowanej kukurydzy. Obok kukurydzy znajdziecie w niej kolendrę, chili, dymkę i kozią feta. Prawda, że brzmi zachęcająco? Wystarczy jedynie pokroić chili, kolendrę i dymkę, ser pokruszyć i wszystko wymieszać z kukurydzą. Ale to jeszcze(...)śmietany, który doprawiłam sokiem z limonki i chili w proszku… Tak jeszcze więcej chili, przecież to jest sałatka meksykańska, więc musi być na ostro! Uwielbiam przyrządzać dodatki do grilla , zwłaszcza takie, które można przyrządzić wcześniej jak sałatkę meksykańską. Lekkie sałatki to moja specjalność i chociaż jest w niej majonez to i tak jest smaczna, świeża i aromatyczna. Dodatkowym plusem
codojedzeniakurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka ziaren słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek extra
Oryginalny smakRównie dobrze mogłyby to być pieczarki. Lubicie takie eksperymenty? Ja wprost uwielbiam! Składniki na 4 porcje : niewielka główka czerwonej kapusty (a w zasadzie 8 liści) 200g czerwonej soczewicy 100g sera feta 200g boczniaków 1 czerwona cebula łyżka oliwy łyżka śmietany 12% 2 łyżki sezamu sól i pieprz do smaku Z kapusty zdjąć wierzchnie 2-3 liście, główkę wrzucić(...)podgotowaną kapustę i zdjąć z niej kolejno 8 liści uważając, żeby się nie porwały. Resztę kapusty odłożyć, wykorzystać do innej potrawy np. sałatki z czerwonej kapusty. Soczewicę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i wymieszać z pokruszonym serem feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić liście kapusty i zawinąć z nich gołąbki. Umieścić w pojemniku parowara i gotować
Dietologmoich kubków smakowych. Taką sałatkę można dodatkowo wzbogacić np. jajkiem, kukurydzą, selerem naciowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika. Jak przy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki: (nie podaję proporcji, zależą one od naszych upodobań) pierś z kurczaka (równie dobrze możemy wykorzystać gotowane mięso z rosołu(...)skóry) pomidorki koktajlowe ser feta ziemniak majonez jogurt grecki czosnek świeżo zmielony pieprz bulion warzywny do ugotowania piersi Wykonanie: Pierś gotujemy w bulionie warzywnym. Studzimy, kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachowały swój ładny zielony kolor. Ziemniaki gotujemy, studzimy
Walijskie Pichcenie